用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試又到, 開始同囝囡温書未?
樓主: 瑩瑩老豆
go

考試又到, 開始同囝囡温書未? [複製鏈接]

原帖由 do-re-me 於 11-5-25 21:17 發表

點解要操其他學校的卷?

唔係其他學校的卷,係補充練習,就算操下卷亦未尚不可,溫故知新,幾好呀。

Hi Miffy,

我唔喺好明你o既意思? 為何津貼小學會有優勢? 你是否想講有直屬中學o既小學先有咁有條件.
如小學無直屬中學, 以你亞仔名次一路推斷到小五六, 排全級6x/160, 多數是band1尾,2頭.

派到band1英中似乎有奌兒險! (因要同其他學生一齊抽奬). 如有直屬的話, 考9x都可以入返自己中學(因只同自己同學一齊抽).

咁每間都有band1生, st. james有學生派到入band1英中
一啲都唔出奇, 唔喺12區有優勢. 鮮魚行都有學生入到英中. 奇在於你小朋友學校唔需要發力, 及9x/160都可以入到band1英中. 除非佢讀緊有直屬中學.

我真是想知你小朋友間學校在哪? 好讓我女兒可以讀得比哥哥讀得輕鬆!

原帖由 miffy 於 11-5-25 09:20 發表
其實唔一定要我仔果間, 油尖旺31網九龍城34, 35網和灣仔12網d學校都係咁架, 九龍城網同灣仔網派得仲好, 我識人band 3都派入陳瑞祺, 灣仔果個派入皇仁。

你有時間上學校d網頁睇升中派位結果。

我仔學校16x人一級,  ...

其實我又覺得, 要唔要操卷真係好睇個小朋友本身係咩能力, 有o的小朋友真係唔需要放太多時間在書本上, 便考到好成績, 而有些小朋友真係比較大意, 要多做練習才可以另他們記憶加深, 減少出錯. 不過我自己覺得, 不輪讀書, 琴, 運動, 都要多練習才可以有好成績. 多練習又不等於操卷.

絕對同意!好似話咁多個校網中,灣仔區個校網英中佔既比例比其他區特別高。

原帖由 miffy 於 11-5-25 12:48 發表
所以我話灣仔個校網好好, 唔一定要軒官, 聖公會聖雅閣都派得好好架。

http://www.skhsjps.edu.hk/news_secondary.htm

唔係剩係我仔學校係咁。

回覆 65# 瑩瑩老豆 的文章

瑩瑩老豆:

我哋係下月8號開始考試, 平時啲小測卷同練習都比較淺, 都咪話唔擔心佢的考試, 因為考試會比平時的小測卷深好多

現在已經開始温書了, 不過又要面臨中英文的考默, 特別是中文考默, 都好嘥時間去温, 所以因占分較少, 我可能重點都會放在他弱的地方, 中文和英文, 數學就要操時間, 要快和准, 時間都不太足夠, 大家加油
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

聯繫中學

人數

百分率

男女生男生女生
皇仁書院

27.83%
庇理羅士女子中學

17.54%
鄧肇堅維多利亞中學

19.77%

何東官立女子中學

15.79%
金文泰中學

8.72%

合計

男生共115人,女生共57人

其他中學
學校名稱人數學校名稱人數
聖公會鄧肇堅中學8香港真光中學3
聖保羅男女中學1賽馬會體藝中學1
聖保祿中學1喇沙書院1
聖保祿學校1慈幼英文學校1
聖馬可中學1港大同學會1
聖貞德中學1德信中學1
聖若瑟英文書院1英華書院1
協恩中學1

鄧肇堅維多利亞中學, 何東官立女子中學 & 金文泰中學都唔係英中wor
--------------
http://hra.hkcampus.net/~amit/index.php?action=sec

過咗100名都有英中。

而家中學全城縮班, 出年有冇咁多學生入到皇仁都係unknown.

只要考試前跟吓範圍照計都唔會太差, 因target都係50-60名內, 攞80分可以好輕鬆, 但要90分以上就除左要努力仲要加天資.  我學校好勁果埋學生都係唔洗點溫書都長期keep住前幾名, 主要係上堂留心, 做功課專注, 小心. 仲要好多項校隊, 根本唔多時間溫習, 但成績都好好, 因為佢地溫一粒鐘可以等於一d唔定既小朋友幾粒鐘, efficient 好多.

原帖由 miffy 於 11-5-26 09:02 發表
我地無直屬中學, 大把學校派到9x都仲band one英中喇。

我仔日日遊手好閒, 係考全級60名內。

睇下軒上:

http://hra.hkcampus.net/~amit/index.php?action=sec

過咗100名都有英中。

please check pm.

...

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 11-5-26 10:44 發表
唔係跟呢個表, 我有朋友起度讀, 之前佢同我講架, 我唔記得實際數字, 隱約記得佢話派到9x, 但唔得閒去搵條link。

wakaaaaa 又係朋友
吾好甘轉接啦
我個女以前係樹讀
我知你講邊個表
不如直接問下我啦
100名都入到英中, 我真係好想知係邊一位..........
如果係直資既, 就無得好講啦
如果講幾年前, 有位男生, 考8x 都入到皇仁, 9x 都入到bps, 呢個就係好例外的例子(個家長肯搏, 而又比佢搏到, 呢位同學係band 2 生)
呢個, 校長當年都提醒家長, 吾好諗住考到9x 一定入到皇仁

但上年開始, bps 聯繫位已經得返12個定點, 總之一年小過一年, 上年, 入到bps 的女生, 係全級考50名以內

qc男生, 就係全級6x 以內
打後果d, 已經係去金文泰/維官/何東...........(吾好計直資)

上年, 就係有人信呢個不c 神話, band 3 學生去搏金文泰, 結果全軍覆沒, 派到去d 無揀的中學, 要去叩門

有時, rumor 就係甘黎架啦

我自己覺得, 灣仔區, 如果讀軒小, 除非真係band 1, 如果係band 2, 可以揀的中學吾多

如果考100都入到英中, 當年我就吾駛甘震........

p.s. fyi, 軒小每個band 計1/3 學生, 依家大班, 全級當180人, 就頭60係band 1
小班之後照除

醒目開學勳章

有時, 知d 又吾知d 既野
講左出黎, 人地又信
好易令人誤會
我頭先, 好認真甘去數下
軒小上, 上年派位的表
數勻, 連埋直資(考入去既)的英中
入到的都吾夠70個(有d 我吾sure 佢係吾係英中, 數大左架啦)
p.s 金文泰係band 1 中中, 雖然佢係一間好好的中學, 但就因為係全中文, 所以吾係太多軒小band 1 生揀, 多數係d '責界'/band 2 頭先會揀

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 11-5-26 12:11 發表
我幾年前聽我朋友講話佢地學校派得好好, 我上網睇果個派位英中表, 睇落真係派得好好, 加上佢大仔入咗皇仁。

我仲有起碼3個熟朋友的小朋友讀緊軒下, 又唔聽聞佢地咁講喎。

...

今時吾同往日啦
07年, 考全級8x 入到皇仁
你如果有時間, 再上網check 下, 上年全級考第幾先入到皇仁啦
今年還要縮班
軒下, 我吾清楚
但係, 佢都係派31個入皇仁, 我計晒佢地全部入英中的人, 都係得67個(包括新興的直資), 佢地分別考全班第幾名我就吾知啦, 但點計, 都無可能100名考到英中啦

未計今年縮班
不如看埋今年兩間軒小的'運程', 先再講吧啦

醒目開學勳章

http://pm.hrgps.edu.hk/upload/pdf/2009_10_p6_f1.pdf

我們又看下, 軒下的上年派位情況..........
講到明, 英中............
聯繫中學, 得qc 同bps 係英中

讀官津校啲學生水準十分參差, 當然唔排除有墊底的情況出現, 但通常是父母自己要用好多時間揾食而自己本身學識不強, 又或者啲功課自己或補習社好求其揾跟等.,.每間學校的比例不同,... 不過即使咁, 如果去到生死關頭如呈分, 都唔會由個細佬去死, 有錢出錢, 有力出力, 就算是最重看書不重分數的家長都唔會玩嘢.   去到5年級, 有時長期墊底會浮番上嚟一啲都唔怪...

而就算普通官津, 真的好難唔理, 以最簡單的功課為例, 基本上都要家長或最少都要補習社跟, 因為學校教2成, 其他的8成是自己搞掂..., 至於考試, 在初小時, 佢自已唔識點温書如點讀書, 做筆記, 記重點, 自己做卷..., 所以家長會俾細佬做exercise, 有人會做其他學校的卷, 各師各法, ... 當然每人定義 ' 唔理' 都唔同, 有人高啲有人低啲...越出名的學校啲competition 就越激烈, 你一唔小心或懶少少好易沉很多名, 我諗大家都見唔少.

每一間小學就算有幾唔出名, 升中時都會有少少去到名英中, 但實際數字就永遠都唔會講, 即使最唔出名的小學, 都會有band 1 生, 差在幾多, 咁有band 1 生, 咁就可以去抽獎, 中咗學校就可以講佢啲學生有人入到XX 名校, 但就唔會講比例, 而事實上最最緊要就是個比例...其實每一區都有自己的最出名中學, 如41 的喇沙, 瑪利諾; 31 的華仁, 聖芳濟, St. Mary, 女真; 軒小上BPS, QC 就更加出名, 以我自己區為例, 以區內最出名的津小的每年升中情況, 考90 幾都幾難可以入到呢啲英中, 有都是好好彩同好少數, 因為官津小學幾好, 90多已大約band 2, 當然六合彩咁難中都有外籍人中... 你好好運就有可能得. 而次一些的中學學校, 90零名在出名banding高的小學就唔難見. ..

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 11-5-26 12:24 發表
ic..........所以你轉咗校??

無wor, 讀得開心就得啦..........甘過去6年小學生涯, 我個女係讀得好開心, 好有自信
我女讀中學啦

所以千奇唔好比d假象mislead, 以為初小溫小小已經成績唔錯, 誤會有好多人墊底, 我從來都唔敢低估對手, 因考試呢家嘢真係好睇彩數及當時小朋友狀態, 除非次次都拿100分啦, 真係失手都有90幾分.  

根本而家中學係咁縮班, 好的中學一d又轉一條龍, 一d又轉直資, 所以如果學校無聯繫中學, 真係要入好好既英中真係好難.

原帖由 panbaby 於 11-5-26 12:38 發表
讀官津校啲學生水準十分參差, 當然唔排除有墊底的情況出現, 但通常是父母自己要用好多時間揾食而自己本身學識不強, 又或者啲功課自己或補習社好求其揾跟等.,.每間學校的比例不同,... 不過即使咁, 如果去到生死關頭如 ...

‹ 上一主題|下一主題