用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二課程原來咁深
樓主: S-Kwok
go

小二課程原來咁深   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-8-20 15:28
我係完全唔鼓勵小朋友睇漫畫的, 大女細個時從未睇過漫畫。依家細女成日偷睇(點解可以有得偷睇? 咪係慈父多 ...

都有睇繒本, 橋樑書, 公主雜誌….我都明漫畫無文章的句式那些,

讀故事都有呀, 我迫自己堅持。

打個比喻, 我女要背乘數表, 我買cd返來日日播, 都好快上口記得。

但我女懷疑學障, 識字量中等, 如成本都係字真係無大興趣。

你有咩睇法?  

tinaleung 發表於 15-8-20 15:42
都有睇繒本, 橋樑書, 公主雜誌….我都明漫畫無文章的句式那些, 讀故事都有呀, 我迫自己堅持。
打個比喻, 我 ...
唔好懷疑, 去check下啦。

little_yolky 發表於 15-8-20 15:44
唔好懷疑, 去check下啦。

排期中, 上緊學習班。

最緊要堅持

tinaleung 發表於 15-8-20 15:48
排期中, 上緊學習班。最緊要堅持

講返睇漫畫, 除咗無咗文章結構, 最大問題係無埋想像空間。

因為本書全部都係公仔, 咁小朋友對眼已經看到圖像。如果只有文字, 小朋友一邊看, 腦仔會一邊想像, 如果係故事書, 會更易代入角色。看繪本都係呢個問題, D繪本畫得好靚, 但只係插畫家的想像, 唔係小朋友既想像, 小朋友「看」到的跟大人「看」到的可以好唔一樣, 但如果書已經畫咗出嚟, 咁小朋友就唔需要再想像了。

BTW, 唔好「迫」自己堅持, 要enjoy, 你迫自己=迫小朋友, 小朋友會感受到你係enjoy同佢讀書, 定係迫自己陪佢讀書的。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-8-20+17:0

原帖由 little_yolky 於 15-08-20 發表
我會深思。認真,放左工跟功課從來都唔會輕鬆,我經過一年小一洗禮,學到自己先放鬆,情緒好,食飽飯先教,事半功倍

little_yolky  呢句真,肚餓好易發脾四。  發表於 15-8-21 10:53

引用:上星期六先攞到書,打開常識同science,+原

原帖由 S-Kwok 於 15-08-14 發表
上星期六先攞到書,打開常識同science, 原來依家小二係咁深。

常識下學期會教始皇帝、夏朝、最後一個皇朝 ...
你是哪間學校?咁深。

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+15-8-20+17:0

原帖由 little_yolky 於 15-08-20 發表
其實最初我都唔讚成睇漫畫,比阿仔睇時,都掙扎咗好耐,不過,上到小一,佢自己都會喺學校圖書館借xx實驗王、xx尋寶記,所以都無得阻。到依家,我既睇法係:可以唔睇就最好唔睇,如果想引導小朋友睇其他書,如歷史、名人等書,而小朋友又唔鍾意睇,可作為引起小朋友興趣嘅橋樑。又或如好似我仔咁,唔鍾意睇中文書,阿媽我就唯有退而求其次,接受阿仔睇。不過,我會有少許扶助,例如間中講吓晨讀10分鐘系列。

MASAYA  學校有尋寶記咁好   發表於 15-8-20 21:35

tinaleung 發表於 15-8-20 15:42
都有睇繒本, 橋樑書, 公主雜誌….我都明漫畫無文章的句式那些, 讀故事都有呀, 我迫自己堅持。
打個比喻, 我 ...
記, 我覺得要明白咁記, 唔明咁記唔長遠, 乘數表, 有本叫128翻翻樂既書, 如果小朋友鍾意睇書, 自己睇下睇下就會識
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:小二課程原來咁深

學校圖書館好大,咩書都有,實驗王、老夫子
成語都有

漫畫有佢特有既好處, 門檻低, 平時小朋友唔會睇既題材都有機會接觸, 經EK版友推介, 我而家借緊與光同行畀阿女睇, 故事關於自閉兒童既求學/生活, 我想阿女明白自閉兒童既難處, 可以培養同理心, 文字書, 暫時有邊本可以幫佢地理解呢類小朋友既需要?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-20 21:46
漫畫有佢特有既好處, 門檻低, 平時小朋友唔會睇既題材都有機會接觸, 經EK版友推介, 我而家借緊與光同行畀阿 ...

任何書用得其所都可以有其功效!

我細細個就睇漫畫,以前有本叫"漫畫週刊",由開頭幾期開始睇,睇到停刊,但我又唔會因此不看文字書,因為屋企人都一樣,只要覺得好,樣樣都會睇.

經典小甜甜是當年女孩子堅強又有愛心的榜樣,現在的宙宇兄弟,讓我個仔識得NASA,幼稚園時更用來畫畫.

S-Kwok 發表於 15-8-20 20:36
其實最初我都唔讚成睇漫畫,比阿仔睇時,都掙扎咗好耐,不過,上到小一,佢自己都會喺學校圖書館借xx實驗王 ...

和你掉返轉,初初因能力未到,對漫畫不抗拒,只要孩子肯看便可,但孩子是有惰性,取易捨難,最近老闆借了很多漫畫回家,孩子都是看漫畫先,雖然hk library 借到的不會教壞細路,但會slow down transition to chapter books, 始於最後都要應付到測考, 其他的不好處littleyolky也mentioned過。我想最重要是balance, 和之前另一網友提過控制個環境。

S-Kwok 發表於 15-8-20 20:36
其實最初我都唔讚成睇漫畫,比阿仔睇時,都掙扎咗好耐,不過,上到小一,佢自己都會喺學校圖書館借xx實驗王 ...
上到小一, 阿女已經識睇橋樑書, 所以「間中」睇下漫畫也無妨, 但如果一開始就睇(即阿妹), 就唔係咁好。但係, 小朋友真係自己搵嚟睇, 真係無辦法, 唯有勸下佢咁囉。

講到學校圖書館先好笑, 阿女話唔會去學校圖書館借書, 因為管理員好變態, 規定小一小二只可以借低年級的書, 唔准借多字既書, 阿女唔鐘意低年級的書, 同埋佢話, 遲還要罰錢, 所以佢唔會借。

MASAYA  限住人借書範圍既管理員管理不善喎  發表於 15-8-21 11:36

回覆 little_yolky 的帖子

孩子學校小學部圖書館分兩處, 一為初小, 一為高小. 學生可隨意往返兩處借書的. 但遲還書, 即連續借也錯過了, 也需罰錢的. 我覺得遲了還書要罰錢倒是可以接受的, 這可提高小朋友的責任感, 但不許跨學年借書則有點怪怪的.

YanKanMom 發表於 15-8-21 11:18
回覆 little_yolky 的帖子

孩子學校小學部圖書館分兩處, 一為初小, 一為高小. 學生可隨意往返兩處借書的.  ...
我都覺得有乜理由唔俾借, 小朋友睇得明, 有興趣, 咪借囉。奇怪的安排。

MASAYA  限住人借書範圍既管理員管理不善喎  發表於 7 分鐘前

係呀, 我都係咁諗, 不過我好少投訴的。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-8-20+20:36+其實最

原帖由 little_yolky 於 15-08-21 發表
上到小一, 阿女已經識睇橋樑書, 所以「間中」睇下漫畫也無妨, 但如果一開始就睇(即阿妹), 就唔係咁好。但係 ...
其實阿仔識字ok嘅,要佢讀晨讀10分鐘、閱讀123系列,佢識讀,亦都明,只係唔鍾意睇中文書, 亦唔會主動睇(除咗怪博士與妙博士1、2、漫畫名人堂、xx實驗王),所以阿媽我唯有退而求其次,而且喺學校圖書館借我都阻唔到,唯有間中比啲正嘢佢嘆。

little_yolky 發表於 15-8-21 11:45
MASAYA  限住人借書範圍既管理員管理不善喎  發表於 7 分鐘前
我都唔會投訴,不過會反映意見.
我仔小一開學初期,都好積極跑上圖書館借書(課室一樓,圖書館五樓),但跑上去要時間,揀書要時間,到排隊借書,未排到已打鐘要回課室了,用9秒9速度成功借了幾次之後,最終都要放棄,加上始終唔夠高年班學生快.

家長們都紛紛說要反映意見,圖書館問題,校長都知道,校長話會盡快計劃把圖書館搬在低層.

我女是出信比學校library的老師, suggest 老師下次該買什麼中英文圖書。其實漫畫書都ok, 我都有買比佢。

‹ 上一主題|下一主題