用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見 ...
樓主: gracewong1107
go

你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見 [複製鏈接]

Re: 你o地好,我係一名幼稚園教師,想問o下大家意見

呢個唔係迷信/保守/思想陳舊既問題,係尊重人既問題,呢個動作係對人既侮辱,中外皆是(順道指正一下,係胯下之辱」,唔係「跨」)咪學得D所謂"教師"既一般見識,笑死人 :exclaim:

gracewong1107,

我路過呢個 topic ,一入黎睇...真係嚇我一跳 ,捐過褲襠呢個動作,真係幾"無"辱,我諗你都有睇電影或電視劇,入面o的懷人,想"無"辱人時,都會叫佢地捐過褲襠,所以你可想以知,點解見到個位家長會咁大反應,點解我地又會咁大反應!我知你唔係想"無"辱小朋友,但都希望你可以體諒下做人父母既心情啦!
안 녕 하 세 요

睇o左你o地咁多位家長咁講, 我或者都明白你o地少少, 但我真係唔係存心侮辱d小朋友, 佢地個個都好可愛, 唔...雖然我覺得d小朋友捐過我真係唔係問題, 不過如果係家長認為唔好, 我都會改, 或者下次由我扮"火車"囉, d小朋友就唔駛捐...

今日我病o左冇返, 不過d同事話今日個家長已經同校長投訴, 仲係好激動咁, 咁聽日真係要同果位家長解釋返...

仲有,唔記得多謝你o地d意見, 我會改o下....

今日我病o左冇返, 不過d同事話今日個家長已經同校長投訴, 仲係好激動咁, 咁聽日真係要同果位家長解釋返...

梗係好激動!!!!
沒有家長願意自己的小朋友捐人褲襠 :evil:

醒目開學勳章

如果你想繼續做老師,你就虛心d睇吓咁多家長嘅comment la,唔好乜都話你覺得冇問題la,如果唔使理家長點睇,老師覺得啱就得,使乜幼稚園已經有PTA,不過我都懷疑你教果間有冇???

hi all moms, will you wonder why grace wong will come to ask this silly question, and i am quite curious about is there any some special objective behind, as most of us will only use the character provided here or just post your kids photo, will you post your own photo on it.....let's think about it....really want those moms who can recognise the ladies in the photo to say something or clarify this case with kinder for us....please

我剛剛把所有內容都看了一次, 看到這位老師的回應, 真不可以想像此位是什麼的老師,  居然仍然不明白家長不接受的原因,  還覺得自己沒有問題,
我認為不論著褲 / 裙 都不可以, 一個簡單的遊戲, 所有老師/
小朋友都會用手高舉扮穿火車 (只是一個普通常識)
連此常識都不會, 我認為此行業不適合妳, 不要誤人子女

我睇到你o地留言, 頭先又同o左同事傾返, 我都開始明白你o地o既心情, 請你o地容許我同你o地講聲sorry...我唔知道會咁大件事...我聽日會同果位家長道歉, 希望佢可以接受...

其實,你o地認為除左道歉, 仲要同果位家長做返d咩, 令佢感受到我真係錯?

to scott2002: 因為我第一次o黎, 見到可以upload圖像, 而我見你o地都會upload自己仔女d相, 而我又冇,所以先試下upload自己幅圖, 我已經選張朦少少的...如果你懷疑..咁我可以唔post出o黎, 況且我都會好小o係度, 今次只不過想問問你o地一d意見..

多謝晒你o地...今晚我真係會好好反思...

我都認為她不合適當老師.......
大家請注意,不要因為這位老師的個人觀點而影響對其他老師的看法,   

我都是在教育界工作,亦是媽媽,但我十分不認同gracewong的做法,因為這是一個不好教學活動:
1.小孩學完此活動後,只會強化他們記住在人兩腳之間穿過是沒問題,如果一男孩覺得很好玩,在街上與穿裙的姐姐玩此活動,就會被人誤會無禮貌等。
2.在gracewong立場,可能她覺得自己的教學活動好有創意能幫助學生,但要注意創意是要建基於正面,合乎社會道德等方向出發。例如:我們不能教小孩玩曾志偉主持的"超級無xxx"節目中互吃紫菜的遊戲
gracewong,如果有一天你做媽媽,你亦都像我們bk媽媽一樣看法,請你拿出同理心,不要只怪家長的看法。
同時,看多一些關於教學或與家長溝通的書籍!!

冬日勳章

gracewong1107 ,
其實,你開呢個題目,都係想知道各家長的意見,依家已經知道答案,下次就唔好用再做啦!
其實,你只係教左2年,仲有好多野需要去學習,我自己本身教過7年,但我覺得我所學的依然未足夠~~
所以,希望你能努力進修,所自己的前途好好鋪路!

pigpig:
你好,我同你的見解都一樣!大家努力

冬日勳章

waterlin ,
其實,我大肚之後就無再教啦!囡囡依家2歲8個月,我諗住等佢再大少少,我會去讀浸會的CE課程,希望到時呢個願望能夠實現啦!
你都要努力呀!加油!

究竟grace wong 係咪一位教師??
定還是一D無謂人亂吹水呢???

我記得中学時,學游水(學習池),老師叫同學用脚做洞,叫我地輪住潛落去穿過同學D洞....而我死都吾肯做那一方...側側地在隔離游過就算...有D同学好認真甘游.....其實真係有D甘既miss...白痴. :-x  我咪一樣識游水,唔通跟佢做法,我会变女飛鱼咩or会突別happy

misswong,
喜見你已知道你是做錯了!
肯改就好!
我做家長既只要個老師肯改都唔駛話需要做咩野既!
最重要就係從正面既教學方法去教育我地既小朋友!
你教學年資仲少,多多學習吧!

racar:
你很棒!!已是金鑽級國民!!

waterlin 寫道:
racar:
你很棒!!已是金鑽級國民!!

我多口水麻!

我本身都係一位幼稚園老師。我覺得你這一種教學手法真的很有問題。有時候創意都要考慮到其他方面。
呢位grace wong 老師~~希望你下次有d咩意見想問,問下你學院d 老師 or 同事先,你咁樣會引起公憤的.....

有冇搞錯.唔好誤人子弟啦.Miss grace wong 你都唔適合做教育工作ge,做你學生真悲哀.......唉

Hi, GraceWong1107,
很高興你現在勇於承認錯誤, 亦明白了此舉實在令人難堪. 小孩子尚幼稚無知, 未懂分是非黑白, 父母及老師均飾演一個很重要的角飾, 我們的一舉一動他們亦會無妨.
努力啦, 從錯誤中學習是人生必經的路. 見你積極和勇於到此網找意見及答案, 可見你應該是工作認真的人. 日後工作上有問題, 不妨到此再談.
努力吧,年輕人!! :wink:

其實好簡單, 好似撘地鐵o甘, 有人好高o甘誇過你個頭扶住個扶手, 而你想落車, 佢又唔放手, 你都唔想捐過果個人的 "隔立底" 啦!!! 係咪!?!? 何況係捐褲浪...........

明未呀老師!?!??!
Hei-Hei
‹ 上一主題|下一主題