用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考認字
樓主: mamath
go

考認字 [複製鏈接]

回覆:考認字

如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2都連eye/ear都認不到。

引用:如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2

原帖由 天山雪蓮 於 14-12-28 發表
如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2都連eye/ear都認不到。
堅持伴讀就可以, 慢慢來! 我小朋友K2 a~z也未分得清! 一進步可以好快!

天山雪蓮 發表於 14-12-28 19:05
你可以試下把字咭貼出來, 佢認到先收起, 或者加埋圖畫同佢玩配對遊戲, 總之搞到係一個遊戲佢唔討厭就得

多謝你地嘅支持

引用:如果我小朋友有認讀困難,可以點樣開始?k2

原帖由 天山雪蓮 於 14-12-28 發表
朋友教, e y e 畫幅圖, e e 係眼睛,y 係鼻,認到 eye 後先再認 ear

我想問認字強應該考邊間著數😅
小朋友認字強 但怕醜 =.= 我仲擔心
其實一個人 佢正常嘅 但如果interview有爸媽一齊 佢正常95%機會唔講野!應該點train!

breadbb 發表於 14-12-29 15:33
我想問認字強應該考邊間著數😅
小朋友認字強 但怕醜 =.= 我仲擔心
其實一個人 佢正常嘅 但如果inter ...
有無了解點解父母在場孩子會變得沈默先?會否孩子怕父母定倚賴?好多final interview都會見孩子父母一齊見,一直傳聞就係睇下孩子在父母同場時,
的分別,如英華男拔。
不用interview 父母學術要求較強既有宣小同sfa. 怕醜都蝕底d,但presentable嗎?

引用:Quote:breadbb+發表於+14-12-29+15:33+我想

原帖由 kufubaby 於 14-12-29 發表
有無了解點解父母在場孩子會變得沈默先?會否孩子怕父母定倚賴?好多final interview都會見孩子父母一齊見, ...
真係唔知點解 佢絕對唔係怕我地 我地都唔係要求好高既家長 做得唔好時 我地只係講唔緊要 下次再黎 但亞仔就係對自己要求高
平時去學校 佢一見到我地就唔講野 老師都話佢完全兩個人黎 我地一在場就唔出聲 平時在校好talkative
Presentable 嗎?我都真係唔識答 一時時 不過算係動又得靜又得 可以好座得定 都可以好郁動玩果種

breadbb 發表於 14-12-29 16:07
真係唔知點解 佢絕對唔係怕我地 我地都唔係要求好高既家長 做得唔好時 我地只係講唔緊要 下次再黎 但亞仔就 ...
聽你咁講問題都唔係好大,可能再大一年又好d。今年k2下年考小一?其實報考邊間小學都係大人話事。有d非神級一線唔報,有d大包圍最緊要有offer有backup. 有的著重合適。所以你可以先刨下各私小直資的特色再決定點報。

引用:Quote:breadbb+發表於+14-12-29+16:07+真係

原帖由 kufubaby 於 14-12-29 發表
聽你咁講問題都唔係好大,可能再大一年又好d。今年k2下年考小一?其實報考邊間小學都係大人話事。有d非神級 ...
Yes 而家k2!
希望真係過多排又大個d 成熟d 啦!
Thx your comment anyway!

回覆:babykeikeikei 的帖子

嘩,好深,數學題要識+-×÷,有無搞錯,我小一都未識啦,有無必要要個4-5歲人仔識,有點過份

回覆 hosinai2012 的帖子

真係要請教請教有咩方法, 時間安排, 謝謝
, 我都係working mon , 但真係唔多時間, 我囡專注力好差
新人進場

winnietingting 發表於 14-12-25 10:08
Little_yolky, 印象中你小朋友都不是讀勁谷幼稚園,想問你點幫你小朋友準備小一課程?幼稚園時期天天伴讀? ...
Hi, 我囡囡果間唔係「不是勁谷幼稚園」, 係「勁hea幼稚園」。今年校長為配合小一課程, 無端端要做功課, 搞到我哋一班家長鬼咁不滿添

你講得啱, 我有同佢哋一齊睇故事書, 不過唔係幼稚園開始, 係6-7個月開始。儘量日日講, 做唔到就隔日講, 再忙就一個就拜講三次, 唔得就兩日weekend講, 總之, 一定會講故仔。

至於伴讀, 我都真係好最近先知, 原來伴讀係要小朋友讀出聲, 我只負責聽, 所以我一直無做。不過, 依家有開始補救了。大囡K3時, 因為經其他JM介紹原來要同小朋友讀故事書, 唔係講故事書, 所以當時即刻轉方法, 一邊指住字, 一邊讀故仔, 可能係咁有啲幫助。

老實講, 我真係完全無幫小朋友準備小一課程, 只幫佢學好中文, 所以佢依家成績都唔係好亮麗。細囡9月會讀小一了, 噚日見佢趕功課, 寫個「地」字, 我又心血來潮, 同佢玩拆字, 咁又學咗「他、她、衪、牠」幾個字, 仲學識部首。跟住, 我問佢「地」字可以有咩詞語, 佢話「地上」、「地下」, 咁我就用「地上」作句:花兒在地上。請佢用「地下」作句, 佢話:樹兒在地下。我就解釋樹係响地上的, 佢話見地下有好多樹, 我教佢係樹根, 就同佢講:樹根在地下, 仲叫佢寫兩句句子出嚟, 大家玩得好開心。

至於阿囡上小一適應到, 幼稚園真係功不可沒。佢哋做咗以下既嘢:

1. K2近暑假, 叫小朋友每週寫一句句子, 可以加埋畫畫, 寫下自己感想。K3時就真係要寫句子了。所以, 小朋友都有寫句子/作文的嘗試。

2. K3暑假前一個月, 幼稚園借咗隔離間中學, 辦模擬小一課程, 學習小學課室規矩、小息去廁所、無得午睡、學坐校車、食飯盒(自己帶餐盒, 嬸嬸午飯時間將飯裝入盒入面再送過去學校)、測驗(學習唔可以偷睇)、寫手冊、執書包等等。

3. 學校一直主打小朋友自律、自理。

經過以上既訓練, 只要你唔要求小朋友名列前茅, 咁我諗大家都可以做一個輕鬆既小一家長了。

BTW, 懶媽一街都係, 唔駛驚

kennyrita 發表於 15-1-2 14:37
回覆 hosinai2012 的帖子

真係要請教請教有咩方法, 時間安排, 謝謝
唔好話請教, 我都是摸著石頭過河, 因要返輪班, 如果下午上班的話我每日連接送小兒上學時間只有兩個半小時對住他, 其實基本上扣除他吃飯如廁的時間只有約一個多小時, 我會約一半時間指導他做功課, 其餘就教認字/ 講故事, 不得不承認, 小兒是記性比較好, 而且很好學, 所以教他不難. 但最初要令他對書本有興趣就是四處放書本, 少玩具, 不斷講故事, 而故事要入腦就要他參與, 問他問題和扮演書中情節等, 他對書本有興趣之後就可以每次講故事時指著字來講, 讓他知道原來識字就識睇書, 咁教認字就無咁困難, 基本上我都是用之前講的基漢和Ladybird教中英文, 全部是認讀, 視乎他對那種語言的感覺大點會認讀得較好, 而每次和他出街見到路牌或任何有字的地方都可以指著來教, 好像我家小孩學會的最初幾個字就是我們屋苑大堂的牌"小心地滑". 也有朋友的方法是在家中所有物品上貼字, 但我就只會把他不太認得的字貼出來, 看多幾次就識了.

up
‹ 上一主題|下一主題