用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 09-10年度1C班報到
樓主: chuenma
go

09-10年度1C班報到 [複製鏈接]

Dear Talie,

我都參加左學校既家長義工--閱讀大使, 到時見面!

Tiffany Mama

有呀,我都係參加咗閱讀大使,我係Cherry媽咪呀你呢?
原帖由 talie 於 09-9-25 04:30 PM 發表
因我參加左學校既家長義工--閱讀大使, 所以星期一下午要返學校聽老師講解. 有無bk家長都會出席呀, 到時相認吖.

原帖由 queenie1118 於 09-9-24 23:08 發表
Hi!唔好意思呀Kelly媽咪,我係Cherry媽咪呀,點解你會知道妳個女童軍無份呢?唔通已經通知咗各家長,但係點解我唔知呢......

Cherry媽咪你好, 唔好意思咁遲先回覆, 前兩天巳收到通告話太多人參加, 未被抽中.....只好等待其他活動

醒目開學勳章

peggylun, queenie1118

好呀! 到時見面吖. pls check pm.

Charlotte MaMa

原帖由 peggylun 於 09-9-25 20:51 發表
Dear Talie,

我都參加左學校既家長義工--閱讀大使, 到時見面!

Tiffany Mama

原帖由 queenie1118 於 09-9-25 21:28 發表
有呀,我都係參加咗閱讀大使,我係Cherry媽咪呀你呢?

想找鋼琴老師

請問各位媽媽有冇好的鋼琴老師介紹呀? 因為想轉老師, 指點指點吓

Anyone know that what does "Eng: 3. 13/10 Dict P.2,3,5" means????? which is stated in Handbook on 25 Sept.

peggylun

10月13日 英默 testbook P. 2, 3 5. 咁咪好多??

原帖由 peggylun 於 09-9-26 23:00 發表
Anyone know that what does "Eng: 3. 13/10 Dict P.2,3,5" means????? which is stated in Handbook on 25 Sept.

Cherry 媽咪
Yoki 都抽到敲擊樂呀, 點解Cherry 唔玩呀? 咁咪要自己出去學? 咁學咩呀?

chuenma
我相信遲d 會有d課外活動比抽唔到小女童軍既人選擇.

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎.

原本我諗住叫個女學豎琴嘅,同埋睇完學校嗰個樂器示範之後,囡囡都話唔鍾意佢哋介紹果D,但係我問番嗰個陳sir,佢哋嘅樂團唔需要豎琴囉,如果你想配合「一條龍」上ST.Mary嘅你就响佢哋入面揀一種樂器就會好D,咁點知入咗敲擊樂係呀囡排第三(即係最唔想la)咁我覺得學樂器最緊要有興趣,如果佢咁唔鍾意咪盞嘥時間,所以我都係决定叫個囡學豎琴,一於唔理樂團需唔需要he!he!
原帖由 Kat媽 於 09-9-27 12:27 PM 發表
Cherry 媽咪
Yoki 都抽到敲擊樂呀, 點解Cherry 唔玩呀? 咁咪要自己出去學? 咁學咩呀?

chuenma

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎. ...

Dear Kathy,
Thank u!

舊年自行分配48人,在出生率最低一年有5個15分在自行分配取錄。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1690603&extra=page%3D1

今年自行分配38人,小10人加上出生率上升。你話15分有冇機? 0.0000001% 吧

原帖由 lovebabyv 於 09-9-25 16:12 發表
唔好意思咁多位...我囡將要選小一...e+好煩...因我得15分咋...唔知你地知唔知有冇同學仔都係15分win左呢....依你地所見15分機會率係唔係=0
thx!

Queenie, Chloe daddy

我想問下你地有無發現過我張圖書証夾左你地d 紙度呀? 唔知係咪交換電話時唔小心夾左o係第2度呀, 返到屋企搵極都無. 唔該幫我望望, thanks!

kathy

我個女話10月是玟瑰月,課外活動是唸玟瑰經。

原帖由 Kat媽 於 09-9-27 12:27 發表
Cherry 媽咪

chuenma

talie
係呀, 我朋友話係掘頭路果個籃球場. 咁就唔知幾時動工喎. ...

本明愛抽獎卷拈算好呀?

我BUY4張,用紙PACK好,琴晚呀女話聶老師叫買晒佢。無理由,我讀天教學十幾年,明愛獎卷都係自由購買,學校又無通告,一定唔會。呀女又話票頭都唔使交,噤點抽獎呀!

請問有無人知?

醒目開學勳章

我見A班網上家課册寫"10月5日交回明愛獎券存根及捐款".
可能因為未到期, 所以等你賣多幾日先交回 .
我地上星期做節, 順便賣比親友 , 我女昨日已將$100連存根交回.
** 昨日, A/B班網上家課册寫"10月9日默中文第1,2課".

原帖由 chuenma 於 09-9-29 09:17 發表
本明愛抽獎卷拈算好呀?

我BUY4張,用紙PACK好,琴晚呀女話聶老師叫買晒佢。無理由,我讀天教學十幾年,明愛獎卷都係自由購買,學校又無通告,一定唔會。呀女又話票頭都唔使交,噤點抽獎呀!

請問有無人知? ...

你真係有型,堅持到底。我帶呀女去睇樂器,佢話長笛靚要學長笛,報咗名啦,係屋企對面學。初學30min,到大d學45min,考級先學1hr。都要2年後先考級啦,時間控制比係學校學好好多。

我呀仔係學校學小號,考級老師要佢每星期出外補堂$$,又要另上oral$$同樂理$$,好花時間&$$$$。

原帖由 queenie1118 於 09-9-28 00:46 發表
原本我諗住叫個女學豎琴嘅,同埋睇完學校嗰個樂器示範之後,囡囡都話唔鍾意佢哋介紹果D,但係我問番嗰個陳sir,佢哋嘅樂團唔需要豎琴囉,如果你想配合「一條龍」上ST.Mary嘅你就响佢哋入面揀一種樂器就會好D,咁點知入咗敲擊 ...

Oh!  I see.  Thanks a lot.

原帖由 talie 於 09-9-29 10:11 發表
我見A班網上家課册寫"10月5日交回明愛獎券存根及捐款".
可能因為未到期, 所以等你賣多幾日先交回 .
我地上星期做節, 順便賣比親友 , 我女昨日已將$100連存根交回.
** 昨日, A/B班網上家課册寫"10月9日默中文 ...

醒目開學勳章

Hi all
請問家長們知唔知 -- 中文(作文) / 英文(comp) / 英文(PLPR) - 是否需要帶書? 另,常識仲需要唔需要帶第1册書?

Kat 媽,
尋日無同你打個招呼添.
放學時, 我見yoki 四維望, 應該搵緊你. 我話佢知:媽媽係特別室, 一陣就出黎搵你. 佢答: 知道, 唔該. 佢好乖呀!

peggylun,
因我記性差又只見一面, 如下次見面無同你打招呼, 請多多包涵.

queenie1118
無同你相認添, 下次吖.

chuenma
唔客氣.

巧姸MaMa,
Do u still remember that i touch your shoulder and say Hi! Hope to see u soon!
Peggy (Tiffany Mummy)

回覆 8# Kat媽 的文章

Kathy,

I have already checked it but i can't find yours.

Chloe daddy
‹ 上一主題|下一主題