用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴交流。。
樓主: 無氣同你講
go

學琴交流。。   [複製鏈接]

lillymarie 發表於 12-5-23 11:23
我就好認同囝囝老師的策略,學到有足夠實力才去考試。咁就不需要用太多時間去苦練,預備考試時只是把歌打磨 ...

其實你這套是合理的。我有個非常兒子,所以先用D非常方法。

lillymarie 發表於 12-5-20 18:27
好厲害啦!接住有甚麼打算呀?

緊係唔厲害啦>>>

我個仔如果係厲害,呢個POST都唔會存在啦。

lillymarie 發表於 12-5-23 11:23
我就好認同囝囝老師的策略,學到有足夠實力才去考試。咁就不需要用太多時間去苦練,預備考試時只是把歌打磨 ...
其實在香港地,真係好難唔係指學生問題
係家長問題
個個都想自己小朋友十項全能
顧得a又要暫時放低b

回復 marcuscyrus 的帖子

d學校成日提倡一體一藝+學術, 其實有幾多人可以一體一藝+學術同時都勁0架?
一日時間係得0甘多, 邊做到0甘多野? (你囝囝係極少數可以同時輕鬆學0甘多野又學得好既小朋友)

小一前學多一點, 小學之後應該無咩時間練0甘多了.

四隻貓 發表於 12-5-23 14:57

d學校成日提倡一體一藝+學術, 其實有幾多人可以一體一藝+學術同時都勁0架?
我仔好大程度都係因為興趣如果你叫佢一星期操3日水佢應該唔會睬我

無氣同你講    發表於 12-5-23 17:28

回復 四隻貓 的帖子

請問個鋼琴老師可以代報三級考試(亞哥七歲剛考了),佢可以代報校際比賽嗎?如果可以的話係去那裡拿表格?
因為琴老師都唔知,佢叫我問幼稚園Jar.

ivyyu0716 發表於 12-5-23 22:34
回復 四隻貓 的帖子

請問個鋼琴老師可以代報三級考試(亞哥七歲剛考了),佢可以代報校際比賽嗎?如果可以的話 ...
如果係咁,即是佢本人不是會員了

ivyyu0716  係咩會員先可以?佢又可以代報英國皇家試.  發表於 12-5-23 22:50

請問可唔以由亞哥間小學名義(亞哥有參加過)拿多張報名表俾個亞妹(讀幼稚園)參加校際比賽?

校際音樂節的會員才可報名,皇家試係人都可以做applicant的
哥哥學校能否代報就要問返哥哥學校,因為所有報名表都要會員chop印或簽署,並經由會員處理所有申請

ivyyu0716  Thanks for your help!  發表於 12-5-23 23:18

8月底可以睇下d 曲目o岩唔o岩彈才決定,如果哥哥學校不能報,到時再上來問吧

ivyyu0716  好.Thanks!  發表於 12-5-24 09:46

可加為臨時會員

ivyyu0716  多口問下如果要做會員要咩資格同會費貴唔貴.  發表於 12-5-24 09:49
marcuscyrus  臨時會員都要交乜CERT物CERT證明你係music 人的,以前由家長做都得,依家唔得lu  發表於 12-5-24 09:45
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

教得人就可以做!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

If dunt have diploma, seems can't?  Most importantly, not all teacher r willing to pay that $250

ivyyu0716  marcuscyrus講得好啱,我等8月底睇下d 曲目o岩唔o岩我小朋友彈先算.  發表於 12-5-24 23:02
bebebe12345  那就更簡單,找人代報,這兒每年都有熱心人。  發表於 12-5-24 11:09
ivyyu0716  如果只為了好少數的學生要報名而入會,呢$250會費都算貴.  發表於 12-5-24 10:39

我個仔7歲多d,5歲多d開始學鋼琴,學左就來2年,今年4月剛考了三級試,121分,三首歌仔分別拿到25,26,24分,scale 19分,sight reading合格多d jar,其它我唔記得几多分,因張分紙老師未俾我.我想問我仔d手型唔靚,唔曲(老師手型靚),當佢彈琴用到第三.四手指時,佢的食指會手指指,唔向下彎曲,用尾指彈時又唔曲,老師同我都成日提佢,佢都係無改到,如果要佢保持食指曲住彈第三.四手指佢好似用唔倒力彈喎!點算?如果唔改會唔會影響第日學唔到高級d歌?

小兒成日背譜,老師每教完一首新歌,佢頭二日會睇住譜練,通常到第三日或打後佢都唔睇住譜彈,有時會背錯ga,成日都叫佢望住譜彈,佢都唔理.你地小朋友有無呢個情況出現?

其實我仔每堂多數會學二至三首新歌(45-60分鐘一堂),有時舊歌都要返彈一或二堂至pass.老師話佢d進度算好快啦,我發現如果我要佢多d練琴,日日張d歌彈5次,佢好似練熟過頭,會張d歌彈得好快,快過龍未到低就彈第二個音,我應該要佢怎好呢?練少d,等佢唔熟就快唔倒.

bebebe12345  拍子機  發表於 12-5-24 11:00

近年改例,要成為會員已甚困難,早年入會超容易。

ivyyu0716  更可能會越來越少人係會員喎!  發表於 12-5-24 23:04
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 12-5-24 11:13
近年改例,要成為會員已甚困難,早年入會超容易。
照計,一般所屬學校都應該好樂意幫學生報。
橫掂都係不勞而獲。

回復 無氣同你講 的帖子

都唔係架,如果小學,參賽人數多,中獎機會多幼稚園參賽人數少,而且每每都要親身去搞,續會/交表/取cn/取cert,起碼要去4次,仲未計如果要申請改期

bebebe12345  那就更簡單,找人代報,這兒每年都有熱心人。
所以我話到時搵唔到人報再上來問xd

ivyyu0716  多謝熱心人先{:1_1:}  發表於 12-5-24 23:10

marcuscyrus 發表於 12-5-24 11:43
回復 無氣同你講 的帖子

都唔係架,如果小學,參賽人數多,中獎機會多幼稚園參賽人數少,而且每每都要親身 ...
咁劍鳴真係好啦。

hyatt  yes ga!!  發表於 12-5-24 12:33
marcuscyrus    發表於 12-5-24 12:26

大囝的老師教他彈音階手臂活動要好似拉小提琴那樣
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題