用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BAND1C—2A學生想入YWG,是否不自量力? ...
樓主: greetings
go

BAND1C—2A學生想入YWG,是否不自量力? [複製鏈接]

回覆 johnnywalker 的帖子

自行入到都係心儀, 唔會後悔既 .... 反而英華我驚入左會應付唔來

王家爸爸  自行入應該無問題,反而大抽獎入就難講。  發表於 15-10-18 22:33

引用:回覆+johnnywalker+的帖子 自行入到都係心

原帖由 greetings 於 15-10-18 發表
回覆 johnnywalker 的帖子

自行入到都係心儀, 唔會後悔既 .... 反而英華我驚入左會應付唔來
英文好應該冇問題!

引用:識得今年有人唔係全A,數學和操行B都自行入

原帖由 CX111 於 15-10-18 發表
識得今年有人唔係全A,數學和操行B都自行入到!可能面試都好重要!
係唔係全A根本冇意義。如果學校出得深,B1A都可能唔係全A,學校出得淺,B1C都可能全A,咁自行中學應該揀邊個?

引用:Quote:原帖由+CX111+於+15-10-18+發表識得

原帖由 Band5 於 15-10-18 發表
係唔係全A根本冇意義。如果學校出得深,B1A都可能唔係全A,學校出得淺,B1C都可能全A,咁自行中學應該揀邊 ...
佢地都係先睇排名再揀,我相信除非有特異功能,否則排名100以外好難突圍!

王家爸爸  所以考好呈分試好重要  發表於 15-10-19 10:41

回覆:BAND1C—2A學生想入YWG,是否不自量力?

B1A官津中學,係冇方法可以唔俾B1C學生抽獎揀佢嘅!中西區因為B1位充裕,有B1C嘅學校可作保險,B1C甚至邊緣人報B1A中學絕不罕見!(不過英華始終係大熱門學校,B2生靠抽獎入到就唔係好信!)

所以英華一定有唔少1C學生,1C入到就算要墊底都有好多人陪!只係如果有人要留班嘅,梗係1C嘅機會遠高於1A!想博入1A學校,就必須面對呢個風險!

是禍是福,真係視乎學生有幾多潛力,自己努唔努力,同埋學校能夠點樣幫學生升值!

引用:Quote:原帖由+Band5+於+15-10-18+發表係唔

原帖由 fatman69 於 15-10-18 發表
佢地都係先睇排名再揀,我相信除非有特異功能,否則排名100以外好難突圍!

...
無錯,所以係咪全A係冇乜關係!

其實有好多B1a校,因為有1c生追吾上,又要力保公開試成績,在考核方面守得好緊,不少人留完又留,中二三轉校都不少,這些不愉快經歷,當事人好少對人講。
所以若然是B1c生,在B1a校就要加倍努力,務求追上。

fatman69 發表於 15-10-19 00:28
其實有好多B1a校,因為有1c生追吾上,又要力保公開試成績,在考核方面守得好緊,不少人留完又留,中二三轉 ...
阿女F1开学有179人,到F4只剩167人,果年仲好似有8个留班……,去到DSE都可能少左廿幾人!

回覆 Yanamami 的帖子

請問你囡是否讀緊英華?

再次多謝各位既寶貴意見, 我地會再三思

Yanamami  HTC  發表於 15-10-19 10:08

有人由頭帶到落尾;有人由頭墊到落尾.
明白到越級而上入到一間神校有多開心,比中獎還要興奮.
但都要停一停想一想:
7月7日放榜一刻,搏到越越越級入B1a英中,會有60天的開心興奮.
但,若然小孩子不太適合,追不上而又是辛苦地捱,會有60個月的痛苦期.(即六年中學上堂學習期)
最後,自信心盡失下,還要為戶口而憂慮,奔波60年.
要停一停想一想,找適合孩子的中學比a校更重要.

共勉之!

ccj2008    發表於 15-10-19 10:36

回覆 YmOra 的帖子

我比較唔易被虛榮感沖昏頭腦, 一向知力而為

ST CLARES和坑真, 請問各位有什麼COMMENTS?

樓主女女老師話喺band1b~c,樓主自己保守d估計band1c。如果間校學喺有實力既,參考下前幾屆師姐入YWGS喺乜排名,又評估下阿女英文能力應唔應付到十科用英文教/考。有信心既話,自行申請YWGS,收你咪即喺有實力囉!唔洗擔心跟唔上。但唔收就嘥左個自行選擇。如果一心諗住喺大抽獎符碌入,就認真要三思。

wonglily  自行收得妳一定唔怕。  發表於 15-10-19 15:51

呢度有香港真光DSE成績:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

吾單上B1a中學,好多有神校連繫的小學都一樣,好多家長又搬屋又借地址報讀,入左後以為一了百了,放軟手腳,以致追吾上,留班又留班。有錢的早出國讀,或轉國際學校,冇錢的就轉普通小學。這對小朋友打擊好大,影響深遠。當然「有人辭官歸故里」,有出有入,中小每年都有强手插班,這類多是遇强越强之輩,學校收得,必非凡品,他們多會「笑到尾」。所以報校要量力而為,入讀後要悉力以赴。

CX11 發表於 15-10-18 08:58
識得今年有人唔係全A,數學和操行B都自行入到!可能面試都好重要!
請問是偶而一次定係次次考試都不是全A?
另外,全级排名是否仍很高;自行定抽獎入?

本人自小在一間村校讀小學, (現在只得一級一班的學校),課程比較簡單.  以前是有五個band, 自己是 band1中至尾, 中學選了慈雲山一間band 1的基督教中學 (現在應是band 1b) , 因為英文不好, 中一被分入最差的一班(導修班), 但本人好有鬥心,不會認輸, 第一次考試已考全級38 (以前一級有五班,200人一級), 第2次已進步到全級16, 當然全班是第一. 高考3A, 考入港大神科, 中英文因為小學基礎不好, 在會考和高考也只有C .  我想說讀書真的好睇自己, band 1A, band 1B 真的不是太重要, 入英中已好好. 最緊要自己有鬥心. 當然, 要上游時所付出的努力真的不小.

little_yolky  你有鬥心呢一項,已經可以自動升半級了  發表於 15-10-20 16:06
johnnywalker    發表於 15-10-20 11:17

回覆:wonber 的帖子

真係要睇小朋友的性格。有D性格,唔想比人睇少,所以努力發奮。有D性格,遇到困難就放棄。所以同一成績入同一間學校都有不同的分別,先要了解小朋友的性格對升中選校好重要。

引用:假設老師評估無錯,係B1C水平,入到英華,

原帖由 johnnywalker 於 15-10-19 發表
假設老師評估無錯,係B1C水平,入到英華,中下游機會甚高;入到鴨真,上游機會大。
入左英華,1. 會俾身邊 ...
入到YW是中下遊的話,高中好大機會入不到自己喜歡的科目。

樓主三思。

siden 發表於 15-10-20 14:41
入到YW是中下遊的話,高中好大機會入不到自己喜歡的科目。

樓主三思。

According to past record, it happened mainly in three subjects: Chemistry, Biology and Economics. For others, it seems that the chance is still very high.
‹ 上一主題|下一主題