用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下..... ...
樓主: goodmummy
go

有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下..... [複製鏈接]

Re: 有無沙田區05年升小一家長入o黎傾下.....

有間叫香港中文大學校友會聯會張

版主

多謝 fp 寶貴的分享

我選主風最大原因係, 我住在這學校格離, 屋企出門口行返學校 3分鐘可以啦.....  我地有 20分 (首名 + 宗教 + 適齡), 我地希望入到啦....  但係禁多人想入, 都唔知點算   :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

其實, 馬安山主風, 馬安山循道衛理, 禧年.....  邊間 唔係太多功課, 可以快樂地讀書呢

fp 寫道:
[quote]
貓大姐 寫道:
你地選邊間啊........   我選馬安山主風

貓大姐.

My son is in primary school P.1 this year, Let's me share with my experience to you.
On the 1st round, I have selected same school as you, my son only have point 10, seems the chance not so big as mostly Ma On Shan Mum also selected
above shcool since this is very famous on MOS.
on the 1st result, my son unable to go 馬安山主風,
then on the 2nd lucky draw, I also selected 1st choice is 馬安山主風, Unfortunately, my son was got the 8th choice school  which I unexpected. therefore, I have tried go the 3rd round 'knock door'馬安山主風, but still have no chance for interview, as only presented the form and certificate to 馬安山主風, also need to take 30 - 60 minutes, I gess mostly have over 100 pupils apply this school on 3rd round, So 馬安山主風 will select the smarast on music,physical and good report on K.G.school.
now, my son have shift to another school in Shatin
KKL am, seems my son was very enjoy and this school not better and have a good result on secondary school which have over 50% into Band one school.
Good luck and hope you have a good result, since this is very depend on you have a lucky or not if choose 馬安山主風.

fp   [/quote]

[quote]
貓大姐 寫道:
多謝 fp 寶貴的分享

我選主風最大原因係, 我住在這學校格離, 屋企出門口行返學校 3分鐘可以啦.....  我地有 20分 (首名 + 宗教 + 適齡), 我地希望入到啦....  但係禁多人想入, 都唔知點算   :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

其實, 馬安山主風, 馬安山循道衛理, 禧年.....  邊間 唔係太多功課, 可以快樂地讀書呢

[quote]
貓大姐,

I am sure you can get the school on the 1st round, since you have 20 points which the chance is bigger.
I heard another Mom said 馬安山循道衛理唔係太多功課 but  馬安山主風,禧年must hard to do homework.

fp

版主

Thank You fp

版主

今日開始要交表啦, 我都係決定選果間       

希望第一輪就成功啦

其實我都做佐些分析,關於沙田區的小學在2003-2004年度運動及學業成積的比較,呢個分析是用了一些公開而又真實的資料所做;但係當我公佈呢個分析後,就會影響倒好多人的利益,都係過佐報名後先講。

可否透露少許?這梁上的運動及學業成績好嗎?

今日交左表啦。重要等到十一月先知結果,都幾耐。

不如你想問邊間小學我就答你啦。

唔該咁多位mammy,
今年我拉女要報小一,但又不想跟哥哥一間學校,自己又特別鐘情MOS主風(我住89網),而個女又一分都冇,入這校既chance有幾多呢?如果k1 & k2 都考第一,兼學緊古箏成數又會否大D呢?好煩呀!!!我仲未幫個女交表呀!!!
梓灝(Ivan)    96年5月出世3.1kg(鼠年)瑋傑(Brian)   97年8月出世3.3kg(牛年)婥瑩(Vanus)  98年11月出世3.8kg(虎年)

可否透露純陽小學的資料。請問知不知馬鞍山有否小學實施緊小班教學呢?thx..........

JoJoJo:
朱上、胡上、沙呂、一呂的比較又如何?可否透露?     

朋友媽,
純陽小學實施緊小班教學,但小極都27人一班.我兩個仔都讀緊純陽,分別三年級和二年級.佢地有d老師都教得幾好,同d學生幾close,不過我覺得如你們的小朋友是讀得到書就不要讀這小學law
梓灝(Ivan)    96年5月出世3.1kg(鼠年)瑋傑(Brian)   97年8月出世3.3kg(牛年)婥瑩(Vanus)  98年11月出世3.8kg(虎年)

唔好意思?好想知道點解讀到書就不要讀純陽呢?,你可否詳細解釋一下?唔該妳呀! 好心急想知道

純陽小學在2003–2004年度沙田區小學運動得13分;第一名(99分),第十名(51分);升英中比率 % 無公佈。

我都應為純陽程度非常低.學生又好曳,郁手郁腳.我個大仔本來好乖,成績都好好.但現在退步左,百厭左.想幫佢轉校,我老公又話唔想,我點"乙水"我老公俾佢轉校呢?教下我?

咪係law!中學派得唔好,讀得唔好就會好易學壞.希望可以講服佢la.Thank you  issacmama .

我個女依家係胡素貞讀緊下午校, 佢返左唔夠一個星期就好適應左, 返得好開心.  呀女話 d 老師好好人, 不過有少少惡.我每日都送呀女返學, 見 d 學生個個都好乖.  功課方面每日都有 4-5 樣囉.

:
‹ 上一主題|下一主題