用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

回覆 nicolemummy 的帖子

明白. 謝謝

mimi1102 發表於 22-11-26 23:58
回覆 nicolemummy 的帖子

明白. 謝謝

如果有興趣,可以PM我妳的PG,同5個想排A1-A3的jupas code, 留email,我email返計算分數給妳。

nicolemummy 發表於 22-11-26 23:54
星星有加分,但好似無點加權
想問多句, A 同B, 係咪放榜之後, 都可以互調?

mimi1102 發表於 22-11-27 00:04
想問多句, A 同B, 係咪放榜之後, 都可以互調?

雖然我唔清楚限幾多個的,但好多人講係任調咁濟

nicolemummy 發表於 22-11-27 00:07
唔該晒

我仔仲懶懶閒,冇眼睇!已諗好心儀科目,但成績不一定能達標,A2,A3仲未選定!

nicolemummy 發表於 22-11-27 00:07

都有限制,5出5入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請問是否A至E任調, 應該沒有限制A和B嗎?

bhamcy 發表於 22-11-28 08:52
請問是否A至E任調, 應該沒有限制A和B嗎?

無限制,20個choice 任調。如果有加減,5出5入完後再調位置。如果心儀科目無變,分數相差唔遠應該冇問題。

舊年考完試後我仔有啲科想調走再加,係擺後d既科但諗真啲唔會想讀,5個位真係唔太夠。大家填嘅時候諗清楚

回覆樓主:

大家知唔知有邊啲科, 一定要放A 先有得面試?

YuYuMother 發表於 22-11-28 09:03
無限制,20個choice 任調。如果有加減,5出5入完後再調位置。如果心儀科目無變,分數相差唔遠應該冇問題。 ...

thx

nicolemummy 發表於 22-11-26 07:25
大家是否已入哂選擇在JUPAS?
Draft, 未submit x2

想問下大家, 我囝 主科還可(估計 數/英點有4, 中應有3)
但...問題係...LS 同 另外兩Elective 都比較弱
在揀 A & B 時...要注意D 咩?
TKS!

醒目開學勳章

lcplly 發表於 22-11-29 13:49
想問下大家, 我囝 主科還可(估計 數/英點有4, 中應有3)
但...問題係...LS 同 另外兩Elective 都比較弱
在揀 ...
可以選擇 d 數學 / 英文有得加分嘅科
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 esmehouse 的帖子

謝謝你...其實院校最終係睇成績分數, 定有無將佢地放在A1-3呢?即..如出DSE成績後超乎成績地高分左 才將該校/科 放A1-3, 會唔會唔被揀選收入? TKS!

醒目開學勳章

lcplly 發表於 22-11-29 14:56

謝謝你...其實院校最終係睇成績分數, 定有無將佢地放在A1-3呢?即..如出DSE成績後超 ...
你仔有冇心儀讀咩科?如有可以睇上年入學分數,Aim 3 大就最好排 Band A 才有機會有 interview,當然如成績好過預期但之前又冇放係 Band A 的話都有機會入啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

lcplly 發表於 22-11-29 13:49
在揀 ...
英數4,中文3,LS及elective預計 3? 即係Best 5 大約17分,真係要小心揀
我女Pre dict 分數唔高我而家都頭痛中

lcplly 發表於 22-11-29 14:56

謝謝你...其實院校最終係睇成績分數, 定有無將佢地放在A1-3呢?即..如出DSE成績後超 ...
Jupas係放榜後在指定時間modify,有5出5入機制,可以放5科之前無揀既科入去20志願內,亦可調整次序

回覆樓主:

其實我都猶豫緊呢個predicted grade準唔準?請問有冇前輩可以分享一下?先謝!

gracelam 發表於 22-11-27 23:22
都有限制,5出5入。
請教一下,band A及B是最心儀,而其他14個選了不同種類的學科及高中低的收生分數都有,以防放榜後改選,這樣做法正確嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊