用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無BB讀青衣卓思幼稚園?
樓主: easonkinki
go

有無BB讀青衣卓思幼稚園? [複製鏈接]

我個仔係N1Apm的,有冇同學仔呀?
我個仔下個星期先開始返3個HOURS,唔知佢得唔得呢?MISS IP話我個仔到宜家都係坐唔定,而其他小朋友已經好定架啊,真令我擔心:cry:

[ 本文章最後由 ill 於 07-10-13 14:47 編輯 ]

林護,安柱,保六 谷成績谷得好勁,而品德就唔多認同.我想搵些重品德嘅,雖然多數都係名校,但我覺得佢嘅peers 先最影響佢. 所以都搵緊港島區d 一條龍女校, 細細個讀上去, 而多數中小學都收番哂, 所以唸住報睇下收唔收, 收佢就搬屋咁囉. 而卓思都真係唔錯.

本來一心諗住向卓思畢業但全日班太貴啦!學費+雜費+課外活動=四千幾一個月
我早幾日去左康傑聽完個miss講都有d心郁郁,因為佢係雙語班每日都有外籍老師教,而且有好多校外活動出外參觀,我打算焯楠出年返全日班,計落價錢差唔多但康傑每日下午都會有課外活動學不過地方細卓思一半,個miss仲話有d學生簡油天多數都收,因為校長同油天個校長熟,搞到我都15,16呀

[ 本文章最後由 easonkinki 於 07-10-13 16:25 編輯 ]
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

青衣區世德成續最好但好多家長話校長作風唔好自愛面子,我諗住幼稚園向返青衣讀但小學就出去讀,因為青衣出名的學校多數係基督教,而我由細到大都讀天主教學校,我想簡返天主教好似好d

ill,
有幾個問題想請教你.
請問讀聖公會有冇一條龍? 我意思係讀其幼稚園的小朋友係咪容易d入讀其小學? 讀其小學的係咪容易d入讀其中學? 聖公會有邊d好的中學?
請問聖公會小學有無聖經/宗教科?
請問聖公會青衣邨何澤芸小學的程度和校風如何?

我本身中/小學都在保良局讀, 都知程度有番咁上下, 但係我想仔仔讀教會學校, 而且青衣邨何澤芸近d.

原文章由 ill 於 07-10-13 14:42 硐表
我是小學老師,在葵青的聖公會小學教書,可以話比大家知,青衣最好的小學係保良局世德 and聖公會青衣主恩,choice graduate的學生都有好多入左呢2間。so我都比我個仔在choice讀,其實我都like kln tong的學校,但如果要個小朋友自己by school bus我又唔放心,so都係青衣區算lu。我 ...

我都唔清楚但你想小朋友入何澤芸讀chioce就唔洗worry,全級6x人派3x人去2間何澤芸,而呢間小學升讀英中有4x%

原文章由 ioi 於 07-10-16 09:36 硐表
ill,
有幾個問題想請教你.
請問讀聖公會有冇一條龍? (no)我意思係讀其幼稚園的小朋友係咪容易d入讀其小學? 讀其小學的係咪容易d入讀其中學? 聖公會有邊d好的中學?(林護)
請問聖公會小學有無聖經/宗教科?有宗教科,但每間學校的宗教氣氛也有不同,我果間,宗教氣氛不重
請問聖公會青衣邨何澤 ...

聽我校長話,2間何澤云都只係ok,青衣最好係世德,why不choose呢間?第2好就係青衣主恩
請問讀聖公會有冇一條龍? (no)
聖公會有邊d好的中學?(林護)

世德成績係最好但好多家長話老師&校長作風唔好,所以我應該唔會簡青衣d小學,我會想簡仁立仁紀,我想問政府小學可唔可以自己去叩門架?可唔可以自己去考多幾間?因為誇區填表會難入d

原文章由 ill 於 07-10-20 11:24 硐表

聽我校長話,2間何澤云都只係ok,青衣最好係世德,why不choose呢間?第2好就係青衣主恩
請問讀聖公會有冇一條龍? (no)
聖公會有邊d好的中學?(林護) ...

thx ill 的回答. 因為我地係基督徒, 所以想幫阿仔搵間教會學校.

don't worry聖公會好多小學

http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition4.htm

原文章由 easonkinki 於 07-10-22 18:19 硐表
http://life.mingpao.com/htm/primary2006/cfm/content.cfm?Path=competition/competition4.htm

easonkinki,
thx for ur useful information!

你的仔女識唔識踏單車(當然係三輪車)?

你的仔女識唔識踏單車(當然係三輪車)?

我一直沒有買單車比我個仔,因為HOME沒有位放,樓下又冇地方比佢玩,今日家長會,老師話我個仔唔識踏單車,大肌肉發展唔好,咁我立即去荷花想買一部單車比佢,但個SALES話得2歲人仔,唔識踏單車好正常,佢仲話到2.5-3歲先踏單車都ok,我見個仔試踏單車的時候,隻腳一離地就好驚,不斷say no no no,so最後我都冇buy,因為我覺得,我想到佢大d的時候 (age 2.5-3),唔驚先買比佢practise,你地覺得如何?

我仔未夠2歲就識踏,因為佢話想要就買比佢玩,之前人地送比佢果部係大人可以向後面推,坐位有個圍住,之後就再買部大d的單車比佢踏仲踏得好叻,開頭佢唔夠力踏佢會話:媽咪單車壞左

請問讀緊卓思既mami, 可唔可以講下有關卓思既野, d 老師好唔好, d野係咪好深, 多唔多功課做 之類...
唔啱唔啱

請問有邊位mami 可以話我知

原文章由 TanYu 於 07-11-8 18:29 硐表
請問讀緊卓思既mami, 可唔可以講下有關卓思既野, d 老師好唔好, d野係咪好深, 多唔多功課做 之類...
唔啱唔啱

我暫時覺得d老師都幾好, 好nice, 會主動聯絡家長. 囝囝返學都好開心. 深唔深就唔知, 我無留意高班的習作.

THANKS

原文章由 ioi 於 07-11-12 13:08 硐表

我暫時覺得d老師都幾好, 好nice, 會主動聯絡家長. 囝囝返學都好開心. 深唔深就唔知, 我無留意高班的習作.
‹ 上一主題|下一主題