用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於鋼琴2級試
樓主: cooking^^mama
go

關於鋼琴2級試 [複製鏈接]

原帖由 Funny 於 10-4-28 11:48 發表
ming2

佢學緊:

輕鬆學鋼琴2 (接近尾聲, 是否又要買新書? )
John Thompson
Michael Aaron
A dozen a day
仲有一本唔記得左個名

再加一本唔係琴書, 係琴功課練習。

另外, 老師會再影印一些歌給他彈, 因為佢話個5本 ...

唉  你個仔學咁多書  老師仲抽時間影印d歌仔比你仔彈  相信老師都有落心機  但我 ... 真係要快d搵個好老師喇

原帖由 ming2 於 10-4-27 22:49 發表

唔洗客氣...去琴行又或者係跟私人都好,都係要睇你好唔好彩架...冇話琴行個d就一定難有heart,私人就一定易搵到有heart架...最好就當然係有人有可靠0既老師可以介紹到俾你啦...goodluck! ...

我已問過我好多朋友  佢地d鋼琴老師仲差過我o個個   所以我一直以為我o個個已經叫好 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

ming2,

輕鬆學鋼琴2 (接近尾聲, 是否又要買新書? )...呢個唔一定..要視乎老師0既要求

John Thompson..有好多系列架喎..佢用緊邊隻呀??
哎呀唔係好知係咩series添!! 彈左三份二左右, 不過呢本老師係跳黎教的。

Michael Aaron..book 1?..用到邊?
應該係book1(藍色), 彈左超過一半多d !!

A dozen a day..book幾??
唔係好肯定, 好似係book2, 我知呢本係練手指。

另外, 係唔係有需要做琴功課? 我見有d人從來都無做過?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-4-28 12:00 發表

你d朋友個d老師如果真係咁差,佢地又唔轉0既??全部都係琴行學架??

係呀  全部都係琴行學  

佢地都好似我咁  無經驗  會諗係米自己小朋友差呢  問老師  老師話無問題  細佬仔細  練習多d啦咁... 同埋我地都唔知點先叫好  見個仔都鍾意老師就唔諗住轉

醒目開學勳章

咁而家小朋友進度ok嗎? 其實點先為之ok?

原帖由 ming2 於 10-4-28 12:34 發表

ming2,

哎呀唔係好知係咩series添!! 彈左三份二左右, 不過呢本老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19係跳黎教的。...咁係咩色封面架??

A doze ...

原帖由 Funny 於 10-4-28 12:43 發表
咁而家小朋友進度ok嗎? 其實點先為之ok?

funny  你小朋友手企得好唔好  彈琴時會唔會好用力架 ?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-4-28 12:53 發表

小朋友喜歡老師就自然會聽老師話,老師講一句好過家長講十句...問題係..老師會唔會不時話俾小朋友知,咩叫好咩叫唔好呢?!....如果只係一直同家長講...佢地大個d就會自然做到...宜家呢個階段又唔提佢(就算佢可能真係 ...

明白喇  今次搵老師我會同佢講明我o既要求同期望

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

老師都有提佢手指要曲d,同埋時時督佢背脊叫佢坐直d!! 力度就ok! 我覺得佢最衰就係數拍子,因為懶,時時貪快!! 仲叫我做拍子機幫佢數!  

咁你小朋友呢?練琴會練幾耐? 會唔會日日練?

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-28 12:49 發表

funny  你小朋友手企得好唔好  彈琴時會唔會好用力架 ?

原帖由 Funny 於 10-4-28 14:32 發表
老師都有提佢手指要曲d,同埋時時督佢背脊叫佢坐直d!! 力度就ok! 我覺得佢最衰就係數拍子,因為懶,時時貪快!! 仲叫我做拍子機幫佢數!  

咁你小朋友呢?練琴會練幾耐? 會唔會日日練?

...

我地每日都練琴  每日最小20分鐘  有時不知不覺45分鐘都有  不過佢d手指企得唔好  同埋彈得好似好大力好硬  呢d我唔識幫佢  唯有希望下一個老師可以幫到佢

我仔仔學左兩年鋼琴啦, 老師上門教, 每日我會陪仔練琴30-45分鐘. (初初當然由5分鐘, 10分鐘咁加上去)
考完一級之後, 老師開左d二級同三級的歌給他彈, 佢無話難. (當然我地又無話佢知級數等問題, 費事他多多意見!)

醒目開學勳章

咁你小朋友都好勤力練琴。我仔話逢週末係休息日, 跟住逢星期五學琴, 所以個日又唔會特登再練琴, 所以一星期只練四日琴, 仲係每次得15分鐘!!  仲要我好似鋼琴家咁介紹佢出場!!

不過佢有時會自己想彈琴(練琴以外的時間),但佢只會彈佢自己鍾意的歌(多數係Michael Aaron本書)!所以佢練咁少時間, 有咁嘅進度,我都已經ok.

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-28 15:08 發表

我地每日都練琴  每日最小20分鐘  有時不知不覺45分鐘都有  不過佢d手指企得唔好  同埋彈得好似好大力好硬  呢d我唔識幫佢  唯有希望下一個老師可以幫到佢 ...

醒目開學勳章

ming2, 唔好意思, 有事想借此處請教你.

我小朋友而家一級, 彈緊 :
Alfred's - Lesson Book & Technic Book Level 2 (還有幾頁便教完),
just finished A Dozen a Day Book 1,

老師一本書只教一半到, 有時話d歌同教咗果d重覆技巧, 有時話d歌太難, 小朋友太細未彈到 (而家6歲 ), 請問老師有無問題? 謝謝!

原帖由 ming2 於 10-4-28 13:03 發表

記住...不時同老師溝通對你,小朋友,同埋老師都係一件重要0既好事黎架...good luck

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題