用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公開學生成績是否有問題?
樓主: happylol
go

公開學生成績是否有問題? [複製鏈接]

回覆 wan_sosin 的帖子

但運動要睇返自己嘅進步,掌握自己嘅狀態重要過同人去比較。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:longlokma+發表於+16-4-5+13:28+音樂

原帖由 MASAYA 於 16-04-05 發表
當然全人發展係好,但唔係間間中學都真・全人發展,實際上間間學校都有自己特色,除左讀書成績,中學自行收 ...
有仔嘅家長,一係將個仔教到女仔咁樣!一係就接受現實,唔公平都要硬著頭皮玩落去!
夠有人叫我要比個仔玩下靜態D嘅嘢!但本質唔係咁,玩下靜態就改變到?班主任叫我訓練下個仔坐姿要好D,第日升中要interview, 鬼唔知男仔無女仔坐得咁斯文大方!一係日日要佢用個頭頂住本書嚟坐唔好郁

wan_sosin 發表於 16-4-5 14:39
有仔嘅家長,一係將個仔教到女仔咁樣!一係就接受現實,唔公平都要硬著頭皮玩落去!
夠有人叫我要比個仔玩 ...
雖然升中制度要跟教育局,但自行收生主權係中學度,我相信都有唔少中學揀學生係揀人唔係揀數字既,呢d就要靠家長去睇喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 16-4-5 13:51
咁你是否叫我聲前輩
我D家姐有考升中試,都好緊張下架!以前家窮,最緊要唔係讀邊間中學,係攞唔攞 ...
吓? 乜以前唔係屋企窮就可以申請免學費咩? 我大家姐當年响協恩讀到中五都唔駛俾錢喎, 原來佢咁叻架???  

bobbob  協恩當年唔係津校咩?  發表於 16-4-6 10:57

MASAYA 發表於 16-4-5 13:31
絕對同意考得最好唔代表個科能力最好,不過運動第一好多時都係因為底子好同當日狀態好,同考試都似似地
另 ...
進步歸進步, 但對於前列既人, 進步咗但攞唔到奬, 仲要台上面攞奬果幾個表現衰過自己, 咁你就會好氣頂。比賽就係咁, 始終有評判俾分就有主觀成份出現。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-5+13:51+咁你

原帖由 little_yolky 於 16-04-05 發表
吓? 乜以前唔係屋企窮就可以申請免學費咩? 我大家姐當年响協恩讀到中五都唔駛俾錢喎, 原來佢咁叻架???  :囧 ...
後來先有9年免費教育,之前要攞到免費學額,係要考到一定成績先有得申請免學費

little_yolky  嘩,原來家姐咁叻既!  發表於 16-4-5 16:25

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-5+14:39+有仔

原帖由 MASAYA 於 16-04-05 發表
雖然升中制度要跟教育局,但自行收生主權係中學度,我相信都有唔少中學揀學生係揀人唔係揀數字既,呢d就要 ...
係嘅!但條路唔易行!而家好多Band 1學校係女多男少

wan_sosin 發表於 16-4-5 16:21
後來先有9年免費教育,之前要攞到免費學額,係要考到一定成績先有得申請免學費

...
我當年都是免費㗎 😜 不過好似學費好平㗎!

bobbob  我當年F4、5學費幾十蚊一個月(定1個學期),免唔免都無所謂啦  發表於 16-4-6 11:05
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-5 16:29
睇你平時D帖都知你叻啦。

雖然話學費平, 但以前工資低, 一般只有爸爸上班, 仲要一生就4, 5, 6, 7, 8.......個小孩, 小數怕長計

回覆 little_yolky 的帖子

考試果份一定要响學校完成的。

[color=rgb(153, 153, 153) !important]

問過阿仔,佢地無考試,計好多個平時分。間間唔同做法!?

happylol 發表於 16-4-4 10:04
朋友個女就讀的小學最近在操場壁報板張貼了最近小一至小六所有主科考試頭1/2成績學生名單。咁都得?

...
只係名單, 有冇排名先?

如果只係得名單, 有間被外界話係動教學又唔谷既名校都係咁: 軒上 (著名既"黃榜")

但大家又覺得無問題, 仲諗住"應該會讀得好輕鬆", 結果又一窩蜂想入去讀喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:公開學生成績是否有問題

沒有排名。

正是

"你不愛競爭,但競爭愛找你。"

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-5+16:21+後來

原帖由 ANChan59 於 16-04-05 發表
當年就算要交學費都好似係幾十蚊左右,但以前幾十蚊唔同而家!
講起以前教育制度,中三淘汰試先最唔應該,唔知邊個搞出D咁嘅嘢!個名都衰過人,做乜要淘汰學生?記得當年睇住三年同窗嘅同學升唔到,好似睇住佢哋上唔到救生艇沉落大海咁,又無法子救到佢哋!我自己都只係幸存嘅生還者!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-04-05+發表我

原帖由 wan_sosin 於 16-04-05 發表
當年就算要交學費都好似係幾十蚊左右,但以前幾十蚊唔同而家!
講起以前教育制度,中三淘汰試先最唔應該, ...
個名尶尬些,但我又唔覺自己同學有人被篩走,印象中全部升中四,當時只是爭文科還是理科。

ANChan59 發表於 16-4-5 21:15
個名尶尬些,但我又唔覺自己同學有人被篩走,印象中全部升中四,當時只是爭文科還是理科。

...
你學校夠班就係,好多學校高中班數比初中少,係會篩走人
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-04-05+發表當然

原帖由 wan_sosin 於 16-04-05 發表
夠有人叫我要比個仔玩 ...
學下寫毛筆字得唔得呀?

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-04-05+發表

有些是全家或夥記的集體創作而成,因為大多數不是在校完成
在家做唔入分㗎. 計分只在校內完成.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-04-05+發表

我估是男女兩條隊之後,懶平等的做法!
據我知. 就算男女分隊年代體育不嬲都唔計入呈分喎

pooh仔 發表於 16-4-5 23:09
在家做唔入分㗎. 計分只在校內完成.
問過阿仔,當年冇考試,只計平時分。我記得都是!

pooh仔 發表於 16-4-5 23:11
據我知. 就算男女分隊年代體育不嬲都唔計入呈分喎
我未上網査證,所以我話估!
‹ 上一主題|下一主題