用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽 ...
樓主: iedummy
go

男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎? [複製鏈接]

not optimistic to have successful lucky draw with sjps.  the chance for drawing sjps vs chance for knocking door at sjps are equally slim, to be honest.   But for the latter, it's not just about luck, it's also about the kid's ability.  So, you may consider options by assessing yourself and your kids if you both have been or are now working hard to prepare for the latter case?  

I can share with you, few years ago, We gave up a DSS offer which I thought the school didn't suit my boy.  we didn't get sjps in lucky draw.   However, we successfully knocked door at sjps with 111, but no relationship.

佢派咗邊間?

我去年都朋友有抽ST JO都係衰左, 好彩有私校BACK UP, 并叩門一樣係連見都無得見......似乎都係直資較為可取....

回覆:男仔, 住灣仔區, 12網, ,但有直資收了, 您們會放棄大抽獎嗎?

我小朋友今年上小一,12網嘅,幾個朋友仔都抽唔到。反而華仁有2個第一志願入左。

iedummy 發表於 15-10-14 10:26
我去年都朋友有抽ST JO都係衰左, 好彩有私校BACK UP, 并叩門一樣係連見都無得見......似乎都係直資較為可取 ...
入咗唔後悔既咪OK囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

就係因為知道幾年前叩 St Jo 111 仲有希望,所以上年就咁多人以為 111 可以博一博,點知 ......😔
其實 St Jo 今時唔同往日,人唔同咗,收生標準唔同咗,而且呢幾年競爭越來越大,想博 111 叩門真係要諗清楚。

回覆 cyhh 的帖子

請問小朋友上年派左去邊一間呀?  唔通華仁小D人報? 是華上定華下?

引用:回覆+cyhh+的帖子 請問小朋友上年派左去邊

原帖由 iedummy 於 15-10-14 發表
回覆 cyhh 的帖子

請問小朋友上年派左去邊一間呀?  唔通華仁小D人報? 是華上定華下? ...
派唔到st jo嘅,最好派左寶血,其餘全部中寶校⋯

回覆 cyhh 的帖子

咁請問小朋友而家讀緊邊一間?

引用:回覆+cyhh+的帖子 咁請問小朋友而家讀緊邊

回覆 cyhh 的帖子

咁請問小朋友而家讀緊邊一間?
私校

明白....謝謝分享

引用:回覆+cyhh+的帖子 咁請問小朋友而家讀緊邊

回覆 cyhh 的帖子