用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿小學vs 基灣(愛蝶灣)小學
樓主: avon88
go

聖保祿小學vs 基灣(愛蝶灣)小學 [複製鏈接]

Sorry。。老實講,如果我係阿女,大左後發覺媽媽為左细佬放棄比自己讀一間咁好既女校,個心會有D埋怨囉!spc primary升spc只需四科合格就ok了,功課又少,朋輩學習氣氛和英文程度又好。 Spc既dse成績超好,半數以上入三大。當年我大女自行抽到有中學back up的女校(冇spc咁高質素),都照比佢讀! 細佬當年仲比一般人學野慢,我也不會要家姐去男女津校就細佬。各人有各人的路,最後细佬都有私校收,派位也派到ok的地區學校。每個孩子也是獨立個體,有自己成長的路要走呢!

請恕我直言:
這些年我聽過SPK/SPN 學生會放棄SPC學位的原因,一般都不離以下三個:

1. 考到DGJS
2. 考到SPCCPS
3. 派位派到Marymount

以上四間(包括SPC)都是同類形歷史悠久的傳統名校,選擇任何一間都可以理解。至於有家長為基灣(愛蝶灣)小學而放棄SPC學位,我似乎真的未有所聞,尤其你囡囡幼稚園是讀SPK的,如果你只是為了細仔而為大女選擇基灣,我會感到非常費解。

我明白基灣絕對是一所好學校,也是地區名校,但SPC比基灣優勝之處,相信是所有家長時常說的「為孩子成長過程中所提供的人際網絡」,而SPC是一所英文小學,學生中英文水準十分優秀,而且學生一般家庭背景都比較優良。以我所知,每年DGS和SPCC(中學)都很喜歡取錄SPC小學的畢業生呢。相信以上幾點亦是樓主當年為大女選擇SPK的原因吧!

你大女好叻!幾年前考到SPK,現在又順利和大部份同學仔一起直上SPC。如果你真的為大女轉到基灣,比著我,我可能會怨你一世!至於細仔,每個人都有自己嘅路和天地,不必過份擔心!

回覆:聖保祿小學vs 基灣(愛蝶灣)小學

感謝連日來各方意見,現將繼續直升聖保祿小學。希望快啲放番基灣個位,並祝各位叩門成功!

del

回覆:avon88 的帖子

明智決定

我會唸將來,SPC百年老字號名校,真係唔係咁易考入,如果入到我不會放棄。谷就二間都谷,但英文應該SPC會強啲,而且除了學術,亦是SPC比較全面,將來就算你女應付不來,從SPC轉去其他學校,應該不是問題吧。

我會俾女讀聖保祿小學,弟弟將來靠自己
起碼個女條龍先!
基灣六年後一樣要再面對升中

如果你怕「谷」,更加冇理由俾小朋友入後者,難道你冇聽過早前有關學生壓力過大嘅報導?

回覆:avon88 的帖子

楼主,我同事的處景與你一樣。
最終都作了明智的诀定。

老實說,如果樓主覺得這兩間學校應該選擇那一間也需要考慮,樓主實在未免太鑽牛角尖了。

幸好你已作出英明的抉擇,替你高興!以後不要再鑽牛角尖了啦!

聖保祿啦…

‹ 上一主題|下一主題