用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派左第六志願將軍澳官立中學
樓主: ShanShanMa
go

派左第六志願將軍澳官立中學   [複製鏈接]

kbdpto 發表於 14-7-12 15:29
假如屬實,反映將中在西貢區的吸引力大幅下降,位列四B1之未,竟然有位留給B2生,在僧多粥少的西貢網真難以 ...
先睇下區內四大band 1英中提供學位的數量,
將官有58個非保留位,保留位23
景嶺有72個
迦密有74個
宣基有53個非保留位 , 保留位21

理論上,應以迦密和景嶺機會較多,以此兩校作首選的人數亦應較多。宣基因為狀元效應,吸引力有增無減,估計宣基雖然得53個位,風險上是較迦密和景嶺為高,仍有一定捧場客。

餘下的將官,不是沒有人揀,只是沒有好吸引的條件,除聯繫學校的同學之外,放乙一的恐怕不多。但將官放乙二的應該還有,希望搏完第一輪回來,唔得都仍有希望搏到乙二。

只是將軍澳一向都是自行和轉區派位的離場率相當高,這亦再一次引證了需要靠乙二派位的band 1同學不多。因此將官係唯一一間最有機會係有剩餘學位給band 2同學的學校。

回覆 kbdpto 的帖子

我又不覺得將軍澳官中位處四間英中之未,  在將軍澳最受歡迎的應是老牌英中迦密, 次之應是官中, 在本區因它有聯系小學, 故一般家長不敢將它擺在乙一首位, 而景嶺因為冇聯繫小學, 一般家長會將它擺在乙一或乙二, 但這樣不能斷定將官中不受歡迎過景嶺, 樓主第六志願中官中如屬實, 是萬中無一的極度幸運例子. 所以不用叩門, 應放馬去讀.
但樓主的小朋友應有心理準備, 將官中的课程深, 隔離屋的小朋友band one 都讀得很辛苦, 每晚做功課做到很夜.

回覆:goodenough 的帖子

完全明白。今年西貢網B1生只要把將中放乙一就實中。係論壇内也極少發現有B1生投訴入唔到B1校,甚至有些去到乙五都中。估計下年升中同學環境會更好。

大家分析得十分清楚及精彩,多謝你們寶貴的意見。讀過將官的朋友,請問呢間学校課外活動多嗎?係咪好谷学生成績?讀得辛苦嗎?

回覆:ShanShanMa 的帖子

我的仔仔在將官讀中三,將官的课外活動很多,學校都谷, 功課多,尤其是精英班,不過仔仔都讀得開心。
你仔仔讀區內一綫or二綫小學?

將軍澳官立中學
http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E4%B8%AD%E5%AD%B8

將軍澳官立中學好不好的?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... B%E4%B8%AD%E5%AD%B8

請問將軍澳官立中學好嗎?

請問點知小學屬—綫定二綫呢?

收唔倒宣基回試電話,有點失望。

Candy123456789,多谢你的分享!

PS1考完,阿仔收倒電活要到中学補英文

真係好神奇, 咁計,下年既可以試下填3間BAND 1啦

引用:真係好神奇,+咁計,下年既可以試下填3間BAND

原帖由 杰杰媽媽 於 14-07-18 發表
真係好神奇, 咁計,下年既可以試下填3間BAND 1啦
如果今年有上EK已經通晒水話應該盡填本區和他區的band 1學校了。

我朋友女是將天小學B1生,超中意官中,放咗第一志願都入唔到,入咗第二志願景嶺!耐人尋味~

hoiki332002 發表於 14-7-22 21:19
我朋友女是將天小學B1生,超中意官中,放咗第一志願都入唔到,入咗第二志願景嶺!耐人尋味~ ...
跟據上面的資料,撇除自行和甲部的影響,band 1生只要在乙部有填將官,應該唔會派唔到將官的。

至於第二派景嶺,最大可能唔知會否是自行或甲部有填景嶺而提早被取錄!

回覆:hoiki332002 的帖子

请問自行有沒有揀景嶺?

candy123456789 發表於 14-7-13 11:59
我的仔仔在將官讀中三,將官的课外活動很多,學校都谷, 功課多,尤其是精英班,不過仔仔都讀得開心。
你仔 ...
想問邊班係精英班? 今年form 1有5班,abc每班20人,de班每班36人……少人定多人班先係精英?

引用:Quote:candy123456789+發表於+14-7-13+11:5

原帖由 BabyKwan 於 14-07-25 發表
想問邊班係精英班? 今年form 1有5班,abc每班20人,de班每班36人……少人定多人班先係精英? ...
ABC 20人普通班,DE 36人係精英班

醒目開學勳章

作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過一個星期兩單血案,訓導日日要過對面警處傾計,到今日嘅受歡迎程度... 覺得好神奇!
哈哈~~

引用:作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過

原帖由 kerkermui 於 14-07-26 發表
作為將官舊生,我睇見母校由飛仔學校,試過一個星期兩單血案,訓導日日要過對面警處傾計,到今日嘅受歡迎程 ...

我曾經放棄留在將軍澳升學,但估不到幾間學校升呢,升中回歸將軍澳。以前只會將軍澳學生出區,現在有不少他區學生入讀,希望繼續進步

‹ 上一主題|下一主題