用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區 [複製鏈接]

請問咁即係入英中佔幾多個%呀?

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-17 00:23 發表

沙呂小呢幾年一啲都無退步,今年派位重勁,最新鮮熱辣資料如下:

皇仁書院           1    沙田呂明才中學    39
男拔萃書院        1    沙田曾肇添中學      3
女拔萃書院        1    沙田官立中學         2
瑪利諾 ...

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-17 00:23 發表

沙呂小呢幾年一啲都無退步,今年派位重勁,最新鮮熱辣資料如下:

皇仁書院           1    沙田呂明才中學    39
男拔萃書院        1    沙田曾肇添中學      3
女拔萃書院        1    沙田官立中學         2
瑪利諾 ...

即係話,經過近期叩門同安排後:
1個 培英->沙呂
1個 沙崇->沙呂
1個 德信->沙呂
始終讀呂小著數D;到最後,入番沙呂機會都大D。識做啦!

原帖由 Namson 於 10-7-17 08:01 發表

而家無分英中 / 中中的, 學校公佈   94%

无分英中,中中?那么其他小学是怎样公布英中%?为什么你的资料没有在学校的网上公布呢?

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-17 22:41 發表

原帖由 朗尼仔仔 於 10-7-17 22:41 發表

微調唔 = 無分英中/中中
開得一班英文班唔可以當係英中嘛.
5班中一入面有一班中文班都唔算得叫做中中.

好想知94%如何計出.

原帖由 Namson 於 10-7-17 08:01 發表

如以呢位家長寫出黎既資料,扣除直資.
沙呂小派入英中既大約57%
*因沙呂小無確實公佈升中派位,六年級人數都係依小學概覽入面既數目計出.

胡上

扣除直資,今年派入英中大約52%

http://www.dcfwmsam.edu.hk/introduction/promotion0910.asp

其實我真係唔識點計個%,點解有d計64%,妳計52%既?

原帖由 pccblack 於 10-7-16 13:56 發表
现在已知的升英中%:
第一城LMC - 79%
第一城胡素贞 - 64%
梁钜镠 - 61%
朱正贤 - 57%
沙田主风- 45%
胡下  - 44%

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 10:09 發表
胡上

扣除直資,今年派入英中大約52%

http://www.dcfwmsam.edu.hk/introduction/promotion0910.asp

英中就即係EMI,係唔係直資又有乜關系呢?
有部份直資,好似培基、黃錦輝、女拔、聖保祿嗰啲,都係以"英文"作為主要教學媒介,ed唔算英中,算係乜呢?
所以,直資=\= 中中 =\= 英中。

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 09:37 發表

微調唔 = 無分英中/中中
開得一班英文班唔可以當係英中嘛.
5班中一入面有一班中文班都唔算得叫做中中.

好想知94%如何計出.

你概念一D都冇錯;但好似佢講緊另一樣嘢喎。。。。。

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 11:07 發表

英中就即係EMI,係唔係直資又有乜關系呢?
有部份直資,好似培基、黃錦輝、女拔、聖保祿嗰啲,都係以"英文"作為主要教學媒介,ed唔算英中,算係乜呢?
所以,直資=\= 中中 =\= 英中。 ...

因為某d直資唔係收band 1生(例:林x輝),而且直資大部份年資未夠睇到佢地出到既成績(會考/高考),所以我會偏向唔計入,以政府派位黎計band 1率.

原帖由 Namson 於 10-7-20 10:53 發表
其實我真係唔識點計個%,點解有d計64%,妳計52%既?

我既計法係扣除直資,因為自己偏向由政府派位得出的band 1率.
當然沙田區都有部份band 2生入到英中,但咁準確既數字都無人知,計出黎只係用作參考.

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 11:10 發表

你概念一D都冇錯;但好似佢講緊另一樣嘢喎。。。。。

死,我get唔到....

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 11:11 發表

因為某d直資唔係收band 1生(例:林x輝),而且直資大部份年資未夠睇到佢地出到既成績(會考/高考),所以我會偏向唔計入,以政府派位黎計band 1率.

都話叫你睇番 khmama 個全港 4 百幾間中學排名咯,我覺得排得有根有據,有D公信力。
LTFC 算 Band2 中;直資點會唔計呢?你話女拔、英華係咪 Band1?

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 11:24 發表

都話叫你睇番 khmama 個全港 4 百幾間中學排名咯,我覺得排得有根有據,有D公信力。
LTFC 算 Band2 中;直資點會唔計呢?你話女拔、英華係咪 Band1?

呢d有歷史既名校我梗有計啦,無計既只係林x輝,x基,x橋呢d

khmama邊度有得睇?我未睇過呀.

仲有一樣,只有區內一線小學(一/沙呂、培基、胡上、朱小、梁小)最 top 嗰幾個學生先至出到出面讀嗰幾間 top 直資架咋;你唔計ed,好似唔啱喎!

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 11:33 發表
仲有一樣,只有區內一線小學(一/沙呂、培基、胡上、朱小、梁小)最 top 嗰幾個學生先至出到出面讀嗰幾間 top 直資架咋;你唔計ed,好似唔啱喎!

咁我加返入去啦,而家我都幫朋友整緊91網今年升中派位的資料,等佢按呢d派位比率去選校.

我都好想下年轉到入一間派位好既學校,但我小朋友係主風考級20名內,插一呂應該無咩機會喇....

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 11:29 發表

呢d有歷史既名校我梗有計啦,無計既只係林x輝,x基,x橋呢d

khmama邊度有得睇?我未睇過呀.

唉!
http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2141081&extra=&page=1

去最前就有。而家可能你覺得ed冇乜用,但幾年後你就知。

原帖由 little_kiki 於 10-7-20 11:35 發表

咁我加返入去啦,而家我都幫朋友整緊91網今年升中派位的資料,等佢按呢d派位比率去選校.

我都好想下年轉到入一間派位好既學校,但我小朋友係主風考級20名內,插一呂應該無咩機會喇.... ...

主風?沙田定馬鞍山?
都話唔駛整咯,你想要ge 嘢,khmama 度有晒架啦。。。。。

原帖由 pineapple0983 於 10-7-20 11:37 發表

唉!
http://forum.edu-kingdom.com//viewthread.php?tid=2141081&extra=&page=1

去最前就有。而家可能你覺得ed冇乜用,但幾年後你就知。

thx,我而家都開始留意中學既野,不過無去果區行過.
‹ 上一主題|下一主題