用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素? ...
樓主: Pertra
go

考小一 學校揀人的條件,你覺得那個因素? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

pamelaywy ,
其實都有留意你大仔舊年嘅成績~ 記得另一個早教家庭大女兒考小一時, 結果都唔係太理想, 我曾經因此都動搖過: 到底我做緊嘅嘢會唔會見到"成果"呢?
然後~ 我同自己講: 教養係一生嘅事業, 唔可以俾呢d小小嘅考驗動搖到! 只要我地覺得自己做緊嘅嘢係啱嘅~ 就得!
你花咗咁多心機响你兩位公子身上, 佢地會一生受用! 嘻嘻~ 仲會唔會幫細仔玩多次呀? 我地就唔會報港島嗰間喇, 不過九龍嗰兩間男校就會報! 我地無back-up, 又無分..  不過有嘅係信心!!! 加上隻恐龍有幾分"姿色", 希望佢charm到d老師校長啦!    

btw, 回應樓主: 我相信面試表現最重要 (DB個校長都係咁講), 其次就係家庭背景, 或者都睇讀邊間KG, 但係只係"睇吓", 唔會因為小朋友讀某學校而收!
我支持學校每種家境嘅小朋友都收d, 咁先係小社會, 佢地係要學習點同唔同背景嘅人相處!
恐龍家

你坐咩車來架?

SPCC 絕對真有其事  

原帖由 brian61950 於 10-12-2 18:31 發表
你坐咩車來架?
邊個接你返學呀?
你住係邊呀?
去過邊度旅行呀?
識彈/吹奏邊首歌呀?
..........
最緊要個問題又唔問

我認為問坐咩車來,問題不大, 因為以前我同個仔考kg時也經常被問, 我相信可能只是考核細路對交通工具等認識, 但我認為若問及屋企有否請工人就真的有些奇怪, 惹人疑慮!
(p.s. 問考生有冇工人的小學, 並非SPCC啊!)

原帖由 W211 於 10-12-7 11:52 發表
你坐咩車來架?

SPCC 絕對真有其事  
‹ 上一主題|下一主題