用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第三次呈分試
樓主: eatmonmon
go

第三次呈分試 [複製鏈接]

回覆:alhy.love 的帖子

keep到嘅,其他都A,問題不太,而且上兩次都ok。都已經考完,無謂再比壓力自己,平常心喇,一陣比小朋友知道你咁緊張,佢自責,你仲心痛喇。

引用:唔使咁擔心住啦!或者拉勻都可以keep+到ban

原帖由 irenenursing 於 16-03-17 發表
唔使咁擔心住啦!或者拉勻都可以keep 到band one呢?就算真係落band two,一樣可以努力考入大學㗎!

...
多謝你,有依個平台訢吓真係好

引用:keep到嘅,其他都A,問題不太,而且上兩次

原帖由 metrochung 於 16-03-17 發表
keep到嘅,其他都A,問題不太,而且上兩次都ok。都已經考完,無謂再比壓力自己,平常心喇,一陣比小朋友知 ...
我都睇到佢唔開心,我都唔敢鬧佢咯

已confirm 讀 直 資 ,  今 次第三次呈分試 我 全 盤 放 手,  只 提 小朋友 溫 習,  今次 全 看 小朋友 的 實 力,  晤 識 就 問 我,  或 一 起discuss

引用:Quote:原帖由+irenenursing+於+16-03-17+發

原帖由 alhy.love 於 16-03-17 發表
今次佢病住考數學失手(前一晚發燒),英文、中文、常識攞A,唔知會唔會keep到band呢?

...
中文攞A好叻仔呀,數學因為病先失準,唔好怪佢啦!等成績表出爐問下老師估計係band幾再諗,話唔定同學們科數都一齊跌呢

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+16-03-17+發表

原帖由 麵包 於 16-03-17 發表
中文攞A好叻仔呀,數學因為病先失準,唔好怪佢啦!等成績表出爐問下老師估計係band幾再諗,話唔定同學們科 ...
多謝你,數學卷打聽過佢班2個100分,平均分數80幾90幾,所以咁騰

引用:Quote:原帖由+麵包+於+16-03-17+發表中文攞

多謝你,數學卷打聽過佢班2個100分,平均分數80幾90幾,所以咁騰

...
有冇直資offer?

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+16-03-17+發表

原帖由 麵包 於 16-03-18 發表
有冇直資offer?
放棄了

我都係考埋今日呀…準備明天面試之後同小朋友輕鬆過easter,大家加油得嫻入黎傾下交流下

引用:Quote:原帖由+baby-bath+於+16-03-17+發表

我都好灰,本來係邊沿人,數學跌到64分,冇哂希望
已成事實都沒辦法,小朋友已盡力,無論如何家長都要支持同鼓勵佢,呈分試只係人生中一個小考驗而已。
現階段唯有與老師商討有否跌band 先,如仍屬邊緣人大抽獎就要小心排位,不要太進取。

無須灰心,賽翁失馬,焉知非福,家長要多點正面鼓勵,教小朋友勇敢面對,中學才是孩子新挑戰。

互勉之  

引用:Quote:原帖由+irenenursing+於+16-03-17+發

今次佢病住考數學失手(前一晚發燒),英文、中文、常識攞A,唔知會唔會keep到band呢?

...
病了都沒有辦法,其他科都A,可能拉到。
放髹D,大人小孩都係。
天會作好最適合他的安排。

原帖由 sunshine0613 於 16-03-19 發表
病了都沒有辦法,其他科都A,可能拉到。
放髹D,大人小孩都係。
天會作好最適合他的安排。
多謝你

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-18 發表
已成事實都沒辦法,小朋友已盡力,無論如何家長都要支持同鼓勵佢,呈分試只係人生中一個小考驗而已。
現階 ...
多謝你

回覆:alhy.love 的帖子

呈三先來全校第一。都沒用拉,呈一、二時gh都收左囉。吾通取消gh再去賭官津校咩!
如果真系甘做风险系吾系好大?,有冇比到意見?

引用:呈三先來全校第一。都沒用拉,呈一、二時gh

原帖由 Homesze 於 16-03-19 發表
呈三先來全校第一。都沒用拉,呈一、二時gh都收左囉。吾通取消gh再去賭官津校咩!
如果真系甘做风险系吾系 ...
你想博邊間官津?咁阿女鍾唔鍾意德望?如果佢鍾意嘅唔需要煩啦

Homesze 發表於 16-3-19 22:39
如果真系甘做风险系吾系 ...

呈三考第—、第十同第二十五都係—样,可能第考第二十八果个隨机no.比你好時抽得比你好都唔奇。簽左GH就唔好三心两意了,最多放榜後去叩门~

回覆:Yanamami 的帖子

在家長角度gh要交學費,都系一个吾少負担。而放弃一不错的直資,再去賭官津风险又太大。所以世事真系冇完美

引用:在家長角度gh要交學費,都系一个吾少負担。

原帖由 Homesze 於 16-03-19 發表
在家長角度gh要交學費,都系一个吾少負担。而放弃一不错的直資,再去賭官津风险又太大。所以世事真系冇完美 ...
如果女女都鈡意官小,可以一試叩門,如果,之前小四,小五成績是全級首幾位,叩門机会大D,因為呈一,呈二压力大,所以有些失準,如果小四,五成績与呈分差唔多,相信B1A的官中,应該会用這個衡量,未必冇机會,可以試。

回覆:第三次呈分試

我仔呈二考得吾好(中文吾合格), 跌到b2尾, 平均分74...... 呈三老師話吾好再跌, 否則跌落b3

今次佢明顯上心左, 呈三中文竟然有84!!!前所未有! 平均分85!! 真係好開心, keep住b2我已經好感恩!

引用:我仔呈二考得吾好(中文吾合格),+跌到b2尾,+

原帖由 littlelamlam 於 16-03-24 發表
我仔呈二考得吾好(中文吾合格), 跌到b2尾, 平均分74...... 呈三老師話吾好再跌, 否則跌落b3

今次 ...
恭喜晒,終於可以放心。
填表唔好太過進取,相信今年唔會派得太差。
Good Luck

‹ 上一主題|下一主題