用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

esmehouse 發表於 22-11-29 15:47
你仔有冇心儀讀咩科?如有可以睇上年入學分數,Aim 3 大就最好排 Band A 才有機會有 interview,當然如成績 ...
佢完全無咩特定想入邊科嫁...依家只用緊排除法嚟揀乍 (佢 E 是 PHY 同 地理)
想問下...個D關於運動既科...如本身唔係咩比賽有成績既..係咪都唔洗諗?
但...運動科既...都要後勤人員或其他輔助運動員既科...依家就係唔知可唔可以 都考慮埋呢樣.

hugub 發表於 22-11-29 15:50
英數4,中文3,LS及elective預計 3? 即係Best 5 大約17分,真係要小心揀
我女Pre dict 分數唔高我而家都頭 ...
PD 又唔知準確性有幾高, 搏A 度又唔知點揀嚟搏好. 有面試個D...我仲驚會壞左事添, 唉

醒目開學勳章

kkhon 發表於 22-11-29 16:59
請教一下,band A及B是最心儀,而其他14個選了不同種類的學科及高中低的收生分數都有,以防放榜後改選,這 ...
心儀之餘仲要有信心夠分入
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

lcplly 發表於 22-11-29 17:11
佢完全無咩特定想入邊科嫁...依家只用緊排除法嚟揀乍 (佢 E 是 PHY 同 地理)
想問下...個D關於運動既科... ...
運動我又唔熟喎,阿仔有冇讀 M 數?有 d 大學有數分器,可以入下分睇下有咩科可以選擇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-11-29 17:26
心儀之餘仲要有信心夠分入
明白,那之後的14個選擇排序重要嗎?還是隨便排呢?謝謝!

醒目開學勳章

kkhon 發表於 22-11-29 17:32
明白,那之後的14個選擇排序重要嗎?還是隨便排呢?謝謝!
我個個只係認真排 Band A & Band B,其餘就三大有咩就排晒。

kkhon    發表於 22-11-29 18:01

kkhon 發表於 22-11-29 16:59
請教一下,band A及B是最心儀,而其他14個選了不同種類的學科及高中低的收生分數都有,以防放榜後改選,這 ...

可以
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lcplly 發表於 22-11-29 17:11
想問下...個D關於運動既科... ...
本身有比賽有成績選運動科會較容易入,那班本港運動員很多入大學運動科。
餘下有位才考慮其他人

今日要我發火才認真睇Jupas科目排位,真係心淡!

回覆樓主:

JUPAS截止了,祝大家第1個回合順利。

kaiyui_BB    發表於 22-12-8 11:50
小豬脾    發表於 22-12-8 10:33
claudiayumt    發表於 22-12-8 10:20
mimi1102    發表於 22-12-8 10:09

眨下眼, 原來仲有少過150日......

2jkidsfather    發表於 22-12-9 09:38
小豬脾    發表於 22-12-8 10:34

nicolemummy 發表於 22-12-8 04:21
JUPAS截止了,祝大家第1個回合順利。

2jkidsfather 發表於 22-11-30 10:39
本身有比賽有成績選運動科會較容易入,那班本港運動員很多入大學運動科。
餘下有位才考慮其他人
最後都係唔敢揀

esmehouse 發表於 22-11-29 17:32
運動我又唔熟喎,阿仔有冇讀 M 數?有 d 大學有數分器,可以入下分睇下有咩科可以選擇  ...
最後無揀了...唔想浪費個位

esmehouse    發表於 22-12-8 13:47

lcplly 發表於 22-12-8 13:06
最後都係唔敢揀
正確決定。

回覆樓主:

DSE

回覆樓主:

【JUPAS】教育及體育課程成聯招十大搶手課程 中大運動科學42人爭1位

社會21:26 2022/12/08

▲ 據聯招首輪申請數字,中文大學健康與體育運動科學課程平均42人爭1學額。

大學聯招辦法(JUPAS)首輪申請昨日(7日)截止,據多間資助大學提供申請數據顯示,十大競爭激烈課程以教育及體育課程為主,以中文大學健康與體育運動科學課程平均42人爭1學額,稱冠全港。

據7間資助大學今日向本報提供聯招首輪申請數字,以首三志願(Band A)計算,十大競爭激烈課程學額都是相對較少,其中3個課程涉及體育,競爭最激烈的中大健康與體育運動科學課程只設17學額,有721人報讀,另一體育課程是教育大學體育教育課程,987人競爭28個學額,平均35人爭一位;連同該課程合計有5個上榜課程都是教育課程,以教大中國歷史教育課程競爭較搶手,平均39人爭1位。

此外,浸會大學兩個傳理學課程包括「遊戲設計與動畫主修」及「電影主修 - 電影電視專修」亦有上榜,分別平均36人及32人爭1位。

最多人報讀的是中大工商管理學士綜合課程,有2,258人報讀;香港大學護理學學士及護理學學士菁英領袖培育專修組別,亦有1,834人報讀;科技大學工程學則有1,400人報讀。

城大未有提供聯招申請數字,指報讀人數與去年相若,僅披露城大獸醫學平均7.8人爭1位,以30個學額推算約234人放在首三志願。

學校推薦直接錄取計劃第二年推行,部分大學公布較熱門課程,包括理大時裝、設計學及職業治療學;嶺南大學中文、工商管理,以及經濟;城大則指計劃申請數目按年增加近一半。

廣告

自資課程方面,都會大學的持續旅遊及款待管理競爭較激烈,平均11人爭1位。

HKETAPP健康台更多都市疾病影片:https://bit.ly/3cNFwr7

hketApp已全面升級,TOPick為大家推出一系列親子、健康、娛樂、港聞及休閒生活資訊及Video。立即下載:https://bit.ly/34FTtW9

記者:馮琪雅

2jkidsfather    發表於 22-12-9 11:45

估唔到教育成熱門科

【2023/24年度中大聯招收生申請情況】

本年度「大學聯招辦法」(JUPAS)首輪申請已於12月7日截止。以Band A計算,最多申請者選擇的 5 個課程依次為:

1️⃣ JS4202 工商管理學士綜合課程 🗳️ 2,258人
2️⃣ JS4601 理學 🗳️ 1,869人
3️⃣ JS4513 護理學 🗳️ 1,668人
4️⃣ JS4801 社會科學 🗳️ 1,443人
5️⃣ JS4240 專業會計學 🗳️ 1,030人

另外,以申請人數對比學額,比例最高的 5 個課程依次為:
1️⃣ JS4329 健康與體育運動科學 🗳️ 42.41 倍
2️⃣ JS4331 文學士 (中國語文研究) 及教育學士 (中國語文教育) 🗳️ 33.58倍
3️⃣ JS4372 教育學士(幼兒教育) 🗳️ 31.52倍
4️⃣ JS4068 日本研究 🗳️ 26.91 倍
5️⃣ JS4801 社會科學 🗳️ 22.90倍

https://www.facebook.com/CUHKoff ... 54W5Vz58SCUzHa4ypfl

回覆樓主:

中學文憑試英文口試明年復辦

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E6%96%87%E6%86%91%E8%A9%A6%E8%8B%B1%E6%96%87%E5%8F%A3%E8%A9%A6%E6%98%8E%E5%B9%B4%E5%BE%A9%E8%BE%A6-%E8%80%83%E5%89%8D%E9%A0%88%E5%BF%AB%E6%B8%AC%E5%85%BC%E7%86%9F%E8%AE%80-%E8%B3%BD%E4%BE%8B-%E9%99%84%E7%9B%B8%E9%97%9C%E9%9C%80%E7%9F%A5-074737332.html
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊