用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part III
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 part III [複製鏈接]

醒目開學勳章

pyma, 你上次話揾吓普通話班揾成點,我囡今日考中文& 普通話(speaking),佢話中文科「超難、超長」,普通話就話老師用紅筆圈咗佢好多字(發音唔準),真係好認真,我諗住份卷如果派番嚟太差,真係要補吓普通話至得,下星期一仲要考普通話 listening ,我真係好頭痛,都唔知點同佢温。

原帖由 lola2008 於 09-11-20 13:01 發表
pyma, 你上次話揾吓普通話班揾成點,我囡今日考中文& 普通話(speaking),佢話中文科「超難、超長」,普通話就話老師用紅筆圈咗佢好多字(發音唔準),真係好認真,我諗住份卷如果派番嚟太差,真係要補吓普通話至得,下星期一仲要考普 ...

係係, 其實搵到架喇,不過我未得閒問, 我搵下個網址再pm比你, 你等等

lola 2008,

Please check pm

lola,
++ 話你囡囡送左個用顏色紙包住既廁紙筒俾佢,佢好鐘意呀! 仲將個紙筒再加工,貼左其它野落去!

我仔仔既普通話都要搵人補,自已真係唔識教。坊間有D補習班係用普通話教作文,又會教埋併音,一舉兩得! 因為上到小二既中文其實仲難教過英文!

原帖由 lola2008 於 09-11-20 13:01 發表
pyma, 你上次話揾吓普通話班揾成點,我囡今日考中文& 普通話(speaking),佢話中文科「超難、超長」,普通話就話老師用紅筆圈咗佢好多字(發音唔準),真係好認真,我諗住份卷如果派番嚟太差,真係要補吓普通話至得,下星期一仲要考普 ...

sara & lola

你地兩個係度講小學野,攪到我有d驚驚。

我囡近排做功課用心左,雖然都唔係好見得人,但比之前好多了,起碼如果我指証佢d字唔多見得人時,佢會主動提出再寫過。之前佢係會發脾氣係本簿度亂畫,加上之前我都好緊張,我地既氣氛攪到好疆,後來我把要求降低左好多, 亞囡都習慣左,最開心係佢得閒會自動自覺練習寫字,特別係我話佢未夠好果d, 好似個8字,佢一直寫到好似infinity咁,佢話老師話要企直,但亞囡都做唔到,有一晚,我試著捉住亞囡隻手,叫佢唔洗郁,要佢感受下我點寫,果晚佢寫左幾個都唔多得,我無迫佢仲叫佢去訓,第二晚我放工回來,佢第一時間拿給我看佢練習既成果,我見到真係好開心,我無諗過佢可以咁快做到同埋係佢咁努力練習,佢自己係簿度練習個8字,足足寫滿兩大板都係8字 (d格好似數學簿咁細),我終於知道適當既鼓勵同協助,原本對我個囡有咁大既影響。

唔好意思,又離題

pyma,
聽見都感受到你既開心!

原帖由 pyma 於 09-11-20 15:27 發表
sara & lola

我囡近排做功課用心左,雖然都唔係好見得人,但比之前好多了,起碼如果我指証佢d字唔多見得人時,佢會主動提出再寫過。之前佢係會發脾氣係本簿度亂畫,加上之前我都好緊張,我 ...

原帖由 sara11 於 09-11-20 15:41 發表
pyma,
聽見都感受到你既開心!

的確係好開心,希望唔係三分鐘熱度。

我囡脾氣好臭,用正常方法教只會硬碰硬,我真係花左唔小心血係佢度,希望佢大d會明白我既苦心

sara, pyma

我都發覺普通話真係好難教呀, 成日驚教錯佢地發音, 都唔知點好呀.

原帖由 sara11 於 09-11-20 02:48 PM 發表
lola,
++ 話你囡囡送左個用顏色紙包住既廁紙筒俾佢,佢好鐘意呀! 仲將個紙筒再加工,貼左其它野落去!

我仔仔既普通話都要搵人補,自已真係唔識教。坊間有D補習班係用普通話教作文,又會教埋併音,一舉兩得! 因為上到小 ...

原帖由 imcc0_0 於 09-11-20 16:31 發表
sara, pyma

我都發覺普通話真係好難教呀, 成日驚教錯佢地發音, 都唔知點好呀.

我自己既普通話係好唔得,係靠我老公教,我就教英文,不過爸爸無我咁有心機逐隻同佢執,有時d音唔肯定既,我會返公司問同事,不過有時問唔到咁多。

醒目開學勳章

其實我普通話得架(小學嚟講吖),我南京人嚟架,但我細蚊仔 5歲時嚟咗香港,除咗同父母講,其餘時間我都冇乜得講,所以我唔識音標、拼音,只係講生活用語,讀文章都好掹掹緊,我有教阿囡,但一來今次考得多,二來難,佢求其將廣東話讀歪少少就當係普通話,但小學好認真,所以佢話老師圈咗好多字。

原帖由 pyma 於 09-11-20 16:45 發表

我自己既普通話係好唔得,係靠我老公教,我就教英文,不過爸爸無我咁有心機逐隻同佢執,有時d音唔肯定既,我會返公司問同事,不過有時問唔到咁多。 ...

醒目開學勳章

收到,等睇埋阿囡份卷點環境先。

原帖由 pyma 於 09-11-20 14:17 發表
lola 2008,

Please check pm

醒目開學勳章

咦!唔怪得阿囡係咁留廁紙筒啦!等我一陣問吓先。

原帖由 sara11 於 09-11-20 14:48 發表
lola,

我仔仔既普通話都要搵人補,自已真係唔識教。坊間有D補習班係用普通話教作文,又會教埋併音,一舉兩得! 因為上到小 ...

醒目開學勳章

原帖由 pyma 於 09-11-20 15:27 發表
sara & lola

我囡近排做功課用心左,雖然都唔係好見得人,但比之前好多了,起碼如果我指証佢d字唔多見得人時,佢會主動提出再寫過。之前佢係會發脾氣係本簿度亂畫,加上之前我都好緊張,我 ...

醒目開學勳章

係吖,阿囡尋日考英文,今日考中文,佢都話中文難D吖,今日阿囡話份中文卷有4張紙,7版嘢,全卷限時一小時,老師會讀一次題目,咁讀題目用咗D時間喇,然後閱讀理解有兩篇,又用咗D時間啦,作句要諗又用咗D時間啦,另外填充又要用少少時間,其餘D都易嘅,但阿囡話有2題填充想改但改唔切,夠鐘,1題完全唔知應該填咩詞語,我都覺得4張紙底面太多,不過佢啱啱話我知,原來英文卷都有8版嘢。

原帖由 sara11 於 09-11-20 14:48 發表
lola,

早晨

亞囡尋晚話要帶1至2個toliet rolls

Good morning!
++ 呢兩日傷風,食左兩日上次食淨既藥都唔得,今日唯有放假去睇醫生! 我都聽過佢話要帶toilet rolls!

原帖由 pyma 於 09-11-23 09:48 發表
早晨

亞囡尋晚話要帶1至2個toliet rolls

原帖由 sara11 於 09-11-23 10:29 發表
++ 呢兩日傷風,食左兩日上次食淨既藥都唔得,今日唯有放假去睇醫生! 我都聽過佢話要帶toilet rolls!

我囡都係傷風喎, 佢星期五晚係咁塞nose,  成晚佢同佢老豆都無覺好訓, (呵呵, 我因仲咳緊, 所以我自己訓, 咩都唔知)

星期六就無去游水但就去睇醫生,醫生話係凍親,食左一日藥已好多了。

我都預左架喇,因為隻衰囡係星期三最凍果日唔肯著運動衫,因為佢話係星期二,五先著,好喇,唔著咪叫佢著襪褲,佢又話吉,一陣又話去完toliet著唔到,又lee又路,最後只著長襪,叫佢著條短褲係入面又唔肯,激到我地扎扎跳

原帖由 sara11 於 09-11-23 10:29 發表

我囡星期五晚都有d傷風,所以星期六已帶佢睇醫生,自己就去睇中醫,呢個月我地成家+埋睇左成十幾次醫生,真係大家要小心身體呀

我個囡星期五都氣管炎,今日都要再睇多次醫生.

原帖由 pyma 於 09-11-23 11:03 發表

我囡星期五晚都有d傷風,所以星期六已帶佢睇醫生,自己就去睇中醫,呢個月我地成家+埋睇左成十幾次醫生,真係大家要小心身體呀

原帖由 chole媽媽 於 09-11-23 11:53 發表
我個囡星期五都氣管炎,今日都要再睇多次醫生.

好耐無見你上黎,好忙嗎?

D天氣時凍時暖,真係著多著少件都要小心。

氣管炎要小心呀,我就係氣管炎所以左好耐都未斷尾
‹ 上一主題|下一主題