用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...
樓主: rabbitgirl
go

德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [複製鏈接]

各位媽咪,學校會於六月廿九日(星期一)才復課,我巳聯絡老師,佢話會逐個家長聯絡的.

我下星期會回校取習作,免小朋友在家咁悶.

MrsJCLee:
係啦,兩個星期冇家課,小朋友好hea,唯有搵d野俾佢地做,我諗住呢幾日同佢穿下珠仔手鍊,畫連線迷宮或者貼貼紙簿,家姐就可以寫字,如果唔係, 一定係不停睇電視或玩玩具...

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-12 11:44 發表
各位媽咪,學校會於六月廿九日(星期一)才復課,我巳聯絡老師,佢話會逐個家長聯絡的.

我下星期會回校取習作,免小朋友在家咁悶.
我家有三寶

fostermak:

哇!你要返工都可以同小朋友做到咁多野,好犀利呀!想問下你你地好似無請工人喎!?我諗從今天起我要開始向你學習啦!

MrsJCLee :

你噤講,即你confirm 唔要個工人?..

噤萬一好似 d 家噤要放十四天,你會點安排?..我都有諗過係無啦啦放假 d 個問題..就係諗唔掂!..

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-13 09:55 發表
fostermak:

哇!你要返工都可以同小朋友做到咁多野,好犀利呀!想問下你你地好似無請工人喎!?我諗從今天起我要開始向你學習啦!
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

MrsJCLee :

我試過打比你..你個電話"已停止服務"...我想約你比返架車比你..

你打比我啦..我再 PM 你...

thx
;-) We Love Because HE First Loved US ;-)               :roll: John I  4:19 :roll:

rabbitgirl:

收到你的PM,我個電話無事,唔知點解會咁,之前都有朋友投訴,情況與你一樣.時間方面就你啦,我地住得咁近,平日夜晚或假期都得,我會於大家放工後 call 你.

如無意外,應該會如早前跟你所講.至於安排方面,可能會交比奶奶,如工作不太繁忙,或會帶埋佢一齊....比啲寫字習作佢,等佢唔好太嘈....(自己咁諗可能諗得太完美了!)

MrsJCLee & rabbitgirl:
你地打算俾d乜野小朋友做?我都係同佢玩下連線,講故仔同貼貼紙,油顏色,我見細妹小手肌肉唔錯,油顏色可以唔出界,畫連線都得...

點解諗住唔要工人o既?多數用開工人,習慣左好難唔要...

我地星期六都返左學校攞書,問祈老師有冇功課,例如連線塗色,結果乜都冇,反而家姐學校就預備左上網學習同功課...

我梗係唔犀利,冇工人,冇鐘點,做家務唯有做最基本o既,例如曬衫煲水,同姊妹花沖涼,講下故事書,最徙時間係餵姊妹花食飯,因為佢地食得慢,餐餐成個鐘,周本有時間都係帶家姐出去學野...
老公都好忙,但都會幫下手,都係做得幾多得幾多,唔可以要求屋企好祈理,因為姊妹花成日將屋企散到成日玩具,執完唔夠一陣,佢地又散到周圍都係...

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-15 10:30 發表
rabbitgirl:

收到你的PM,我個電話無事,唔知點解會咁,之前都有朋友投訴,情況與你一樣.時間方面就你啦,我地住得咁近,平日夜晚或假期都得,我會於大家放工後 call 你.

如無意外,應該會如早前跟你所講.至於安排方面,可能會交比奶奶, ...
我家有三寶

我都係比 d圖書 / 畫紙 / 貼紙 / 印仔比佢地玩,真係好悶的..學你話齋,都冇理由日日睇電視丫..你都還好..可以無時無核同到佢地一齊玩,我就要返工..放親工返o黎,都係同佢地玩個零兩個鐘就瞓覺,d個零兩個鐘內係包括埋我沖涼 / 食飯的時間..因為我地好早瞓,所以玩到噤上下,都一定要瞓覺,我都唔想佢地生理時鐘改變

可能沒請工人會這有你這樣的諗法,但當有工人時,你要教,講,理,又再教.......好重覆都係錯時..你就會好嬲好蚊,仲要工人同你夾之如,仲要同屋企人夾,如老公,99 ,62,自己的爸爸媽媽!...好多好多野...

係我心中,如果我可以的話...唔要工人,又供完樓,噤未必要工人,

1) 可以自己湊返小朋友 (一直都心想,但為搵食,冇法)
2) 自己辛苦 d,做多小小家務唔係好難,之前冇小朋友都係我一個人做啦..只係有小朋友後又有工人就乜都吾做姐!加上 d家小朋友都開始大,分分鐘仲可以教埋佢地一齊玩清潔..佢地開心時,我又唔駛噤辛苦 (諗得太天真)
3) 小左同工人之爭吵,話佢,鬧佢,話完佢自己又唔開心,又要怕佢唔知點對小朋友,好多理要顧,唔同返工,唔鐘意未轉工囉..唔係噤樣. .
4) 工人就真係工人,帶小朋友成長唔會係佢可以幫到手,自己做到跟到..我會揀自己做..

這是我的個人諗法. ..仲係到計緊數!..

原帖由 fostermak 於 09-6-15 14:01 發表
你地打算俾d乜野小朋友做?我都係同佢玩下連線,講故仔同貼貼紙,油顏色,我見細妹小手肌肉唔錯,油顏色可以唔出界,畫連線都得...

點解諗住唔要工人o既?多數用開工人,習慣左好難唔要...

我地星 ...

你都還好..可以帶小朋友一齊返工,我就一定唔得...

1) 細o個個未定,一定玩死我.. 比人投訴就唔好啦..

2) 哥哥一熟左個環境,就會變做自己屋企噤...(當然我真的未試過,老闆一定唔比我噤做)

3) 有佢地係到我係冇心工作的...呵呵

另還車方面,好天先搵你啦..d幾日玩我地噤..係噤落雨..一唔係 H1N1 ...唉...

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-15 10:30 發表
rabbitgirl:

如無意外,應該會如早前跟你所講.至於安排方面,可能會交比奶奶, ...

好認同 rabbitgirl 所言,有工人都係好煩,要返工,又要安排小朋友的事,仲要照顧埋工人情緒,工作要求,與家人關係.....

我都唔算用慣工人,小朋友歲半時才請,未請個時都係一腳踢,最忙的時間都過左,我諗現在應該處理到掛!?當然,無工人可能會忙家務,不過,我諗會學你咁,到時屋企係唔會太企理....同埋都會叫阿仔幫手做,佢都好樂意架....

帶小朋友返工,係因為我老闆好少係公司,其他人亦唔會過問,同埋先前小朋友都好易揍,唔會點哭,肚餓或濕片都唔哭,老闆打電話來根本唔知有個BB係公司,不過,現在帶小朋友返公司會有什麼反應,我都唔知,所以可能間中要請奶奶幫手.

這兩個星期,所做的大致會與你們一樣,間唔時會同佢寫下字,學下渣筆,因為佢自己都識寫下英文字.但我最想幫佢報下 Summer Course,可惜又撞正 H1N1,所以有啲都唔知報唔報好.我暫時只報了砌 Lego 車課程,你地有無興趣?

期待下個月快快來臨,可以有更多時間陪阿仔,好開心,好感謝神!

俾工人湊或者俾屋企人湊都各有利弊,我冇請過工人,姊妹花前期主要係我媽咪湊,到家姐k1先俾麻麻湊,麻麻好勤力,好幫手,好好心機湊小朋友,但係好難相處,好傳統,好抆
失,永遠有佢講,冇人講,俾佢湊,好多野,唔可以出聲,但工人可以教佢,可以換,就算老公同麻麻講都好容易傷和氣...

所以我有諗過請工人,係老公唔鍾意多個外人響度...
工人可以打理下家務,照顧下小朋友,但未必似屋企人咁有愛心,驚佢地食唔飽...

我尋日行商務,見到有幼福世一出o既基礎漢字卡,可擦寫wipe and clean中文字卡,
如果有中銀卡有特價,好環保,可以學筆順,又可以重覆寫,
俾佢地認字又得...
http://tw.f5.page.bid.yahoo.com/tw/auction/e33163043?u=ke9966

http://www.eslite.com/product.aspx?pgid=1008114851747612

屋企都買左d可擦寫英文簿俾家姐寫,點知細妹都寫一份,寫apple,horse雖然筆順唔係好o岩,執筆唔係好正,但佢小手肌肉唔錯,寫字冇乜出界,都可以買黎俾佢做下...

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-16 10:20 發表
好認同 rabbitgirl 所言,有工人都係好煩,要返工,又要安排小朋友的事,仲要照顧埋工人情緒,工作要求,與家人關係.....

我都唔算用慣工人,小朋友歲半時才請,未請個時都係一腳踢,最忙的時間都過左,我諗現在應該處理到掛!?當然,無工人 ...

我家有三寶

你已 confirm 工人做到今個月尾?...

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-16 10:20 發表

我都唔算用慣工人,小朋友歲半時才請,未請個時都係一腳踢,最忙的時間都過左,我諗現在應該處理到掛!?當然,無工人 ...

所以比工人 / 自己人湊都係煩,自己湊就最好..自己先知自己想點....

工人係可以教..但記得我講過,又要教,又要理,又要check,再教,再理,再 check ,係好重覆..到時你就會講...點解噤丫..講極都唔明,講多兩講就會鬧!..好煩的..

自己人都係..佢地多數係長輩,更加唔出得聲,自己阿媽都可以講兩句,但我好認同係傷和氣...如似我噤..之前未諗住請工人,係一心比我媽咪湊,但就係媽咪太錫我,怕辛苦..講左一句 "工作忙就唔好上o黎睇 b b" 整到我嬲媽咪嬲左成個星期(可能係生完 d 心理仲未平衡,又可能當時b b 係第一位),就這個星期我都冇睇過 b b..最後同老公講唔掂,不如請工人,因我想日日見 b b ..所以先決定請工人

一心以為好囉..點知就發覺第一個工人好蠢 ( 其實係好精) 佢知我請佢返來係睇仔 / 湊仔,噤基本家務做哂,其他時間就抱住我個仔..就連我買完"送" 返來都唔會幫手攞 (當時我己有妹妹係個肚到,大住肚的) ,我放假又唔會預備定午餐 / 晚餐..下下要我自己搞,仲要我出聲問佢食乜!

最後都係於妹妹出世前抄佢 (坐月前三個月預備唔要佢,現任工人就於出世前兩星期到) 因我唔想比佢見到b b 出世,乜都唔做到,好激氣,換人..係買大細,唔一定係好野..可能係更差...不過d 個 都可以接受

點解近期想唔用工人..可能我近期得閒 d...多左時間係屋企,即多左時間執 d 樣執o個樣,下下同佢講完都唔記得..未火囉...之後鬧過兩三次,但只因暫時要同佢..所以未有所行動!我唔鐘意噤囉..諗返佢上年聖誕返菲律賓時..我地一家係香港好開心..唔駛煩,係辛苦..但係真係自己的家,自己理...正好多...

就係噤啦...

原帖由 fostermak 於 09-6-16 15:04 發表

俾工人湊或者俾屋企人湊都各有利弊,我冇請過工人,姊妹花前期主要係我媽咪湊,到家姐k1先俾麻麻湊,麻麻好勤力,好幫手,好好心機湊小朋友,但係好難相處,好傳統,好抆
失,永遠有佢講,冇人講,俾佢 ...

rabbitgirl:

唔係,會比佢做到完約,因為佢都唔算有大錯.我下個月轉半職,阿仔的事會自己 handle 番,免不續約時佢玩野,咁我到時可即時炒佢.

fostermak:

唔該哂你的資料,等我有時間時去睇下.

哦....噤就好啦...你公司又可以比你轉..你又有工返..又可以多左時間同仔仔一齊玩...我都好想丫..

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-17 09:53 發表
rabbitgirl:

唔係,會比佢做到完約,因為佢都唔算有大錯.我下個月轉半職,阿仔的事會自己 handle 番,免不續約時佢玩野,咁我到時可即時炒佢.

fostermak:

唔該哂你的資料,等我有時間時去睇下. ...

可能因為我幫老闆處理緊新公司的事,而佢又唔想請個新人幫佢,所以唯有應承,當然唔係一開口佢就肯,我地都傾左一個月.我除了無左一半人工,另外的半日要隨時 on call,希望到時自己攪得掂.學你話齋,自己揍返自己的小朋友最好,唔駛煩!

原帖由 rabbitgirl 於 09-6-17 21:43 發表
哦....噤就好啦...你公司又可以比你轉..你又有工返..又可以多左時間同仔仔一齊玩...我都好想丫..

MrsJCLee:
你就好啦,可以轉半日,可以繼續返工,又可以湊仔,其實對自己,對小朋友都好...

我份工有教育津貼,為左姊妹花未來六年甚至十二年,可能讀私校或直資,我要繼續打好呢份工,如果抽到好o既津校,可能顧慮就冇咁多,想早d唔做湊仔都可以...

and all:
咁你地會唔會俾小朋友返埋七月同八月?

原帖由 MrsJCLee 於 09-6-18 10:02 發表
可能因為我幫老闆處理緊新公司的事,而佢又唔想請個新人幫佢,所以唯有應承,當然唔係一開口佢就肯,我地都傾左一個月.我除了無左一半人工,另外的半日要隨時 on call,希望到時自己攪得掂.學你話齋,自己揍返自己的小朋友最好,唔駛煩 ...
我家有三寶

我都想唔比柏謙返 七月及八月,但我問過唔返就連 K1 都冇得返..所以冇得揀...

真係好傷..錢又要比,學就冇得返..我比埋summer 畫畫班錢添,我 d家想唔比佢去學啦...一陣打返學校問下先..真係唔知 H1N1 會玩到幾時...好煩!..

大拿拿 成五千幾蚊,有得比佢地學/玩就話..自己慳慳埋埋就係齋比,政府都唔知點做..一係就津貼返我地 d d 媽咪丫麻...d家真係左右都難..如果出面 confirm 收柏謙,我就一定會 stop 個 autopay...做埋退學啦...

你地兩個就應可考慮唔讀啦...我就冇得揀!.

原帖由 fostermak 於 09-6-18 11:11 發表
MrsJCLee:
你就好啦,可以轉半日,可以繼續返工,又可以湊仔,其實對自己,對小朋友都好...

我份工有教育津貼,為左姊妹花未來六年甚至十二年,可能讀私校或直資,我要繼續打好呢份工,如果抽到好o既津校,可能顧慮就冇咁多, ...

錢的問題對於家長來講實在有少許不公平,不過,唔俾又似乎對學校和老師唔公平.我在想,八月可能有機會返,因為有些幼稚園是八月開學的.我本人就傾向比佢返(未問老公意見),因為小朋友屈響屋企實在太悶,而且現在社區爆發似乎也防不勝防,唯有盡量做好預防.我相信這個流感不會那麼快便消失,暑假過後我相信仍然會存在,所以唯有不斷提小朋友要洗手,希望提高佢的防疫意識啦!

rabbitgirl:
點解唔返七月同八月就冇得返K1?係校長定主任定校務處話架?好似係學校見係唔同家長講唔同野,因為早前你果班有個家長已通知學校唔返八月,但係九月佢會繼續返k1,
之不過,學校講明,唔返八月,就冇個總評估俾佢,冇話過冇得返k1...

我地見而家中學d個案不斷上升,麻麻佢地要搬屋,唔方便接送,為免兩姊妹惹病,決定七八月唔返,呢兩日出信,同埋同銀行截左payment,今日申請,三日後就搞掂,因為兩個月夾埋五千幾蚊,真係好多錢,麻麻佢地已經不停要求我地同妹姀退學...

原帖由 rabbitgirl 於 09-6-19 06:40 發表
我都想唔比柏謙返 七月及八月,但我問過唔返就連 K1 都冇得返..所以冇得揀...

真係好傷..錢又要比,學就冇得返..我比埋summer 畫畫班錢添,我 d家想唔比佢去學啦...一陣打返學校問下先..真係唔知 H1N1 會玩到幾時...好煩!..

...

我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題