用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

dizidizi 發表於 13-8-25 01:05
不是在香港。在英國,如果沒有當地銀行戶口而想兌換英磅,銀行會取收務服費嗎?

...
未試過,但相信十分麻煩,因為港幣在外國人好多唔識,細的分行未必識處理,就算有,佢比你的匯率都唔會好,未計收唔收你手續費。

野人獻曝,分享少少資料,英國溫差大,唔同地方氣溫相差好遠,天氣又變幻莫測,BBC以下網頁可揾到未來五天的天氣情況,要揾某一地區,可在網頁右方打上POSTAL CODE或鎮名,比埋你仔女,叫佢地出街時先望望天氣,當天及明天的預測算好準:
http://www.bbc.co.uk/weather/sw7

Ding 發表於 13-8-24 22:11
如果用香港普通EPS到英國提款,只要開通海外提款功能,每次提款(英磅)只收HK$20。

...
要開通ga咩? 我幾年前試過就咁用提款咭係英國HSBC柜員機攞錢,都係收左HK$20手續費。之前都冇做過咩手續,係咪而家反而要做左手續先攞得錢??

shmilu_kio 發表於 13-8-25 02:42
要開通ga咩? 我幾年前試過就咁用提款咭係英國HSBC柜員機攞錢,都係收左HK$20手續費。之前都冇做過咩手續,係 ...
前排响"痕身"攞左張提款卡,基於保安理由,要開通海外提款功能先可提款。

shmilu_kio  Thanks  發表於 13-8-25 02:59

引用:回復+Ding+的帖子 +英國學校或室內唔一定

原帖由 sancheng138 於 13-08-25 發表
回復 Ding 的帖子

英國學校或室內唔一定有暖地板,除非新型建築或裝修,尤其是有幾百年歷史的學校 ...
我唔係講地板,我意思係拍在牆邊的暖板。,佢宿舍房有裝,就係因為唔知果邊情況,所以叫學校代買,佢地一定知邊款啱用。

Ding

引用:Quote:Ding+發表於+13-8-24+22:11+如果用香

原帖由 shmilu_kio 於 13-08-25 發表
要開通ga咩? 我幾年前試過就咁用提款咭係英國HSBC柜員機攞錢,都係收左HK$20手續費。之前都冇做過咩手續,係 ...
因為前幾年嘅提款卡未有瞐片,而家換左新提款卡,所有有晶片嘅卡都要用提款機開通該功能

shmilu_kio  哦~原來係咁..  發表於 13-8-25 19:07
Ding

Ding 發表於 13-8-24 22:11
如果用香港普通EPS到英國提款,只要開通海外提款功能,每次提款(英磅)只收HK$20。

...
咁係英國HSBC提款機提取英磅的匯率靚唔靚?會唔會佢收少d手續費但係匯價上賺返?

Tommy 發表於 13-8-25 13:00
咁係英國HSBC提款機提取英磅的匯率靚唔靚?會唔會佢收少d手續費但係匯價上賺返? ...
HSBC的匯率一定唔靚,冇乜可能在匯價上賺返。

sancheng138 發表於 13-8-25 08:26
回復 fatcarol 的帖子

英國電話卡有幾隻牌子,比較過最方便係數“3”,15鎊一個月無限上網及100分鐘本地通 ...

建議長途用LEBARA,每分鐘約1-2P。
另本地通話方面,視乎每人使用習慣,我初來時以為好似香港咁成日要打,參加左一啲PLAN,後來至發覺其實好少打本地電話,加上接電話係唔計錢,所以白白交左好多月費。所以我建議可以先用一啲PAYG,用幾多比幾多,觀察一排先好一啲PLAN。
如果你好有條理,唔怕麻煩,處理電腦PDF文件OK,使用率唔高,有英國地址,可以考慮以下的PLAN:
http://www.mobiles.co.uk/samsung-galaxy-y.html
http://www.mobiles.co.uk/samsung-e2121.html
例如o2有redemption,計落每個月約3鎊,仲有galaxy y電話送。另一隻t-mobile每個月約0.88鎊。

梁媽媽  便宜得咁利害既?  發表於 13-8-26 09:11

skIII 發表於 13-8-25 22:24
HSBC的匯率一定唔靚,冇乜可能在匯價上賺返。
我的意思係HSBC的提款機手續費低,但會唔會賺我地的匯率差價?
聽您咁講,佢真係食硬我地喇!

sancheng138 發表於 13-8-25 07:51
...
1,文具-英國的文具偏貴,比香港貴大約30~50%,建議留學生從香港帶來。
英國的文具唔算貴,呢排超市做特價,例如zebra隻z grip黑色原子筆好多賣2鎊10支,我覺得幾好寫用又幾抵用,留意英國學校考試要用黑色筆,唔可以用改錯筆。另外計數機學校多數用casio隻fx-83gt plus,可以在英國的超市買,約6-9鎊。

Tommy 發表於 13-8-25 22:57
我的意思係HSBC的提款機手續費低,但會唔會賺我地的匯率差價?
聽您咁講,佢真係食硬我地喇!
...
佢一定食硬我地喇,但佢提款機的匯率相信唔會太離譜,因為用開佢其他的網上兌換,匯率唔算太靚但可以接受。

Tommy  HSBC勝在夠方便,我地又唔會用好多錢,比佢賺少少費事煩。  發表於 13-8-25 23:18

補充英國考公開試要用透明筆袋,在英國超市買,約x0P.
‹ 上一主題|下一主題