用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-1-21 12:54
我仔數學出咗成績啦!得53分/100  ,睇嚟真係要做Able先得啦!
其實佢讀文科,最少要攞幾多分呢 ...

唔知你仔考試題目係點,不過Able 同 你仔用緊嘅教科書 會有啲出入。可以睇下考試題目係點再作出應對。

妹妹頭 發表於 20-1-21 16:15
回覆 little_yolky 的帖子

以我理解係, 3322+2 best 5, 即係4core 要計

而家已經改左,最新嘅資訊八大入面嘅三大/city/poly ,入學最低要求已改為 332233 ,據聞來年BU都會跟,而不同系收生以 best 5 or best 6 計算,最高分5-6科,不用計 core。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁即係唔駛理4core成績?

little_yolky 發表於 20-1-21 16:24
讀3X一般係能力較好既小朋友,如果學校俾,你當然可以讀4X,但唔係人人OK。不過好多理科人,讀3X外讀多科M ...
大學近年已經越來越重視M1同M2,計一科之餘部份學系M1/M2 更會加權。

妹妹頭 發表於 20-1-21 21:38
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁即係唔駛理4core成績?

要,大學基本最低要求系 332233,除五大外其他大學暫時仍是 33222。 不過如果中文未能取3, 其他科多星,很多大學都有機會破格取錄。

仲要留意如果目標為 UST, 英文同數學都非常看重,由其英文, 所有學系最低都要 342233。 英文要求要4.

IloveJJ 發表於 20-1-21 21:05
你咁有研究  多謝你!
考試完,我問佢,佢話啲題目難過書本,書本既WB, Supplemary exercise,  ...

不如帶仔去書局揭下啲exercises, 睇下邊本似學校題型。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-21 21:38
大學近年已經越來越重視M1同M2,計一科之餘部份學系M1/M2 更會加權。

我同IloveJJ都係文科多,而且Gmaths都唔掂,好難讀M1/M2了

little_yolky 發表於 20-1-21 22:41
我同IloveJJ都係文科多,而且Gmaths都唔掂,好難讀M1/M2了
我知你囡囡應該係文科人。
我意思係以前就係因為M1/M2計半科,所以搞到好多學生退修,大學行左幾年呢啲計法就知衰左,所以而家已經越來越重視。
中學老師都建議有能力嘅同學高中最好修M1/M2,唔好怕辛苦,否則入到大學部份系隨時要你一個 sem追番人地學2年嘅野

回覆 IloveJJ 的帖子

所以,我仍然要求阿女4core一定要讀得好d

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-21 23:03
我知你囡囡應該係文科人。
我意思係以前就係因為M1/M2計半科,所以搞到好多學生退修,大學行左幾年呢啲計 ...

想請教下,如果修phy, chem, M2, 大學有咩科可以讀?除左工程科。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-21 21:40
要,大學基本最低要求系 332233,除五大外其他大學暫時仍是 33222。 不過如果中文未能取3, 其他科多星, ...

UST改左?冇留意添。
讀大學,真係要4,最好5或以上,我知道UST英文冇5, YEAR 1要考個試上英文輔導班。

(申利:我仔英文唔好)

October. 發表於 20-1-22 12:39
UST改左?冇留意添。
讀大學,真係要4,最好5或以上,我知道UST英文冇5, YEAR 1要考個試上英文輔導班。

唔係,jupas 申請依然係 332233,不過聽過有同學資訊日資料,申請還申請,除非你副科非常標青,基本上英文冇4嘅佢哋係唔會考慮。

IloveJJ 發表於 20-1-21 22:29
佢話able似喎!佢應該唔識分

你地數學書系邊本?

gracelam 發表於 20-1-22 10:53
想請教下,如果修phy, chem, M2, 大學有咩科可以讀?除左工程科。

修 Phy/Chem/M2,印象中幾乎冇乜科唔讀得。

我近排都有同呀仔討論學系,揾左個計算器,有興趣自己計下 ,睇下有咩科可以揀

https://dse.myguide.hk/

October. 發表於 20-1-22 12:39
UST改左?冇留意添。

或者揾人補下英文,dse英文4其實算弱,肯努力取4不算太難。
又或者到中五暑假,叫你囝囝考定 Ielts.

回覆 IloveJJ 的帖子

暫時阿女通識都好好,上次都有級1x
‹ 上一主題|下一主題