用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 玫瑰崗幼稚園 14-15 PN 下午班揮手區
樓主: birdman33
go

14-15 PN 下午班揮手區 [複製鏈接]

回覆:14-15 PN 下午班揮手區

尋日學校打黎話可以轉上午班·

回覆:birdman33 的帖子

Wah..great..你有無寫信?我仲等緊╮(╯_╰)╭

引用:Wah..great..你有無寫信?我仲等緊╮(╯_╰

原帖由 HealthyB 於 14-05-30 發表
Wah..great..你有無寫信?我仲等緊╮(╯_╰)╭
有呀!喺交留位費果日比埋封信學校要求轉am.

回覆:birdman33 的帖子

我都係喺交留位費既時候交左轉上晝信呀,不過未收到學校通知:(

引用:我都係喺交留位費既時候交左轉上晝信呀,不

原帖由 baroncount 於 14-06-09 發表
我都係喺交留位費既時候交左轉上晝信呀,不過未收到學校通知:(
我打過去,佢話轉到已經收到電話通知,無就即系暫時轉唔到

回覆:kalilbb 的帖子

今日收到電話,轉到上午了

引用:今日收到電話,轉到上午了 +

原帖由 HealthyB 於 14-07-07 發表
今日收到電話,轉到上午了
me too

引用:Quote:原帖由+HealthyB+於+14-07-07+發表今

原帖由 kalilbb 於 14-07-07 發表
me too
我都係,超開心

回覆:14-15 PN 下午班揮手區

睇黎有唔少人放棄左之前嘅am offer. 其他家長如果仲想由pm 轉am 的話不妨試試!

引用:我都係喺交留位費既時候交左轉上晝信呀,不

原帖由 baroncount 於 14-06-09 發表
你好呀,我仔仔入左15~16年pn 既下午班,冒昧一問,你當初係用乜野理由同學校講,想由pm轉am班呢?

另外,入左玫幼既前輩們,請問你地可唔可以講下,你地暫時對玫記滿意嗎?有無後悔入左去讀?

回覆 erikobb823 的帖子

我仔pm班,對我來說,反而時間好好用,有充足時間預備返學,不用趕時間,與仔仔傾下玩下去車站,有愉快心情回校,
老師好有愛心,有問題可以用WHATAPPS聯絡,老師好快覆回,學術好好幾豐富,我以為二歲人仔,會否吸收到咁多語言,原來係OK,我仔近日會唱西班牙ABC歌...總之我仔極鍾意返學

回覆:5sisters 的帖子

我仔都係pm offer... 我都觉得5 使朝早趕頭趕命,但阿仔未冇得訓晏觉?

請問其他家長點安排?

回覆:erikobb823 的帖子

其實rhs都幾fair,佢地講明排隊咁安排轉上下午班,我第一日註冊時已經交左信,原因都係想安排下午課外活動嗰啲,之後再follow up每個職員都話佢地都係睇邊個交信先,一有位就會打俾你囉。
點解你會問大家有冇後悔呀?我覺得rhs係一間好好既學校,學術上係深既,但老師都好耐心咁教各位小朋友,師生比例又好,唔會濫收生,我有時上學校睇佢地早會,老師們都好Take care每位小朋友,我個女返學之後進步左好多,學校好著重小朋友講英文既口音,我個女返到屋企我同佢講啲生字,佢會糾正返我啲尾音,呢啲野都好明顯睇到老師花左好多心機去教。
咁我自己喺都想阿女可以讀到啲一條龍既學校,rhs既缺點係中學mama,但kg真係冇得頂。
so far讀左兩個幾月我好慶幸阿女入到呢間學校,老師同家長既溝通都好足,老師係十分有耐性的。

回覆 lng0819 的帖子

我仔未返學都有訓晏覺習慣,距會放學太累時在校車訓一陣

引用:回覆+erikobb823+的帖子 我仔pm班,對我來

原帖由 5sisters 於 14-11-22 發表
回覆 erikobb823 的帖子

我仔pm班,對我來說,反而時間好好用,有充足時間預備返學,不用趕時間,與仔仔傾下玩 ...
多謝你回覆,我都知玫幼有西班牙語學,請問frequecy有幾多呢?另外普通話,一星期有幾多堂呢?

我仔仔有pm offer, 我申請時係報am的,主要想佢上午返學下午可以瞓覺,因為佢依家keep住瞓3~4個鐘晏覺,驚佢返學時,讀pm class會好累。

但諗諗下,如果佢返下午,時間確實好用好多,第1係我住太古,返學好遠,如果pm clsss可以無咁趕,另外早上可以俾佢上下興趣班,其實可能塞翁失馬焉知非褔。

引用:其實rhs都幾fair,佢地講明排隊咁安排轉上

原帖由 baroncount 於 14-11-22 發表
其實rhs都幾fair,佢地講明排隊咁安排轉上下午班,我第一日註冊時已經交左信,原因都係想安排下午課外活動 ...
多謝你回覆呀,其實玫幼最吸引我既,係佢語言強,同埋一條龍,無咩學校可以實牙實齒咁話pn可以直升k, 但玫幼係100%直升,呢樣野好吸引,另外當然係校舍大,學校歷史同名氣etc...睇佢由安排application以至於interview安排,已知佢係好systematic.

我其實幾鍾意玫幼,但同時亦睇中左北角蘇浙,貪佢英普教學,普通話非常強,我apply左international stream, 即kcis, 講真係同玫幼不能比較的(即蘋果不能與橙比一樣), 我仍然struggle緊俾佢讀國際班定傳統少少既玫幼。

另外家人喜歡明我(因為近,汗…), 成日話玫幼偏僻,咁遠,咁細個要搭校車好辛苦,有1無媽咪可以講多啲你地點睇,實際上係咪真係咁大concern呢?

引用:Quote:原帖由+baroncount+於+14-06-09+發表

原帖由 erikobb823 於 14-11-22 發表
你好呀,我仔仔入左15~16年pn 既下午班,冒昧一問,你當初係用乜野理由同學校講,想由pm轉am班呢?

另外, ...
我小朋友讀緊K2, 由pn 開始讀起,整體上好滿意,學術很好,小朋友由小已習慣做功課,自動自覺,唔駛家長吹。小朋友亦好鐘意及開心上學。

erikobb823 發表於 14-11-23 03:15
多謝你回覆呀,其實玫幼最吸引我既,係佢語言強,同埋一條龍,無咩學校可以實牙實齒咁話pn可以直升k, 但玫 ...
KCS都好,好多家長都O係呢兩間學校struggle俾小朋友讀邊間好,咁我自己讀緊玫幼當然會買花讚花香啦,兩間都係好既學校,視乎你既需要..但kcs唔係100% guarantee上k1呢個都要考慮,有朋友讀緊kcs pn而家都周圍interview.我住港島東,阿女搭校車每日去程45分中,回程30分中..不過阿女都慣晒lu.. 校車安排其實都好好, 因為pn既學生係坐o係最前,而且安全帶係由膊頭cool到腰,好安全..放心..

引用:Quote:原帖由+erikobb823+於+14-11-22+發表

原帖由 bobo101^*^ 於 14-11-23 發表
我小朋友讀緊K2, 由pn 開始讀起,整體上好滿意,學術很好,小朋友由小已習慣做功課,自動自覺,唔駛家長吹 ...
請問玫幼功課同測驗多唔多呢?另外你小朋友真係有學到西班牙語嗎?k班開始係咪有international class呢?

引用:Quote:erikobb823+發表於+14-11-23+03:15+

原帖由 baroncount 於 14-11-24 發表
KCS都好,好多家長都O係呢兩間學校struggle俾小朋友讀邊間好,咁我自己讀緊玫幼當然會買花讚花香啦,兩間都係 ...
唔該哂,我真係好struggle, 我雖然未見kcis, 但都諗緊如果佢收左我仔仔,我會點揀,我知道玫瑰岡真係一個好好既back up. 另外校車方面,我都諗係睇小朋友慣唔慣,我最concern有幾多個姨姨係會睇住成車小朋友。

‹ 上一主題|下一主題