用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原文章由 kellyho123 於 07-10-18 15:25 硐表
我都有諗過比佢返d phonic 班, 但係又驚d course 唔好,
你知啦, 唔係果幾百蚊既問題, 係會嘥左d時間, 而家佢地d時間
已經好唔夠用la~

Agree!! 市面上太多選擇,都唔知邊個先最適合
阿女英文串字最差,攪到我頭都痛埋,每個字都要用故事、圖像、發音分拆開來記,真係好費時!!

大彤彤
你有冇好介紹? 另外,收到啦 Thank you

大彤彤,
請問你係咪指黄色那間,我之前問過,佢地話無位,有乜辨法?:-|

原文章由 大彤彤 於 07-10-19 00:38 硐表
係喎! 忘記左唔該回答我有關訂校服的問題的家長添! Thanks!

esprit,
唔好客氣!
其實我呢個phonic班都係有個舊同事個女讀緊, 佢話幾好的. 不過都未知情況係點同埋亞囡佢鍾唔鍾意. 位罝在九龍法国醫院對面. 而家計埋 ...

大彤彤
Thanks for your responds. 我之前summer想報, 佢地話無位,我已留低contact, 但沒人覆我,等我再打去問吓先。
原文章由 大彤彤 於 07-10-20 19:16 硐表
係呀! 係黃色果間呀! 亞囡去到仲撞到同學仔一斉返.

這幾天測驗要bring 什麼書回校?

溫馨提示:記得bring顏色。

亞女成日話要交校慶吉祥物親子設計比賽。一定要交嗎? 想唔交呀!

吉祥物親子設計比賽應該唔系一定要交, 我都冇諗住做.

原文章由 DoReMiKa 於 07-10-21 18:09 硐表

亞女成日話要交校慶吉祥物親子設計比賽。一定要交嗎? 想唔交呀!

據了解是一定要交,不知有沒有錯?

原文章由 BBCheryl 於 07-10-21 21:27 硐表
吉祥物親子設計比賽應該唔系一定要交, 我都冇諗住做.

原文章由 DoReMiKa 於 07-10-21 18:09 硐表

唔肯定要唔要交, 但網上家課冊就日日都有提仲有幾多日要交bor

有家長提過係必須交,但我唔可以肯定,因為本身都有打算做啊!
可以叫小朋友問一問老師,or自己e mail班主任問都得啊!
其實test後重有幾日時間先限期,可以考慮當係親子遊戲玩吓囉,因為只設計一個簡單作品,事關目的係會將得獎作品用作印制,所以想複雜反而唔適合,test完叫小朋友自己畫都得o架,反正星期三咁早放學,test完又無功課喎!!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝妳既溫馨提示!   

e幾日真係捱到cc下

原文章由 BBCheryl 於 07-10-17 23:45 硐表
唔好咁開心住, 等你抖吓氣先, 有排你捱呀

連自己順手都要"填"埋

原文章由 Kuseiszeto 於 07-10-18 00:05 硐表

留返d時間比你預備"填鴨"咋

原文章由 BBChu 於 07-10-22 09:12 硐表
連自己順手都要"填"埋

我估過埋呢兩日, 就會有新鮮嘅"烤鴨"

原文章由 Kuseiszeto 於 22/10/07 10:25 AM 硐表

我估過埋呢兩日, 就會有新鮮嘅"烤鴨"

真係比你哋笑c啦, 又田鴨, 又烤鴨. 

咁冇法啦,大家唯有努力埋呢幾日做下鴨啦. 

只剩兩天,大家加油!:

原文章由 wanmui 於 07-10-12 22:01 硐表
有d事想請教下大家,希望俾d意見!
前兩天早上我發現個女看自己的錢箱(只有幾十元,多數係老人家俾佢),想拿錢但沒有拿到錢.然後我問佢做甚麼,她說想要回校買野飲,我見佢好似好想買,而默書又不錯,就當係賞勵,給了她十元( ...

Hello wanmui,

Your daughter is in P1, the same case happened to my
daughter while she was in P1. I think most of the P1 girls
feel so curious to bring money back to school to buy
drinks as they will feel they have grown up. You can try to explain to her how she has to manage her money and
also you have to limit the amount to $5 as the most
expensive drink at school is just $5. You can also set the
time schedule for her when she can bring money back to school. I agree my daughter to bring money back to
school, of course, not frequent, because I think this is a
good chance for her to train up her management and
planning skill. As there was an experience that I gave
money to my daughter to buy drinks but she found that
she was not in a need, therefore, she requested to save
the money and left for future usage. Then when there was
donation, I just asked her to use that money.

For the issue of your daughter's classmate, I think you
should tell the classteacher, this action is not to complain but just let the teacher to find out the problem and may
inform the parents of the classmate if needed.

Hi Constancema,
Thanks for your respond and sharing of your experience!
好彩你話我知最貴都係$5,這樣我就清楚d,我會同佢再傾這個問題!我亦有話過給班主任聽,不過就唔知佢有無處理.

這幾天只是同佢温書已經好busy la, 又唔知佢識唔識,啱唔啱 !仲慘過自已考!:cry:

原文章由 constancema 於 07-10-23 19:13 硐表

Hello wanmui,

Your daughter is in P1, the same case happened to my
daughter while she was in P1. I think most of the P1 girls
feel so curious to bring money back to school to buy
drinks as they w ...
‹ 上一主題|下一主題