用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates
樓主: chuchumug
go

08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates [複製鏈接]

chuchumug

著運動衫舒服很多 -- TOTALLY AGREE.

If day day 著運動衫,
then it will be great!!!

but gal's uniform is v. comfortable. dunno why such design for boys!!

vv. yes. learned from sch. starting from day 1 - orientation. hard to imagine for a fat boy vv, with fat legs and pat !!

回覆 # 的文章

hi
我囡囡叫Martha(尤馨影),今日唔記得戴咭接女,要到office登記,miss mi戴女女出來,仲唱左支兒歌添,'月亮圓,月亮光,好像燈籠在天上'

我覺得兩個星期確有學到野返來

大家好

我個囡都係K1D,叫KAREN,多多指教.
終於可以有多一點資料了解個囡係學校學緊乜野。
佢今晚都有唱個隻中秋節歌,佢話係MS MI教。
好開心見到咁多同班家長。

2008-2009 K1D Kent Rd. Name List

BK Login … Boy/Girl … Kid’s name

idadmum...Girl.....Karen
Yammielau ... Girl ... Martha尤馨影
HM3898 ... Girl ... ching ching 王睿澄

eybaby ... Boy ... Tristan
benben ... Boy ... Martin 譚立翹
chuchumug ... Boy ... Jason
Bigfishma ... Boy ... Eric
Ocean1016   Boy....Ocean
nok2005...Boy.....Kelvin

你好。you're welcome!

原帖由 idadmum 於 08-9-14 00:40 發表
我個囡都係K1D,叫KAREN,多多指教.
終於可以有多一點資料了解個囡係學校學緊乜野。
佢今晚都有唱個隻中秋節歌,佢話係MS MI教。
好開心見到咁多同班家長。

2008-2009 K1D Kent Rd. Name List

BK Login … Boy/Girl  ...

返學2個星期, 放在書包的士啤褲+襪都沒有用過, 今天決定不帶了, 書包即時鬆動很多呢!阿仔應該可以小心奕奕地如廁...

Good Morning ~~

I need to keep it for a longer time!!

as. . .hehe. . .during 1st week, Martin used 1 time!!

he reported like this : 男仔火車, 女仔火車果時, 女仔去先, 我好急呀!!!

之後, 每天早上支奶份量都係減半!! :loveliness:

原帖由 chuchumug 於 08-9-16 09:50 發表
返學2個星期, 放在書包的士啤褲+襪都沒有用過, 今天決定不帶了, 書包即時鬆動很多呢!阿仔應該可以小心奕奕地如廁...

idadmum

welcome. . . . . 又多了個女同學 !! Good!!

回覆 # 的文章

Hi everybody,
今日揍女放學,Miss mi 同我囡囡講叫她回家溫吓今天派既書,but 唔知教左邊幾頁呢?
我打開本書見到好多字,有d頭暈添.哈哈!
唔知會唔會越來越多呢?

Honey Moon 甘快就過去了!!

要溫習啦?

原帖由 yammielau 於 08-9-16 14:24 發表
Hi everybody,
今日揍女放學,Miss mi 同我囡囡講叫她回家溫吓今天派既書,but 唔知教左邊幾頁呢?
我打開本書見到好多字,有d頭暈添.哈哈!
唔知會唔會越來越多呢? ...

內容都幾深,是一段段文字,不是單字。不知怎樣溫?!都是看圖吧了!

hi,

今天我見到本書,我仲以為是給她在家練習(因我問ching ching她說是在家玩),好彩我打tel問miss mi先知原來是個女點我.跟住miss mi說如見到另一本書,咁舊書就可以抽起,另功課最快都要11月後開始,所以,現階段都是冇功課做.

chuchumug,
ching ching唱好像月亮在天上,我開頭以為她亂唱,原來是真的,真是thank you你報料.

原帖由 chuchumug 於 08-9-16 21:00 發表
內容都幾深,是一段段文字,不是單字。不知怎樣溫?!都是看圖吧了!

本書, 都係同佢地講下故事甘姐. 幾好丫.

有書, 亞仔先覺得自己係番學, 似家姐!!

今早, 我都有問老師!!

HM
哈哈, chingching 玩你!!

原帖由 HM3898 於 08-9-16 22:51 發表
hi,

今天我見到本書,我仲以為是給她在家練習(因我問ching ching她說是在家玩),好彩我打tel問miss mi先知原來是個女點我.跟住miss mi說如見到另一本書,咁舊書就可以抽起,另功課最快都要11月後開始,所以,現階段都是冇 ...

I see...

報料的應是yammielau. 要多謝她 !
阿仔未試過報料給我:( , 只有看完你們的提供的資料才問他是否發生這些事情. 我曾問他學校的事情是否秘密來的? 是. 誰說的? 新老師. 哪位? Miss Mi, Miss Gung. 如是真的, 他似乎很聽老師的話. 因他現在不會主動告訴我學校的發生的事, 同學的名字, 唱歌仔等, 都是我問他他才答, 跟讀nursery時表現有很大分別. 希望遲些會好些. 昨晚他便很開心告訴我Miss Mi送了個貼紙給他.
心心貼紙, 很美呢!

原帖由 HM3898 於 08-9-16 22:51 發表
hi,

今天我見到本書,我仲以為是給她在家練習(因我問ching ching她說是在家玩),好彩我打tel問miss mi先知原來是個女點我.跟住miss mi說如見到另一本書,咁舊書就可以抽起,另功課最快都要11月後開始,所以,現階段都是冇 ...

昨天教她字咭的時候,她見到個大字,就用身體做過大字.開頭我又以為她搗蛋,跟住我又在第2個topic見到有個家長都是這樣說,所以我開始相信是學校教的.

今天送她返學,嘩!!原來好塞車,仲差些遲到.去到班房都已經8:50am左右,不過我諗可能有校車未返到,所以未鎖門,跟住見ching ching自己搵位坐,又在書包內找尋東西,忽然覺得她真是大個女了.

benben,
係呀!佢時常都給驚喜給我,好似昨天跟她去小小莫扎特的時候,幫她寫手冊時,特然發現家長寫的部份全部貼上貼紙.我見到之後都不知好嬲定好笑,心諗好彩是活動的手冊,如果是學校手冊我就不知點算.

原帖由 benben 於 08-9-17 09:27 發表
本書, 都係同佢地講下故事甘姐. 幾好丫.

有書, 亞仔先覺得自己係番學, 似家姐!!

今早, 我都有問老師!!

HM
哈哈, chingching 玩你!!

HM

佢地一back to classroom, 會自動拿出手冊, 打開最新一頁, 放到 desk 上最近老師的位置, 又會放好書包, 開始玩玩具!! 好似好大個仔甘. 好知定!!

chuchumug

d 小朋友有張 sticker, 就好開心了!! 真易滿足!!

回覆 # 的文章

今日同女女入課室,見她如妳所說把手冊拿出來,自己放到 desk 上最近老師的位置,無需老師提,
這班真係小女仔,我見得三個,可能未返哂啦!我女女尋日拿了盒葡萄子乾回來,她說是子瑩結她,唔知有無子瑩家長呢?多謝!

yammielau

係lor, 好少女仔.

今個week甘3個多小時, 問亞仔有無覺得番學時間長了, 佢話無 wow!! silly boy!!

自己拿出 + 放好手冊, 又問下佢, 佢話比老師印紅花花架.

昨日, 佢話老師分了橙組, 蘋果組 & 香蕉組, 佢係橙組, 一行一行甘分.

茶點, 初時覺得好煩, 要唸帶咩東西. (大女學校包埋, 唔使煩, 個個食一樣的食物) ; 不過, e+ 日日帶了, 又幾好wow, 想吃咩帶咩, 今日帶 mini 腸仔包一個!!

你地又帶什麼?

原帖由 yammielau 於 08-9-18 10:13 發表
今日同女女入課室,見她如妳所說把手冊拿出來,自己放到 desk 上最近老師的位置,無需老師提,
這班真係小女仔,我見得三個,可能未返哂啦!我女女尋日拿了盒葡萄子乾回來,她說是子瑩結她,唔知有無子瑩家長呢?多謝! ...

日日要想食什麼, 都幾傷腦筋. 今天帶了x崎朱古力cake仔+幾粒藍莓.

hehehe. . . . .  mini 腸仔包 also bought from x崎last nite. & I also bought 朱古力cake仔 wow!! yummy!!

i bought a few pack of Thomas Cookie, 一包有5片, 亞仔好like!! 開一包, 帶回校, 夠了!!

原帖由 chuchumug 於 08-9-18 11:45 發表
日日要想食什麼, 都幾傷腦筋. 今天帶了x崎朱古力cake仔+幾粒藍莓.

我通常就1/3/5帶菜(西蘭花or菜心莖)2/4就給朱古力曲奇or波波麵包,我想問他們早上有冇食早餐.

原帖由 benben 於 08-9-18 10:29 發表
yammielau

係lor, 好少女仔.

今個week甘3個多小時, 問亞仔有無覺得番學時間長了, 佢話無 wow!! silly boy!!

自己拿出 + 放好手冊, 又問下佢, 佢話比老師印紅花花架.

昨日, 佢話老師分了橙組, 蘋果組 &  ...

HM
re : 西蘭花or菜心莖
wa. . .so healthy !!

my boy must not accept these.
he always asking for biscuits/cookies.

佢話同學仔多數都係吃餅餅.  

re : breakfast
Yes. Of course!!
一定有既係 4 oz 奶 (唔飲甘多, 要搭車, vv 就麻煩了)

另加 egg / bread / cake / cereal / corn flakes.
‹ 上一主題|下一主題