用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 ...
樓主: Laputa
go

2007 K1 荊冕堂士德幼稚園 - 小朋友list響p.1 [複製鏈接]

我都想知邊隻牌子呀?可唔可以PM埋比我。

我平時多數俾ISAAC 食卡XX妮隻羊乳片同埋日本棒球小子肝油丸(香蕉味),佢好鍾意食,各位媽咪有冇試過呀?

原文章由 ahboo 於 07-10-3 21:29 硐表
mannancy,

有朱古力味咁好,我都想知邊隻牌子呀?易唔易買到架?

咁我咪要睇快d
其實我今日都見到你同另一位媽咪係學校門口傾計, 我唔敢叫你, 驚嚇你一跳

原文章由 mannancy 於 07-10-3 08:37 PM 硐表
我都想買E本書:D ,….好似要去到灣仔先有得買!
我等你睇完,..報告下先!才決定買吾買!
P.S: 我還未與你相認呢!
Meira's Blog

『耶和華是我的牧者, 我必不至缺乏。』

mannancy

我又要呀, 唔該pm埋俾我

原文章由 ahboo 於 07-10-3 09:29 PM 硐表
mannancy,

有朱古力味咁好,我都想知邊隻牌子呀?易唔易買到架?

Pluto

歡迎你! 多d嚟傾吓 la

原文章由 Pluto 於 07-10-3 05:36 PM 硐表
各位媽媽 & 小朋友, 你哋好.

璇璇都係和平班架. 可否幫我update the list. Thanks.
pluto - Shuen Shuen 璇璇 (荃灣)

其實我一路都有睇你哋嘅資訊, 絕對係獲益良多, 因為小囡佢好少分享學校嘅情況&有時佢講嗰d都唔 ...

Hi!Phoebeso & all,
小朋友有時都好反覆,..我今早米撞見你!,..我個喊包過完中秋節上個星期都無喊過,(星期四及五),..我心諗過完十月二日(三日長假)佢一返學一定再喊 ,…點知佢無喊(真出奇 ),.一入班房,仲大大聲叫”陳老師早晨呀!:D ”,仲交功課俾老師添,(陳老師於是立即拖柔柔入班房,仲教佢點樣放好功課及手冊,然後放回書包 ),..跟住仲同我say bye bye !! ( 我都好),……….
今早在樓下大堂1/F 搭lift 時就喊晒口 ,..上到3/F 班房已經全層都聽到佢把聲 ,.. 陳老師同曾老師已經在班房門口,但柔柔喊到失控 又話急”尿尿”於是我帶佢去Toilet , 陳老師嘗試去安苦佢(點知柔柔仲發晒茅 ,狂喊 ,狂叫) 於是陳老師好無耐就離開Toilet:( ,(我都吾知幾尷尬 )後尾嬸嬸到,佢又叫又喊 (我驚佢賴尿 ,於是我拿拿聲協助佢),嬸嬸都試過拖佢,柔柔當然 ,…唉! 我米拖佢入班房,在門口曾老師就嘗試拖佢,但當然又吾掂 ,(柔柔喊 到失控,我知佢就黎嘔!) 陳老師初頭都無再理柔柔:( ,可能佢諗住曾老師會ok,…點知都係由佢出馬 ,( 陳老師一手抱起柔柔,就同佢講”吾雖要喊,.. 喊又辛苦,又會嘔!”)於是我立即離開,..原來後尾得知老師帶佢去了"空中花園"安苦了佢,再返回班房,………..(到放學,工人姐姐告訴我柔柔喊到嘔,所以換了衫)……….. 唉! 你話係米俾佢激鬼死 ,…柔柔返到屋企,婆婆見到佢換了衫 (都知咩事!),仲特登問佢:” 柔柔你做咩著E件衫返黎架!你校服呢? 柔柔仲話: ".我喊囉!,.. 喊又辛苦囉…咁就嘔囉!"(真係俾佢吹賬 )
原文章由 phoebeso 於 07-10-3 11:04 PM 硐表
另外你有無幫柔柔借圖書睇吖?叫佢番學還,氹佢番學亞女好似得得地:) ,我都有買貼紙比亞女係學校派,佢好開心老師重話佢貼好多張比人添 ! 多謝你嘅方法
各位媽咪大家好 !以後大家多啲交流、多啲溝通,一齊努力加油 ...

[ 本文章最後由 mannancy 於 07-10-4 03:07 編輯 ]

cy-121.

你見到mannancy同另一位媽咪係學校門口傾計,果個咪就係我嚟lor

原文章由 cy-121 於 07-10-4 00:12 硐表
咁我咪要睇快d
其實我今日都見到你同另一位媽咪係學校門口傾計, 我唔敢叫你, 驚嚇你一跳

可能大家無時間支持,但有請工人姐姐僱主,都要多多留意!

2005年菲傭涉虐嬰致骨折
一名來港僅24天的菲律賓籍女傭,涉嫌虐待僱主只得四個月大的女兒,導致女嬰手、腳骨折,腦部及眼底出現血塊,頭骨有裂痕,出現「搖晃嬰兒症」徵狀,須留院一個月及至今不間斷進出醫院覆診。涉案菲傭被警方拘捕,但獲准保釋外出達兩年,至今年七月警方通知女嬰母親因證據不足未能正式提出起訴,令涉案外傭可再度來港另找僱主。

腦部眼底俱有血塊證實是嬰兒搖晃症
被虐女嬰邱稜殷,現時兩歲多,其父母2005年九月聘請一名菲傭照顧女兒。至十月中,邱太因女兒左臂出現紅腫,帶她往浸會醫院求診,才發現女兒手臂骨折,醫生判斷為非意外性創傷,隨即轉送往伊利沙伯醫院檢查,其後證實稜殷左臂及右腳大髀骨出現骨折、眼底及腦部均有血塊、頭骨亦有裂痕,有「搖晃嬰兒症」徵狀,列作虐嬰案處理。
稜殷當時留院約一個月,醫生須將其雙腳拉起及固定,為免日後出現長短腳。邱太立即辭退菲傭及報警,但菲傭卻在勞工處向邱太表明可放棄薪金作為取消虐嬰案調查的交換籌碼。警方證實,2005年底拘捕該名菲傭,其後保釋候查,至今年中警方通知女嬰母親因證據不足未能正式提出起訴。

母親兩年來四出求助無門
邱太作了母親最大努力嘗試為女兒討回公道,兩年來跑遍政府各部門,包括:區議員、警局、傳媒、律政署、社工等尋求協助。
邱太不間斷四出尋求協助但不得要令,每處都食閉門羹,最後唯有向公眾公開兩年來血淚和辛酸!
警方有關案件負責人只說此案件只有一個不能說話嬰兒,又無人目擊嬰兒受襲,對於刑事起訴是渺茫的,不過是浪費心力罷;這是什麼樣的道理?還有天理嗎?還有女傭竟以薪金作為換取的籌碼,這是什麼樣的目的?更可笑的是案發一年後警方告知邱太還欠醫療報告,導致律政處遲遲沒有作出起訴,直至現在才告之沒有起訴該涉案外傭,告訴邱氏放棄!

夫婦二人兩年來不能抹去傷痛
醫生診斷女嬰須要約一年時間康復及定期覆診,現時眼睛還未肯定有否後遺症,主診醫生揚言不可能是意外,提醒邱氏夫婦不能放過涉案外傭,現時只能祈求上天憐憫此可憐女嬰能盡快康復!

你能站出來支持、保衛我們的小孩嗎?

現在家傭版一群義工,決定不能啞忍落去,我們已經決定站起來為我們的小孩爭取公平、正視現時外傭政策上對小孩子們保障不足,法例對於此類個案竟然如此冷漠...

我們將於2007年10月13日(星期六)假座於:

地點:音樂人家

時間:下午3時至5時半

地址:尖沙咀山林道23號二樓

交通:地鐵佐敦站D出口,柯士甸道隔一條街。

山林道太湖海鮮城斜對面。

HI ALL !今朝我終於忍唔住發揮做媽咪嘅權威(即係發火) 叫亞BOO食咗小小麵包返學,返學依然喊,不過我見到佢控制自己 ,希望佢真係明白:) !我都認同mannancy小朋友有時都好反覆,我哋只可以盡量恊助,同老師溝通多啲 ,希望幫到佢!到最後都要靠佢自己 ,突然間諗到個廣告對白:成長係一次又一次放手嘅過程,希望各位小朋友可以開心快樂咁成長啦

Dear all,
雯雯昨天好番d已很想返學,着哂校服但唔肯食藥,所以最後都無返!
今天一早準備好哂,終於可以返學啦
不過小b重未好番,今早重有d燒:cry: :cry: !

mannany,phoebeso

: 加油呀!唯有比時間慢慢適應啦!小朋友情緒有時係估佢唔到!

原文章由 sylvia_chik 於 07-10-4 11:53 硐表
Dear all,
雯雯昨天好番d已很想返學,着哂校服但唔肯食藥,所以最後都無返!
今天一早準備好哂,終於可以返學啦
不過小b重未好番,今早重有d燒:cry: :cry: ! ...

咁雯雯唔好接近小b咁多,避免交叉傳染!

涉案外傭可再度來港另找僱主

嘩!......咁都得!邊個再僱用佢米慘!
原文章由 twins312 於 07-10-4 11:13 AM 硐表
可能大家無時間支持,但有請工人姐姐僱主,都要多多留意!

涉案菲傭被警方拘捕,但獲准保釋外出達兩年,至今年七月警方通知女嬰母親因證據不足未能正式提出起訴,令涉案外傭可再度來港另找僱主。

Phoebeso,
Hi! 阿Boo今早都好叻女,無再,.我經過你地班房,.見到你同囡囡手拖手去取玩具玩,...好開始,...!
但柔柔今早,...唉! ...... 真係無晒符!!
係拆天!
原文章由 phoebeso 於 07-10-4 11:14 AM 硐表
HI ALL !今朝我終於忍唔住發揮做媽咪嘅權威(即係發火) 叫亞BOO食咗小小麵包返學,返學依然喊,不過我見到佢控制自己 ,希望佢真係明白:) !我都認同mannancy小朋友有時都好反覆

ahboo

原來係你嚟 ga
唔知我下次見到你, 仲認唔認得你呢
而家有時向學校, 都會有 d家長向我望望吓, 我諗可能係你哋 BK友, 所以我都會點頭+微笑, 不過又有可能跟本唔識嘅, 人哋會覺得我好奇怪 & 傻傻哋

原文章由 ahboo 於 07-10-4 10:23 AM 硐表
cy-121.

你見到mannancy同另一位媽咪係學校門口傾計,果個咪就係我嚟lor

原文章由 phoebeso 於 07-10-4 11:14 硐表
HI ALL !今朝我終於忍唔住發揮做媽咪嘅權威(即係發火) 叫亞BOO食咗小小麵包返學,返學依然喊,不過我見到佢控制自己 ,希望佢真係明白:) !我都認同mannancy小朋友有時都好反覆,我哋只可以盡量恊助,同老 ...

phoebeso,
今朝我見到你同囡囡返學,阿boo今日見佢冇喊,有進步啦.
朗朗朝早都唔肯食嘢,剩係飲支奶就返學,我都冇佢符,佢唔係咁like食嘢.

mannancy,

不如試吓向陳老師了解多d柔柔喺學校既情況,睇吓有冇其他辦法幫到佢

原文章由 mannancy 於 07-10-4 12:59 硐表
Phoebeso,
Hi! 阿Boo今早都好叻女,無再,.我經過你地班房,.見到你同囡囡手拖手去取玩具玩,...好開始,...!
但柔柔今早,...唉! ...... 真係無晒符!!http: ...

rabbit_chan,

今朝茖街見到公公婆婆帶住himson同妹妹買完嘢,himson真係瘦晒呀,你一定好心痛,依家連妹妹都病埋,真係辛苦你地la,祝himson兩兄妹快d好番,你地加油呀

cy-121,
我都好開心可以同你相認呀,你個女真係好高呀!尋日思喬入到課室攬住我隻腳,又唔望人,我顧住理佢無時間同你傾計,真係唔好意思呀!!下次再傾過!!

原文章由 cy-121 於 07-10-3 14:24 硐表
我今日終於可以同 puipui 相認 la, 我見到你囡囡個名牌思喬, 馬上上前跟你打招呼, 雖然無時間傾多幾句, 不過都好親切

all,
呢兩日思喬入到課室都好似唔開心咁,又唔敢自己放好手冊同功課,連曾老師都話佢忽然怕羞,我咪同老師講思喬成日喺屋企喊話自己唔開心,老師話幫我留意下,今朝曾老師同我講思喬話因為媽咪嬲佢所以唔開心,事源前兩日佢又為左好少事喊左好耐,我氹極都無用,當時我都好嬲,於是抱左佢入房叫佢喊完先出黎搵我,跟住佢走返出廳,喊完後佢同我講對唔住,我都即時同佢講返道理氹番佢,無諗過佢唔開心到而家......聽完我都好唔開心,今日放假買左d玩具俾佢,希望佢放學返黎屋企同佢一齊玩,希望佢唔好再怪我啦!!
另外我都有同曾老師講思喬話好想同小朋友玩但又唔敢做主動,希望老師幫到佢啦!

我都有俾思喬食卡XX羊乳片同埋 PxPx jelly既肝油丸(內含 vit A,C,D,E),仲有一粒粒既芝士俾佢當零食!

原文章由 idj 於 07-10-4 00:11 硐表
我都想知邊隻牌子呀?可唔可以PM埋比我。

我平時多數俾ISAAC 食卡XX妮隻羊乳片同埋日本棒球小子肝油丸(香蕉味),佢好鍾意食,各位媽咪有冇試過呀?

...
‹ 上一主題|下一主題