用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

原文章由 大彤彤 於 07-10-15 10:22 硐表
話時話, 我個女上星期叫我比錢佢返學校買"吱吱啫哩", 但我話可以帶返學校食, 唔使在學校買.

阿女叫親我比錢佢,都係為左想買"吱吱啫哩"!哈哈!
咁一個月都無一兩次,唔係好密,所以我實比!
等佢開心吓!

原文章由 大彤彤 於 07-10-15 10:22 硐表
話時話, 我個女上星期叫我比錢佢返學校買"吱吱啫哩", 但我話可以帶返學校食, 唔使在學校買.

係呀, 上星期阿囡都有問過我, 話想攞錢返學校買"吱吱啫哩", 佢話有同學仔會日日拎錢返學校買野飲, 咁我咪同佢講, 屋企已經有食物和飲品買定比佢, 當然包括"吱吱啫哩"啦, 所以唔需要帶錢返學校買.

我個女冇話要係學校買野飲/野食, 佢仲話有老師提過佢地唔好帶錢返學wor~

原文章由 miumi 於 07-10-15 11:21 硐表

阿女叫親我比錢佢,都係為左想買"吱吱啫哩"!哈哈!
咁一個月都無一兩次,唔係好密,所以我實比!
等佢開心吓!

我個女上次咪係買"吱吱啫哩"law.依家我同佢星期六/日買定,等佢唔洗諗!

大家好呀,,
我係新member黎嫁!
我雖然冇囡囡讀緊srl,,
不過我囝囝就讀過一年srl幼稚園,,
之後轉左校.

但係我自己同我妹妹,,
仲有我3個表妹都係小學部畢業,,
我同我妹妹都係中學部畢業,,
同埋仲有個表妹讀緊中學部,,
唔知有冇d咩可以幫你地呢??

講開冬天校服,,
我知日本城有10蚊2對三腳骨賣,,
質料都ok嫁,,係稍為薄!
不過我知我表妹就係花園街買,,
都可以著到二、三年!

講開果隻"jelly",,
係咪紫色果d,,一包包的東西???
我上次返學校探老師都見好多小朋友拎住黎飲*

[ 本文章最後由 koolala 於 07-10-16 23:52 編輯 ]

早晨!!!:tongue: ,我有間別墅啦

[ 本文章最後由 bgirl2 於 07-10-17 10:28 編輯 ]

原文章由 bgirl2 於 17/10/07 10:23 AM 硐表
早晨!!!:tongue: ,我有間別墅啦

早晨呀.

咪幾好, 望都係咁望啦, 有別墅住.

koolala
唔該哂你先, 有問題會再問你.

我無交支票呀!  因為吾size好似又吾同價錢

原文章由 大彤彤 於 07-10-17 22:09 硐表
各位家長,
想問下有關訂校服的情況, 我想問上次交訂購校服的通告係唔係連埋支票一斉交? 因我好似無attach支票.

bgirl2,
恭喜你呀? 幾時設宴招待呀?  

koolala,
你都好有心. 唔該你先.

...

koolala
妳真係好好校友

今日好似少左功課

亞女話要比錢佢返學校買野飲,有D同學仔都bring。佢隔離同學仔有bring錢,問佢有無。

我問亞女如果有人問佢要錢,她會怎答?佢唔知點答

之前我見佢咁倦,會幫佢拾書包。跟住佢就老馮問:亞媽妳拾左書包未?
佢今日佢好主動一早拾好書包,仲自己check有無bring漏工課。因為這兩天我幫佢拾書包,拾漏書和顏色 。老師在hand book 寫bring漏書,激c佢 。仲打電話黎 。咁佢就唔指意我同佢拾啦!

校服而家唔洗交$往。

[ 本文章最後由 DoReMiKa 於 07-10-17 23:33 編輯 ]

唔好咁開心住, 等你抖吓氣先, 有排你捱呀

原文章由 BBChu 於 07-10-17 22:20 硐表
今日好似少左功課

原文章由 BBChu 於 07-10-17 22:20 硐表
今日好似少左功課

留返d時間比你預備"填鴨"咋

校服係遲吓先收錢啊!
我女(三年級)今日都少左功課呀,因為已趕完測驗範圍啦嘛,俾番少少時間大家"抱佛腳".....hahaha
呢排天氣凍左好多(早晚),若係工人接送的,記得提佢地要小朋友朝早著外套先得呀,小朋友朝早未瞓醒,吹一吹又病呢!!病左測驗好難捱,失晒準(我女就係試過一次,慘極!!)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

DoReMiKa'
你亞女好叻!自己拾書包!我仲係日日幫佢拾書包:cry:
我個女今日問比錢佢返學校買野飲, 話同學仔都bring。此風不可長,我有同班主任講過,但唔覺佢有跟。

原文章由 DoReMiKa 於 07-10-17 23:29 硐表
亞女話要比錢佢返學校買野飲,有D同學仔都bring。佢隔離同學仔有bring錢,問佢有無。

我問亞女如果有人問佢要錢,她會怎答?佢唔知點答

之前我見佢咁倦,會幫佢拾書包。跟住佢就老馮問:亞媽妳拾左書包未?
佢今日佢好主動一 ...

唉, 英文真係太多生字要串, 連我自己都覺得有d壓力, 真係極需要填鴨既時間,
有冇媽咪可以分享下過往既經驗ar.......

原文章由 cameo 於 07-10-18 02:59 硐表
校服係遲吓先收錢啊!
我女(三年級)今日都少左功課呀,因為已趕完測驗範圍啦嘛,俾番少少時間大家"抱佛腳".....hahaha
呢排天氣凍左好多(早晚),若係工人接送的,記得提佢地要小朋友朝早著外套先得呀,小朋友朝早未瞓醒,吹 ...

我都有諗過比佢返d phonic 班, 但係又驚d course 唔好,
你知啦, 唔係果幾百蚊既問題, 係會嘥左d時間, 而家佢地d時間
已經好唔夠用la~

原文章由 大彤彤 於 07-10-18 14:07 硐表
唉! 串字呢家野我都好頭痛, 好彩亞囡之前讀過phonic 班, 有少少幫助, 但因為之前果間教得唔係太好, 所以在暑假時cut左. 我今個星期會同亞囡返另外一個phonic course, 希望佢唔使死記得咁辛苦.  唉! 但我亞囡佢放學仲 ...
‹ 上一主題|下一主題