用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 定啦:喇沙+迦密;乙部:英皇;敲門:銀禧/協和/何文田 ...
樓主: oygj
go

定啦:喇沙+迦密;乙部:英皇;敲門:銀禧/協和/何文田   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 14-1-8 00:10
如果個學生又係全級/全班第一,直接走去in LS,有無着數呢 ?
喇沙係我的認知裡,係唯一一間會唔睇教局的排名次第的官津學校。有點像直資學校,會講求同學的潛質。沒有banding的考慮,沒有排名次第的支持,同學的校內名次和表現就是選拔的基礎,同學的面試表現就是成功的因素!
我覺得全級/全班第一已是為成功行出了第一步,面試做好d就得。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-1-8 01:01
喇沙係我的認知裡,係唯一一間會唔睇教局的排名次第的官津學校。有點像直資學校,會講求同學的潛質。沒有ba ...

喇沙+英皇,太瘋狂了吧!
能教下面試的技巧嗎?
大不了等抽獎,能去英中就可以了。

王國會長

goodboy1 發表於 14-1-8 00:10
如果個學生又係全級/全班第一,直接走去in LS,有無着數呢 ?
冇卦, 中學大概都知個別小學水平的. 而且也會睇埋EDB 個排名.

王國會長

goodboy1 發表於 14-1-7 23:55
唔好意思,乜香港會有小學只得兩班共50人??
囝囝同级有16x個同學仔,鬥到....
...
話就話16x個同學, 但真正係對手的得十分一吧

想問樓主會否讓小朋友去海外讀書,否則小朋友的意願就最重要,因為有很多家長是有兩手準備,入讀名校後成績未如理想就去海外完成中學課程。在官校大多數學生會留守至考完文憑試,只有極少數成績超勁才會考慮中途離隊。

引用:Quote:畢學武+發表於+14-1-8+00:32+回覆+oy

原帖由 oygj 於 14-01-08 發表
非常感謝!
大方向就甘定了。
只是第二間近家點的邊間好呢?

進取 1.皇仁 2.英皇/保一

保守 1.英皇 2.保一

回覆 oygj 的帖子

yogi,如你自行階段放棄皇仁,提議可試自行1.喇沙 2.英皇 甲,乙就再填英皇吧!瘋狂嘅事不等於不會發生!

goodboy1 發表於 14-1-8 1:23
好似話S過往會由600幾個申請中挑選200人in, 然後再精挑40人左右..  成功率只有約15%

...
事實是入表全in..只讀吓中英文文章,看圖英語描述,簡單傾吓計...入second in者收電話通知,家長和小孩分別和校
監傾吓計...過程約一小時....之後就等放榜....

goodboy 發表於 14--8 14:5
直覺上 未至於會傾吓計咁簡單吧!  莫非B2都有得去in ?
有時不要憑直覺或聽人說,ls網頁寫明“all applicants”會以電話通知面時間....還有本年度自行名額為76名..
理論上b3入表都有得傾計架....
其實建議有意家長可花點時間看看心儀學校網頁
了解多D。

貢獻勳章

喇沙校長同校監都係外籍修士,如有需要,請快搵補習老師 (我係話家長!!!)

goodbo1 發表於 141-8 14:43
你講到LS好似聯合國難民營, 有班愛心修士守護住, 來者不拒咁 !
唔明你意思,申請確是來者不拒架,給予每名申請人面試機會是表現多謝認同和給予尊重的表現,沒有高高在上,我好buy喎...
這正是我喜歡ls的原因...真是每人觀感不同...

喇沙咁樣做,除了有小學做後循之外,好大程度都係洞識在個制度嘅不足。簡單如樓主這樣的個案,係一間二三線的小學讀書跟本係冇錯,錯嘅並非係小朋友本身,只係他的師兄師姐未能幫學校拿更好的PreS1成績。單係EK都年年有家長話點解要用師兄師姐來代表自己!就是這樣,一些真係有天份的小朋友就咁就喪失了一個機會。

「千里馬常有,而伯樂不常有」,喇沙好就好在佢比一個機會你,讓你在公平的條件下來証明自己。其真無馬邪!其真你有沒有真才實料去試。
:verycold: :verycold: :verycold:

其他拔萃係直資,唔影響自行分配學位,樓主可以試下喎

oygj 發表於 14-1-8 01:32
喇沙+英皇,太瘋狂了吧!
能教下面試的技巧嗎?
大不了等抽獎,能去英中就可以了。
瘋狂只係思想上的一種解脫,但並不可恃。旁人給你的意見都係建基於你提供的資料,可恃的恐怕只有乙部大抽獎的聯繫位,和老師給你的建議去試搏皇仁。

可幸的只是從實際分析中,原來搬屋為你和小朋友帶來一個難得的機會。機會是硬件,還要靠好的軟件才能配合得好。要面試能脫穎而出,

或者可參考這裡:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2701570&extra=&highlight=%E9%9D%A2%E8%A9%A6&page=1
‹ 上一主題|下一主題