用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 delete
樓主: 螞蟻兵團
go

delete [複製鏈接]

annie40 發表於 15-9-7 14:29
To be honest I really like a school who is a true open minded educator to aceept all kinds of children from different family background, different financial status , different races , even from gay parents.  It would be fabulous!!!!

It is ok to keep your bitter opinion on your own, but don't voice it to insult a mom who wants to give the best to her daughter.  The school is doing well.   

Well said.

吃不到的葡萄是酸的,一定有些人總係看不慣比他們好的人,這種小人在現今社會無處不在,德望是一間怎樣的學校,如果討論者不在意的話,有何須出言說三道四,簡直係小人。

apple_love 發表於 15-9-7 21:57
真係唔係憎,gh俾我感覺係收生嚴、傳統、當然名校啦,但睇報紙見同一年同時有4、5個藝人入到,係,藝人都係 ...
我女讀ghs,兩公婆既職業係你眼中會downgrade左ghs既家長呀,幸好gh係[有教無類]既學校,收生嚴係因應學生能力去收,唔會因家長職業去否定小朋友既個人能力。

引用:Quote:apple_love+發表於+15-9-7+21:57+真

原帖由 Natalie023 於 15-09-08 發表
我女讀ghs,兩公婆既職業係你眼中會downgrade左ghs既家長呀,幸好gh係[有教無類]既學校,收生嚴係因應學生 ...
我諗唔係職業嘅問題,而係胡氏比人嘅感覺?加上之前t b b套爸爸去那兒入面,胡氏一家都做左/講左D唔係太討好嘅說話而令人覺得佢地性格上有一定嘅缺點/問題?其實B K果邊都有人講過胡氏夫婦嘅所作所為… 咁身教咁重要,子女受到父母影響而行為亦會反映到出黎,先至令J M覺得藝人身份幫到小朋友入名幼囉(純推測,我相信大部分ek 嘅j m都冇惡意嘅) anyways, gh 收得就有佢嘅原因架啦,可能小朋友interview 時真係好醒呢?!

Penipony 發表於 15-9-8 15:29
我諗唔係職業嘅問題,而係胡氏比人嘅感覺?加上之前t b b套爸爸去那兒入面,胡氏一家都做左/講左D唔係太討 ...
因為佢地係藝人,大家可以係大眾傳媒或網上世界所寫既野就覺得佢地性格上有一定既缺點/問題…

每年都有好多女孩子入讀gh幼小中,相信家長與家長之間大部份都係互不認識,大家又點斷定其他入讀ghs家長點教仔女呢?佢地平日既所作所為大家又會唔會知呢?有無做好身教呢?相信以上問題無人會答得到,點解要質疑因為佢地係藝人或身份幫到小朋友入ghs?咁對一個小女孩又係咪公平?

利申,無睇香港既電視節目,唔知你地講緊節目內有咩問題出現過,亦都較少閱覽花邊新聞,所以對這一家完全不認識。

這邊討論 CK 個女入 GH,另一個 topic 講緊 Kelly 個仔讀 CAIS。
家長似乎對人地(尤其藝人)仔女間學校非常關注。

annie40  讓人擔心。  發表於 15-9-9 08:00

引用:Quote:Penipony+發表於+15-9-8+15:29+我諗

因為佢地係藝人,大家可以係大眾傳媒或網上世界所寫既野就覺得佢地性格上有一定既缺點/問題…
“anyways, gh 收得就有佢嘅原因架啦,可能小朋友interview 時真係好醒呢?!”

引用:吃不到的葡萄是酸的,一定有些人總係看不慣

原帖由 yun8882008 於 15-09-08 發表
吃不到的葡萄是酸的,一定有些人總係看不慣比他們好的人,這種小人在現今社會無處不在,德望是一間怎樣

引用:Quote:apple_love+發表於+15-9-7+21:57+真

我女讀ghs,兩公婆既職業係你眼中會downgrade左ghs既家長呀,幸好gh係[有教無類]既學校,收生嚴係因應學生 ...
你誤會了,其實Natalie 講中左個point

引用:Quote:Penipony+發表於+15-9-8+15:29+我諗

Yes, agree with you

引用:Quote:原帖由+Natalie023+於+15-09-08+發表

原帖由 Penipony 於 15-09-08 發表
我諗唔係職業嘅問題,而係胡氏比人嘅感覺?加上之前t b b套爸爸去那兒入面,胡氏一家都做左/講左D唔係太討 ...
終於有人理解我的心態,其實我只係發表個人意見,我接受批評,亦有檢討同道歉,你可以話我對藝人有偏見/誤解,但我自問從來無抹黑/侮辱別人,即使楊c琦我只係話佢形象差,但卻俾人話我無品德,甚至話我係小人。不過點都好,多謝各位意見

就係因為唔認識佢地,所以發表意見時只能用個人觀感,我同你相反,比較留意花邊新聞,所以對某d藝人的確印象唔好,所以會用downgrade去形容gh收左佢地。相信每個人對某人某事,未能真正認識或了解,只能用個人觀感去判斷,希望你能理解我的心態吧

親愛的年輕媽媽:

曾經有位年長媽媽說,如果有兩層樓,願意馬上交出一層樓,把兒子換回是兩三歳,再來一次撫養。可想而知,妳們今天擁有的是何等珍貴啊!打從孩子出世,媽媽是被迫著要趕快長大,來追趕著孩子的長大,太鬆,孫悟空不知溜去那兒;太緊,又成了鵪𪂹了。

讓人「思疑」的事,可以很多。如果很好奇,應該去求証;如果不易求証,又或無意花時間智力金錢作求証時,就不要浪費美好時光去「思疑」和「批判」下去,大家妳一言我一語來鞏固「懷疑」之事,很快便集掖了非常強大的「負能量」,心靈總是不安,不平。

與其留意名人孩子去了那兒,不如細心留意兒女身伴有否超好家教的小朋友,如果有,記得要mark 到實一實,終身受用;如果未有,媽媽就要努力探索,四周搜尋。昨日孟母三遷,就是為了吸取「正能量」,媽媽決不可在家自制「負能」來抵消自己的心血。

共勉之。

引用:Quote:原帖由+Natalie023+於+15-09-08+發表

原帖由 apple_love 於 15-09-08 發表
就係因為唔認識佢地,所以發表意見時只能用個人觀感,我同你相反,比較留意花邊新聞,所以對某d藝人的確印 ...
所以對某d藝人的確印象唔好,所以會用downgrade去形容gh收左佢地。

Cxxxxx

看來你未知問題係邊。你覺得某某家長形象如何如何,全無問題。問題在於你把某某家長形象,孩子能力,和學校形象混為一談。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-09-08+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-09-08 發表
所以對某d藝人的確印象唔好,所以會用downgrade去形容gh收左佢地。

Cxxxxx
我的確係將佢地混為一談,大家上得多Ek,或是朋友中分享,都會聼過某某學校偏向收教徒/全職家庭主婦/公務員/高學歷父母,甚至超大B/大B,所以我相信每間學校有佢地一套收生標準,公平與否,無人知曉,見人見智啦

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-09-08+發

原帖由 apple_love 於 15-09-08 發表
我的確係將佢地混為一談,大家上得多Ek,或是朋友中分享,都會聼過某某學校偏向收教徒/全職家庭主婦/公務員/ ...
還好,有反思。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-09-08+發表

原帖由 shadeslayer 於 15-09-08 發表
還好,有反思。
可能之前說話不當遭人批評,點都好,希望大家對事討論,而唔好惡言相向、人身攻擊

回覆 apple_love 的帖子

好小事啫,吾使太吾開心。
其實如果你在BK講,無也野的,但EK係另一種風格,好吾同的,要適應吓。

引用:回覆+apple_love+的帖子 好小事啫,吾使太

原帖由 Jane1983 於 15-09-08 發表
回覆 apple_love 的帖子

好小事啫,吾使太吾開心。
多謝你

‹ 上一主題|下一主題