用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 ...
樓主: awah112
go

博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 [複製鏈接]

引用:Quote:nintendo+發表於+13-9-30+16:11+天主

原帖由 samuel89 於 13-09-30 發表
Thx 天堂兄詳細解釋!.....
基督教讀書果陣接觸過,天主教如你所說印象中與基督教大至相似,所以冇興趣去了解, ...
不敢大你,只講其中一樣不同之處:天主教的《舊約聖經》有46卷,基督宗教《舊約聖經》有50卷。是否有分別,閣下自行判斷及研究吧!

quenlyfa  奇怪啦! 我睇咗十年基督教聖經 (包括中英文不同版本), 都係舊約39卷新約27卷, 合共66卷書.  請問你的50卷是那裏來的? 錯體印刷?  發表於 13-10-9 23:25

samuel89 發表於 13-9-30 16:42
唔系瓜.....
信耶穌,得永生(唔信就永火BBQ).....系唯一真理, 應該系基督教卦......
...

If just on the eternal life issue, both catholic and Christian are the same.  Guess you have a lot of mis-understanding for these two religions.  Why not give yourself a try to understand more.

獨孤求敗 發表於 13-9-30 16:57
首先,你對「霸道」之理解很有問題,其次,你對宗教之認識及理解更加很有問題,是實上,在任何宗教的角度上只有相信「神」,才能得到救贖,否則死後不會有好下埸,所以,即使以你對「霸道」之理解,也不只限於基教。
首先,你對「霸道」之理解就真的很「霸道」.......
大部分中國人,印度一向都信滿天神佛架啦。仲有信滿天神佛都仲要有善心......
不會好似基督教唯一神論甘「霸道」,只要信就信者得救 .......我已經承認對天主教完成冇接觸, 但我聽過天主教徒講佢地雖然都系唯一神論, 但對教徒就好似冇"信耶穌,得永生" 呢D期許.......

chunyatmama 發表於 13-9-30 17:17
If just on the eternal life issue, both catholic and Christian are the same.  Guess you have a lot  ...
中國古訓:便宜莫貪.......太so既野都系望下就算啦.....費事希望愈大,失望愈仲大.....

獨孤求敗 發表於 13-9-30 17:26
你又搞錯,天主教最終也是相信只有一位真神,而也是與基督教同一個真神。也是相信永生論。
你唔識宗教就最 ...

天主教最終也是相信只有一位真神,而也是與基督教同一個真神。......唉, 程度分別都有分「霸唔霸道」, 我講我睇法啫, 冇話識宗教, 使唔使要去溫書先呢???

回覆:博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教

中國古訓:便宜莫貪.......太so既野都系望下就算啦.....費事希望愈大,失望愈仲大.....
///////
乜都信D,大包圍,應起碼中一樣。
///////

又便宜,又大包圍,你兩位唔係咁尊重宗教。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:中國古訓:便宜莫貪.......太so既野都系望下

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-09-30+發

原帖由 awah112 於 13-09-30 發表
講下你又信,天真。
信?我係話你們輕挑地拿宗教來開玩笑呀,明唔明?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+awah112+於+13-09-30+發表講

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-09-30+發

我就唔鍾意同女人拗,最怕D人忽男忽女。

你有種就用真身。
邊個忽男忽女?你邊隻眼見到?

輕挑拿宗教開完玩笑,仲自己認左,跟住重性別歧視 Tim.  好掂。

引用:Quote:原帖由+awah112+於+13-09-30+發表我

你係咪冇種認自已係stmcc呀?叫個似男人既同我拗,好嗎?
性別歧視,不和女人談。對人不對事,顧左右而言他,左閃右避,來代替腦袋,就係呢隻,多謝示範。
請繼續。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-9-30+22:21+

幾十蚊張電話卡啫,高手比得起既

輕挑拿宗教開完玩笑,仲自己認左,跟住重性別歧視 Tim. 無論男女,有種認錯喇!

請繼續示範。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+13-09-28+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 13-09-28 發表
係自行唔應該計
咁應該連父母係舊生等等都唔應該計。

‹ 上一主題|下一主題