用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 08/09報李宗德既家長請進!!
樓主: Dicky_Ma
go

08/09報李宗德既家長請進!! [複製鏈接]

原文章由 cycchang 於 07-10-26 08:20 硐表
每年入學人數都下跌,這個是事實喎!我上次有聽簡介會,校長感覺Ok, 但個課程主任就真係麻麻, 悶到不得了。老師比我的感覺也不大投入,只有我問她才開聲,不大主動,好似好想放工咀咁! ...

hi cycchang:
係呀,真係簡介會嗰位課程主任真係............ ,有一位男家長問校長點解走咗咁多老師,嗰位課程主任坐係下面聽,都即刻起身話由佢答,時間:time: 又再滴滴答答啦 ,當時都有好多家長去廁所兼走埋

原文章由 Chaney媽咪 於 07-10-25 14:47 硐表

哦!!!      原來係咁!!!
但你好快就知自己間幼稚園有幾多人被取錄呀!
小女讀英藝,我問過學校(英藝)知唔知有幾多人成功,但學校話站時未知!若果得200幾人申請咪少過上年囉! 我追返上年啲媽咪話上年有300幾. ...

Hi Chaney媽咪:
我係講我小朋友同班嗰啲同學仔,隔籬幾班嗰啲我就唔清楚。:D

我只想提出一些客觀的意見、並無他意。

[quote]原文章由 家熹媽咪 於 07-10-26 00:13 硐表

wbaby :

我感謝你就真 ! 好多家長唔明 , 會上嚟問 , 難得你有心幫其他家長提出問題 ! 說實話 , 我都聽過身邊朋友起勢咁插李宗德既師資 ! 我承認 , 當中哽會有老師既經驗不足 , 或者語文能力唔達家長要求 !

唔講 ... [/quote

我重申,我寫這些並無惡意,既有人質疑我的說話,再表達下去,也並沒有義意。但仍請容我作最後的回覆及表達意見。
一)你們不是不同意人們以李宗德走了很多同學及老師作籍口來攻擊李宗德嗎?又何以此來攻擊科創小學呢?而且這種現象和李宗德跳糟學生讀得是否開心無必然関係。你是李宗德家長應好清楚才對。
二)我認,同學讀得開心,成績又好,當然應該留在李宗德讀啦。但我想表達的是家長不應義無返故地去接受一間學校,点解咁快下决定會認為子女一定要在李宗德畢業呢?我覺得天水圍的校網頗不俗的,因這裡每的小學有不同的定位和風格,適合各種小朋友的個性需要:有語言天份嗎,去李宗德吧;成熟、不怕壓力去天天、天官;不大成熟、不知天份何在,可去天循;屋企環境一般,小朋沒需多些関顧,可去輔助會小學等等........。有些學校收了一些語言天份高的同學,我會建議他插班入李宗德,事實上這兩年插班的同學質素相當高。而李宗德家長若發覺同學在中、英、數上跟不到,理應及早打算。這三科根基打不好,小學如何快樂也枉然。所以Dicky Ma若你發現兒子有天份,明年插班也不遲。
三)很多家長以為,拔尖補底是學校的責任,但真的,成績好壞仍需看孩子的天資,學校不可能為成績差的學生降底定位。我眼見一些同學在三年班留級,在最近五年班英文測驗取零份。你知每年考試後的家長日最忙的是誰?是校長呀!因她要接見不小成績差的學生家長。剛結速的學期,校長索性出通告給家長,請及早通知是否繼續留校。
四)一些英文程度高,出名的小學又標榜學習愉快,肯定適合百份之九十以上的家長,但我認為只百份之三十適合小朋友,所以賽翁失馬,焉知非福呢?最後在此仍希望各位家長摸着石頭,以小朋友的能力為先。
五)本不想說出自已的身份,我在天水圍住了十多年,仍是李宗德高年級班的家長。好了,就此別過。就容許我們在李宗德相見不相識吧!

原文章由 家熹媽咪 於 07-10-26 00:13 硐表

wbaby :

我感謝你就真 ! 好多家長唔明 , 會上嚟問 , 難得你有心幫其他家長提出問題 ! 說實話 , 我都聽過身邊朋友起勢咁插李宗德既師資 ! 我承認 , 當中哽會有老師既經驗不足 , 或者語文能力唔達家長要求 !

唔講 ...

在網上見到有些人會特別質疑李宗德的師資問題,其實我相信每間學校都有此問題,而非只是李宗德的問題,為什麼其他津校沒有人罵得這麼厲害?最大的原因是要家長支付部份學費,相對對學校的要求便多了!人就是這樣吧!免費的教育,學校的校長、老師不理睬、不合作也好像是理所當然的!其實,各位家長,你們選擇李宗德,大部份都是因為此校的學生是經過挑選及能提供較佳的學習環境,以致學生能愉快地學習,發展所長,既然是父母的明智選擇,又可需為一些旁言者勞氣,甚至要重新考慮呢?

我囡囡能成功考入李宗德,我們一家包括囡囡都很開心,有一種正面的觀感,對孩子適應新的學校生活都有很大的幫助!

晴晴的媽媽:

多人講的學校總好過無人講。我自己決定吾讀都大因為學費問題,小學除時再加中學要十幾萬。

其實這間學校的確在天水圍有一點名氣,是好是壞總要家長自己評價。希望聽到意見的家長能夠的話回校反映一下,不只是反擊,這樣的學校才有進步。行政混亂; 老師師資太新,流失嚴重; 這全是真正的問題,要改進就要接受意見,有人比意見的學校才會是好學校。我姪女是由天天轉過去讀小四的,本來諗住會輕鬆啲,但也其實沒有太大分別,現在六年級,反而非常擔心升中派位。 只想在此給大家多點意見,希望大家分享一下,也真的希望李宗德繼續進步。

原文章由 wbady 於 07-10-26 10:38 硐表
[quote]原文章由 家熹媽咪 於 07-10-26 00:13 硐表

wbaby :

我感謝你就真 ! 好多家長唔明 , 會上嚟問 , 難得你有心幫其他家長提出問題 ! 說實話 , 我都聽 ...

wbaby :

請息怒 , 你既意見相信同樣會有好多家長點頭讚同 , 我並冇話你錯 , 或者話你惡意 !

再者 , 請攪清楚一點 , "科創" 呢2個字 , 唔係我先提及 , 一直以嚟 , 就算我眼見好多小學有問題 , 要提點都唔會共開 , 只係聽日咁啱你又企喺科創果邊講好說話 , 我先再帶出邊間小學冇去留呢個問題 ! 我見你一而再咁蛋調李宗德好多老師走 , 好多同學走 , 係因為你小朋友讀緊呢間小學 , 所以你會睇倒 , 當然 , 第2間呢 ? 或者有d家長賴理或費事出聲 !

我冇意去攻擊人地間學校 , 因為我清楚自己冇咁既資格 , 所以 , 你亦唔駛嬲我話我唱人地 , 因為 , 我心跟本就冇咁諗 , 每間小學都各有各好 , 亦各有捧場客 , 呢點都係鐵一般既事實 ! 我絕對清楚同明白 !

或者 , 喺呢段時間你感到唔開心 , 因為制度上 , 因為小朋友成績上等 ... 不過點都好 , 都係果句啦 ! 在你眼中 , 可能覺得呢間小學不外如是 , 但好多人心目中 , 或者係另一回事 , 我明白你有提點之心 , 不過 , 叼能其他家長睇見 , 只會覺得 , 你對學校不滿 , 先會出言提點 , 就等如 , 咸魚青菜 , 真係各有所好 !

大家係明事理既 , 都知大家既出發點都係想表達自己意見 , 所以 , 你真係唔好激氣 !
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 cycchang 於 07-10-26 11:47 硐表
多人講的學校總好過無人講。我自己決定吾讀都大因為學費問題,小學除時再加中學要十幾萬。

其實這間學校的確在天水圍有一點名氣,是好是壞總要家長自己評價。希望聽到意見的家長能夠的話回校反映一下,不只是反擊,這樣的學 ...

絕對認同 ! 話到底 , 自己都唔想自己個仔比人叫做垃圾 , 我都好希望學校越做越好 !

又同你分享少少丫 ! 想當初我揀呢所小學時 , 我家老爺 (即小豬daay ) 佢極之反對 , 佢問我一個問題 , 點解香港有9年免費教學唔讀 , 偏偏要比錢讀直資 , 當初我都唔知點答佢 , 直到某家長同我吹水時 , 佢問我 , 點解我面家 (即阿仔讀2果陣) 點解一個月要比成3千蚊出去學英文Ponic 同國語拼音 , 我答佢 , 因為我知道阿仔讀津校 , 唔係話冇英文學 , 冇國語學 , 而係 , 會慢d , 少d 囉 ! 就我講完呢句說話後 , 我就知道點樣覆豬老爺喇 !

某一晚 , 我又再講 , 我都係要揀李宗德 , 豬老爺又如是問我同一個問題 , 今次我識答佢喇 ! 我同佢講 , 我而家一個月比成3千蚊出嚟比個仔學呢2科語文 , 既然我冇打算要停 , 我計返條數 , 一個星期五日 , 一/三/五學一個鐘頭英文 , 二/四學一個鐘頭普通話 , 同我比千二蚊出嚟 , 一星期返五日學 , 但有成最少6個鍾頭係英文同普通話教學 , 計起上嚟 , 邊樣會抵d !

哈 ~ 或者就係因為我都係師奶仔一個 , 計埋d師奶數 , 最後 , 豬老爺冇再駁我 , 反而極知認同我既出發點 ! 咁當然 , 我地本身都會預計埋 , 升到上小六時 , 學費既升覆 , 我唔肯講自己有冇揀錯 , 最起碼一樣野 , 喺我心目中 , 我覺得係物有所值 !

放心 , 我唔係sale你 , 因為我都明白 , 好多家長要顧及既事太多 ! 點都好 , 多謝你同大家分享 !
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

原文章由 家熹媽咪 於 07-10-26 16:27 硐表

wbaby :

請息怒 , 你既意見相信同樣會有好多家長點頭讚同 , 我並冇話你錯 , 或者話你惡意 !

再者 , 請攪清楚一點 , "科創" 呢2個字 , 唔係我先提及 , 一直以嚟 , 就算我眼見好多小學有問題 , 要提點都唔會共開  ...

可否重覆看我的留言,我從沒有提及李宗德走了很多老師,是學校負面的證據。而只認為很多同學的離去,原因是程度追不上而主動尋求解決方法,選擇更合適的學校,籍以此引出家長應摸著石頭過河,以子女的能力發展,靈活變通,不要義無返故的完全放任由學校決定子女的前途。
其實我寫這些意見,主要是回應Dicky ma及Christy ma而矣,而想及一些成績差的同學,他們的家長点解仍要他們的子女留在校中,浪費時间,害了孩子,苦了媽媽。本人絕不讚成家長太投入學校事務,將來真的需要抽雖的時候,就太痛苦了。
對不起!這次真的是最後留言了。

幾點要知道的事實,以免思想有謬誤。

1.李宗德今年有多少人報我不知,但適齡學童人口下降是事實,明年是03年sars年長大的小朋友,人數會更少,所以報名人數應更少,或者作一個比較吧,在屯門,有學校在自行收生,連十個人也沒有,即使較受歡迎的學校也是一百人也沒有。
2.冇錯,先天的能力是因人而異的,這一點,學校能改變的不多,但學生的學習興趣卻可改變,例如有些學生有讀寫困難的,但某些學校每天仍有大量的功課,學生不討厭學習才怪,而如果學生討厭學習及回校,才是學習上最致命的傷害。
3.學生轉校在每間學校均存在,不論是否名校,原因也很多,不足為奇。
4.年輕老師不一定比年長老師差,而且直資學校聘請年資較淺的老師,人工可以慳一些。
5.能進入某小學,與能否進入某中學的關係不大。除非是一條龍,否則BAND1中學怎會收BAND 3 的小學生,難道入了某些小學的學生,能全部達到BAND 1 中學的要求?有否這樣神奇的事情?

家熹媽媽,
本來我很少發言的,但也看了你很多發言,真很欣賞你的投入。

我女兒現讀K2(英藝), 李宗德也是我選擇之一,現想問一問;
課程是不是真的很深?家長是不是要付出很多時間才能應付?功課是不是自已都能應付?每天要做幾多時間?
課外活動是不是全是星期六和日?因我比較喜歡每星期都能有一天自由的Family Day。
你們是不是沒擔心過升中間問題呢?
小女是個很怕事的人,你認為會不會不適合呢?
這麼多老師的離開對小朋友有沒有影嚮?
學生大部份是不是住嘉湖?會不會有多新移民或綜緩入讀?(沒有其視,只想知道一下)
不好意思,太多問題!

原文章由 jjyeung 於 07-10-27 19:35 硐表
家熹媽媽,
本來我很少發言的,但也看了你很多發言,真很欣賞你的投入。

我女兒現讀K2(英藝), 李宗德也是我選擇之一,現想問一問;
課程是不是真的很深?家長是不是要付出很多時間才能應付?功課是不是自已都能應付?每天要做幾多時 ...

jjyeung :

多謝你既跨獎 ! 其實我真係好鐘意打字 , 哈哈哈 ~ 又咁難得大定都唔介意去睇我一大堆唔知明唔明既字 , 我相信 , 你地比起我更加辛苦 !

我逐一解答你既答題先 , 呢個都係個人觀感 , 內容就要靠你自己去衡量喇 !

1. 李宗德課程對我嚟講真係幾深 , 因為 , 我係個英文極極極之有限公司 ! ops:" /> 佢地係英文小學 , 除咗中文 , PE , 常識等課程係用普通話 , 其他既 , 都係用英文上課 . 就我以我身邊幾個好友既小朋友課本嚟比較 , 佢地英文程度的確係比同區既小學高 , 有機會你可以問你身邊讀緊李宗德既朋友 , 借D課本 , 工作紙睇睇丫 !

2. 當然 , 面對呢間小學 , 家長的確要比多少少心機去荒小朋友 , 同佢地溫吓功課 , 多留意佢地既進度 !

3. 功課方面 , 其實都好睇小朋友 , 或者新小一家長事前既準備 , 坦白講 , 如果小朋友唔係讀開英文幼稚園既話 , 一下子上英文小學 , 如果事前功夫做得唔夠 , 佢地可能會嚇怕咗 ! 不過 ... 放心 , 第一年既新生小一生 , 學校一定會比適應時間 , 時間長短 , 就要視乎果班小朋友既學習能力同適應力既相距喇 ! 我仔仔上年上去 , 初初我都會擔心 , 都有好多問題 , 日子耐咗 , 佢又開始適應 , 我開始可以放手比佢去試 ! 當然 , 某個位時 , 家長一定要出手相助啦 !

4. 每日做功課既時間真係唔多 (如果你小朋友唔係好似我個仔咁 ) , 因為佢地既功課量好少 , 今年重要多咗個SP 堂比小朋友做功課 , 如果佢地肯做既話 , 放學返到屋企就會更加輕鬆喇 !

5.  課外活動佢地星期一至五都有架 ! 如果係課堂時間上既課外活動就免費架 ! 今年新增至60項 , 我睇見都口水流呀 ! 哈 ~ 另外星期一至六課外活動 , 即放學後 , 都有好多揀 , 費用都係幾百蚊up !

6. 升中問題唔係唔擔心 , 而係唔會太擔心 , 喺我角度嚟睇 , 如果佢地安然讀完6年李宗德課程 , 喺入英中時 , 我又唔驚話佢地唔夠資格入讀 , 就算我個仔喺全班最趾既一個 , 某程度上 , 我會諗 , 佢已經浸咗6年英文 , 如果佢真係唔得既 , 佢地跟本就冇可能喺可以完成倒呢6年課程 ! 當然 , 因為佢地係行本地國際化小學 , 所以 , 如果當佢地上返傳統中學 , 就可能會幾辛苦 , 但其實等同 , 我小朋友如果係讀開活動教學既幼稚園 , 當佢地上傳統小學時 , 都一樣會好辛苦 !

7. 怕事同學習係兩回事 , 佢可能係比較怕醜 , 但唔等如佢冇資格讀呢類學校 , 如果你小朋友係內向既話 , 就哽加要比佢返活動式既教學添 , 因為佢地上課唔悶 , 又唔死板 , 同學之間既溝通亦唔會話冇計傾 , 因為李宗德佢地出名在多做小組報告 , 加上佢地既課內活動日日都唔同 , 你小朋友會接觸好多唔同班 , 或者高年班既同學仔 , 某程度上 , 真係對佢社交能力 , 人際關係真係好大既幫助架 !

8. 外間成日執著於李宗德走幾多老師 , 但我真係唔明 , 點解佢地又唔問 , 多咗幾多老師 ? 就以今年嚟講 , 因為多咗成60項課外活動 (MI/多元智能) , 而每一項活動都係由我地學校既老師自己教返 , 其實唔計並他 , 李宗德最少有幾多個老師 , 家長心裡會有數 . 正如其他媽咪話齋 , 老師流失 , 喺某人心目中會覺得 , 呢間學校一定有問題 , 唔係點會留唔住老師 , 當然 , 我唔排除 , 但有冇人會諗 , 呢間學校要求高 , 佢地希望請返嚟既老師係達標 , 達水平既 , 但試過後唔啱 , 咪唔再用落去囉 ! 難道 , 咁又有錯 ? 講真 , 每間學校既內部行政 , 身為家長既我地都唔會知道 , 除非係家教會既執委啦 ! 但又係咪全部都知呢 ? 我唔敢講 , 因為我冇去問 !

9 . 我冇正式計過 , 但我識既真係唔少 , 不過 , 最近呢一兩年 , 屯門/元朗區既小朋友都好多 , 尤其係錦繡花園 , 我都嚇一跳呀 ! 哈 ~

10. 以我所知 , 幾年前會好多 , 近呢一兩年就真係唔知 ? 我冇理由去問佢地 , 你係咪拎緊綜緩呀 ? 哈 ~ 但有樣野我真係好想講 , 我的確好鐘意上屆校長所講既 " 有教無類 " 只要係有心讀書既 , 學校係會為佢地打開門口 ! 家長會諗 , 我比錢出嚟讀書 , 點解果D人可以唔駛錢就有得讀 , 或者用好少錢就有得讀 ? 呢個說法就同我早兩年聽一個家長講 , 點解咁唔公平 ? 公務員只係比幾百蚊就可以入讀 , 我地打工仔要文足學費一樣 ! 難道 , 我地走去鬧個校長 , 叫校長唔準收公務員小朋友 , 同綜綬小朋友 ? 呢個世界就係咁 , 但我深信 , 只要盡咗自己本份 , 第日就會得幾多既本事 ! 其他既事 , 唔好比佢影響自己就得 !

唔好意思 , 又阻你咁多時間 , 聽我既費(肺)話   ,  其實無論將來你點揀小學比小朋友都好 , 你都要深信一樣野 , 就係 , 你既出發點都係為小朋友好 , 有冇揀錯 ? 冇人會知 , 就算真係錯 , 我唔覺得有咩咁大不了 , 咪再嚟過囉 , 得失千其唔好睇得咁重 , 咁做人就少一分壓力 , 多一分笑容架喇 !

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-10-28 02:39 編輯 ]

Wow!非常詳盡,多謝晒! 還有少許問題,請問考試有沒有名次? 一年是不是兩測兩考呀?麻煩晒!

Wow!非常詳盡,多謝晒! 還有少許問題,請問考試有沒有名次? 一年是不是兩測兩考呀?麻煩晒!

原文章由 jjyeung 於 07-10-29 20:58 硐表

屎喇 ! 我唔係好記得 , 哈哈哈 ~~ 上年 P.1 時 , 上學期就乜都冇既 , 我地都係下學期先正式考試 , 不過 , 上學期會用平時既默書 , 功課等計分 , 如果冇記錯既話 ... 都係平估果類 ~~~ 名次而家好多學校都唔會再出 , 除非係頭3名 , 但3名過後就 .... 當然 , 有D老師都會私吓報料既 , 但我上年就冇喇 ! 哈 ~

各位已註冊的媽咪:

學校話到明年7月才會有信通知有關入學嘅嘢!

請問嚟緊呢大半年我地可以為小朋友預備什麼呢?
例如需要加多些少英語/普通話課外活動?(佢反全日班,上午主流班,下午係國際班)

小女好鍾意睇圖書,我打算買多些中/英雙語圖書.有無好介紹,屋企嗰啲多數係" 晶晶 "及 " 柏雅 " 出板社嘅圖書.首選要colorful嘅,如果唔係佢無興趣睇.

謝謝!
‹ 上一主題|下一主題