用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長 ...
樓主: glocatcat
go

2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長   [複製鏈接]

chinglong231 發表於 16-7-7 12:57
回覆 Dice_Sep 的帖子

圓玄學院石圍角小學, 潮州公學, 聖十架學校
Exactly true!

石圍角小學, 聖十架早幾年有負面野上報所以變左寶.
潮州係荃灣就好耐歷史,比人感覺好多新香港人仔女讀.
佢地個標籤唔知幾時先洗甩.

chinglong231 發表於 16-7-7 12:57
回覆 Dice_Sep 的帖子

圓玄學院石圍角小學, 潮州公學, 聖十架學校
IC... 咁聖十架就係3寶中較好? 放乙二做保險線好D?

Dice_Sep 發表於 16-7-7 14:16
IC... 咁聖十架就係3寶中較好? 放乙二做保險線好D?
下, 咁又唔駛放咁前!

cattz288 發表於 16-7-7 14:17
下, 咁又唔駛放咁前!

咁"安全線" 應該放係幾多?
唔好意思.... 完全新手, 唔多識玩抽獎制.....

Dice_Sep 發表於 16-7-7 14:30
咁"安全線" 應該放係幾多?
唔好意思.... 完全新手, 唔多識玩抽獎制.....
我會放乙三囉, 乙二就放二線, 例如何小, 荃天呢D! 乙三/乙四一係放寶中最好果間, 一係放跨區借位!

cattz288 發表於 16-7-7 14:36
我會放乙三囉, 乙二就放二線, 例如何小, 荃天呢D! 乙三/乙四一係放寶中最好果間, 一係放跨區借位!  ...

乙二先放二線? 咁甲部全部填自己鐘意果D?
其實....係未抽哂甲都唔中先會抽乙? 定係分開抽唔關事?

Dice_Sep 發表於 16-7-7 14:56
乙二先放二線? 咁甲部全部填自己鐘意果D?
其實....係未抽哂甲都唔中先會抽乙? 定係分開抽唔關事?
係, 抽晒甲部先到乙部, 但甲部既位得5%啫, 仲要全世界一齊抽, 因為無分區的, 中左就唔駛落乙部!
從扣門申請表黎睇, 放下甲二, 三攞下誠意分囉, 理論上, 一線學校應該甲一都唔夠派, 放甲二, 三係無望的, 但又無理由放二線落去.....因為仲有乙一果45%機會嘛

cattz288 發表於 16-7-7 15:03
係, 抽晒甲部先到乙部, 但甲部既位得5%啫, 仲要全世界一齊抽, 因為無分區的, 中左就唔駛落乙部!
從扣門申 ...
甘想問係咪抽完甲一, 二, 三, 先到乙一, 二, 三......甘落去?  如甲一, 二, 三都分別有5%, 甘點解有人會話唔填甲一, 甲二?  因為大家有無填都要抽晒甲一, 二, 三先到乙.....甘唔填會唔會少左個機會?

另想問有無人自行選A校唔中, 但為左保險甲一就轉填B校?

謝謝

s'we 發表於 16-7-7 22:00
甘想問係咪抽完甲一, 二, 三, 先到乙一, 二, 三......甘落去?  如甲一, 二, 三都分別有5%, 甘點解有人會話 ...
係呀, 抽晒甲部先到乙部....
唔填係甲2,3啫, 甲1一定要填! 因為甲2,3填得HIT既無意思(除左扣門SHOW下誠意), 揀二線既中左就無得落乙1喇喎

自行, 甲1同乙1都可以揀唔同學校, 因為自行係計分, 甲乙1係by luck!

引用:Quote:s'we+發表於+16-7-7+22:00+甘想問係

原帖由 cattz288 於 16-07-07 發表
係呀, 抽晒甲部先到乙部....
唔填係甲2,3啫, 甲1一定要填! 因為甲2,3填得HIT既無意思(除左扣門SHOW下誠意), ...
好詳盡的而且確今年好多111浸聯大抽獎唔中真是浪費左!

回覆 cattz288 的帖子

甘又好奇問下, 有無人唔填甲二, 三?

又有無人抽中甲二 或 三 而係填左二線校?

填表有咩要留意? 係咪甲一, 乙一填同一間, 中既機會大好多.  而自行都係個間, 方便111?

有無人會填011 甘架?

謝謝

s'we 發表於 16-7-7 22:28

甘又好奇問下, 有無人唔填甲二, 三?
我自己無填甲二,三, 準備扣門資料時先知中伏....完全無誠意分可言,.....好彩唔駛扣
甲一, 乙一同一間就係最大機會中獎架喇!

011即係自行揀另一間, 通常係誇區, 計分落空左, 都要歸於現實, 揀返自己區心水大抽獎喇

AmandaBabybaby 發表於 16-7-7 22:27
好詳盡的而且確今年好多111浸聯大抽獎唔中真是浪費左!
但唔111又點知自己係咪lucky果個呢? 如果因為驚而唔揀心水, 而個lucky no又好前, 中左乙一都唔開心喎

甘係咪點都要填埋甲二, 三好D呢? 哈哈~

即係攪黎攪去都最終都係會填111, 哈哈~

呢個GAME真係好難玩, 運氣好緊要!!
真係一係天, 一係地....

s'we 發表於 16-7-7 22:52

呢個GAME真係好難玩, 運氣好緊要!!
係呀, 講到天花龍鳳, 點play safe, 但係LUCKY NO係隊尾, 真係揀乜都無喇! 之前有jm話知人淨係填左甲1同乙1, 收工, 又比佢抽中.....真係

s'we  甘好彩   發表於 16-7-7 23:27

s'we 發表於 16-7-7 22:50

比我再填, 我會填埋一線落甲二三喇...扮下野都好丫

s'we  真係幾清高都要扮下野  發表於 16-7-7 23:29

s'we 發表於 16-7-7 22:50

忽然諗起, 其實唔嫌遠, 揀借位果幾間做乙3,4保險線都唔錯, 扣門時或者會因為見你派到誇區比你in.....(估啫)

s'we    發表於 16-7-7 23:30

cattz288 發表於 16-7-7 23:12
比我再填, 我會填埋一線落甲二三喇...扮下野都好丫
無錯,甲二三千萬唔好留空,留黎俾叩門作後路,唔係真係吓吓000搵鬼同你in

s'we  知道   發表於 16-7-7 23:31
‹ 上一主題|下一主題