用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2010 年9月升小三家長
樓主: qkhui
go

2010 年9月升小三家長 [複製鏈接]

默生字, 不過要唔要加a/the 我估聽老師讀

原帖由 km1357 於 10-10-7 09:13 發表
各位3年級家長, 知唔知聽日英文默書,老師加果 7 個生字,係就咁默生字,定係要默句子,又或者只係會響個生字前加 "a" or "the"??

醒目開學勳章

又快到考試
上左小三後好似多左d功課, 做極都唔完咁, 呀仔又me me more more, 難為d 媽媽日日都好似打仗咁.

你真係講得無錯... 做極都做唔完..平時真係無時間
書都未開始溫, 都唔知點考試....

原帖由 km1357 於 10-10-19 16:24 發表
又快到考試
上左小三後好似多左d功課, 做極都唔完咁, 呀仔又me me more more, 難為d 媽媽日日都好似打仗咁.

今日成11樣功課, 跟本沒有時間溫書!!! 最慘係每一樣功課都要做好長時間.....呢!
原帖由 qkhui 於 10-10-20 13:17 發表
你真係講得無錯... 做極都做唔完..平時真係無時間
書都未開始溫, 都唔知點考試....

係.. 簡直係嚇人.....多都唔緊要, 真係最慘樣樣都要用唔少時間去做, 好似中文, 做個4頁, 真係唔係少時間.
我之前都有同班主任講, 好多功課..
她話她都明白,  不過無辦法.. 盡量分散比佢地...

原帖由 elainepekkle 於 10-10-22 23:43 發表
今日成11樣功課, 跟本沒有時間溫書!!! 最慘係每一樣功課都要做好長時間.....呢!   

我都有同感,實在太多功課,尤其是作文,往往要花上很多時間。今次小練筆又要作第二篇文章,但第三篇的工作紙又要開始做了。
囡囡媽

我地岩岩做小練筆作第二篇文章, 第三篇工作紙好似未開始做, 不過真係太多功課... 攪到亞仔要做得快, o的字簡直係無眼睇....

原帖由 囡囡媽 於 10-10-23 11:45 發表
我都有同感,實在太多功課,尤其是作文,往往要花上很多時間。今次小練筆又要作第二篇文章,但第三篇的工作紙又要開始做了。

醒目開學勳章

天日學校放假, 希望唔好咁多功課, 等有時間可以溫下書, 準備下星期考試.

不知道是否小三真係唔同D, 老師嚴謹了, 功課多了, 做功課時間長了, 壓力大了!  亞囡數學的功課, 成日比老師叫重做! 中文生字又執得嚴謹了, 有D生字原來自己都寫錯幾拾年! 英文又要記多D生字! 成日做功課都要查字典! 亞囡又唔願查....

現在先知小三中文課填充生字是沒有提供, 係靠自己記憶課文生字. 唉! 死得! 亞囡有得提供都抄錯, 咁點算!

醒目開學勳章

原帖由 elainepekkle 於 10-10-28 22:29 發表
不知道是否小三真係唔同D, 老師嚴謹了, 功課多了, 做功課時間長了, 壓力大了!  亞囡數學的功課, 成日比老師叫重做! 中文生字又執得嚴謹了, 有D生字原來自己都寫錯幾拾年! 英文又要記多D生字! 成日做功課都要查字典!  ...

係架, 我地都覺得,要考佢地認唔認識 D 詞語,供詞填充一樣考到,要考佢地熟唔熟課文,佢地另外有地方會考,都唔明點解要不供詞填充? 我其實都唔明有咩好處?
呀仔有d答案都係合理, 只不過響課文內未出現過,同書唔同所以係'錯'.

可能唯一好處係分到d 死讀書既學生可以攞高分d, 至於是否明理只是次要.
大學之道在明明德,在新民,在止於至善。知止而后有定,定而后能靜,靜而后能安,安而后能慮,慮而后能得。物有本末,事有終始,知所先後,則近道矣。
小學之道則在乎循序而漸進,熟讀而精思.
不過現時好似要不明什解, 總之要求答案和'model answer' 一致, 呢d 都係香港一般中小學既問題.

係你講得岩, 亞仔都係, 答o既ans 意思無錯但都一樣唔得. 噉就扣佐好多分..ha. 有時都真係唔明, 不過好多學校都係噉考.. 有咩好處呢 ?

另外, 下星期都考試, 都唔明why 仲有噉多功課要做, o的野又未派返比我地溫... 真係...

原帖由 km1357 於 10-10-29 10:05 發表

係架, 我地都覺得,要考佢地認唔認識 D 詞語,供詞填充一樣考到,要考佢地熟唔熟課文,佢地另外有地方會考,都唔明點解要不供詞填充? 我其實都唔明有咩好處?
呀仔有d答案都係合理, 只不過響課文內未出現過,同書 ...

咦? 係咩? 答案合理都錯? 我個仔已是高年級, 填充的答案可以有好多,我見合理都比分喎. 老師仲提醒佢地千祈唔好留空, 你覺得對的都要填.不過你地可以打電話問下老師個答妹點解錯仲好.起碼得個知.
不過中文真係唔易.一個詞語,一個字都有好多用法和解釋.
有D相似的詞語, 有時卻意思不同. 我地以前細個讀中文只是死記. 現在的中文要學識運用, 甚至要舉一反三.

醒目開學勳章

終於開始考試, 可以早d放學同無乜功課, 呀仔同我地都可以輕鬆d.

但係我個囡今天都仲有數學工作紙要做呀!

你地的小朋友多唔多中文錯字或別字呢? 我個囡成日比老師執錯字呀! 差小小都唔得,我真係好擔心剩係扣錯字都扣好多分呀!
囡囡媽

醒目開學勳章

呀仔d字好似打風咁 (似我 ), 尤其多功課時, 成日都比老師打交叉, 錯字都有唔少, 都無乜辦法.

醒目開學勳章

我覺得今次考試d 要求有點吹「吹毛求疵」,中作小三要寫成百字已經唔易, 數學d高階題呀仔都睇唔明,常識錯少少 (呀仔只係比佢地個答案寫少d)就一分都無.
真係

呀仔d成績睇來都可以向後大躍進..
今日派埋英文就知總成績係點

中文捉字都捉得好勁...亞仔中文都有成7-8分係比佢扣佐錯字... 真係,
係. 數學高階真係我睇佐都唔係好想去諗.. 都唔明學校其實想考佢地咩 ?

原帖由 km1357 於 10-11-9 13:21 發表
我覺得今次考試d 要求有點吹「吹毛求疵」,中作小三要寫成百字已經唔易, 數學d高階題呀仔都睇唔明,常識錯少少 (呀仔只係比佢地個答案寫少d)就一分都無.
真係

呀仔d成績睇來都可以向後大躍進.. : ...

醒目開學勳章

原帖由 qkhui 於 10-11-9 14:04 發表
中文捉字都捉得好勁...亞仔中文都有成7-8分係比佢扣佐錯字... 真係,
係. 數學高階真係我睇佐都唔係好想去諗.. 都唔明學校其實想考佢地咩 ?

我呀仔d中文成績都應該係全班尾果幾個..
唯一係普通話叫做滿分 (不過成績表得a, 唔計分).
d 老師仲成日話佢地全班成績差, 呀仔都好唔開心. 其實小朋友需要鼓勵多過責罵.

我仔都唔好得你仔好多.. 佢中文仲作到離佐題....
數學又勁唔小心.. 唉.. 真係唔考最後都唔得lo...
英文又係因為大細草問題, 都扣佐4-5分.. 唉
到依家都仲係噉, 都唔知點攪 ...
依家唯有之後個幾時努力o的啦.. 都無辦法...

唔好唔開心啦, 你仔仔係精英班, 差極都唔會太差o既.
不過大家岩岩升上小三, 未習慣新o既模式.. 下次應會好o的...

不過真係唔明, 佢地每次o的卷o既圖, 都好唔清楚, 完全睇唔到係咩來... 真係...

原帖由 km1357 於 10-11-9 17:05 發表

我呀仔d中文成績都應該係全班尾果幾個..
唯一係普通話叫做滿分 (不過成績表得a, 唔計分).
d 老師仲成日話佢地全班成績差, 呀仔都好唔開心. 其實小朋友需要鼓勵多過責罵. ...

"大意",我相信是每個小朋友都仍然存在的問題。我個囡數學卷派返來,其中有11分都係佢大意被扣,我當時好勞氣呀!其中一條高階思維題我都覺得是否應該小三出,但我個囡竟然說有幾個男同學唔使計得太耐已經計出來了。
整體來說今次是比小二退步,但我最後都同個囡講,我唔係要你取高分,我只希望妳一次比一次有進步便好了。
希望各位小朋友都係每次都有進步啦!
囡囡媽
‹ 上一主題|下一主題