用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

會呀!
我和丈夫會一齊帶小女兒坐飛機,要手攜樂器上機呀!她才剛13歲,首次趕英,將會升讀year 9。

你呢?

回復 QC2000 的帖子

我阿仔year 10,同老公一齊去,先玩幾天,2号一齊同阿仔入學校!到時机場電聯,我已留電話給您!

noel2010 發表於 13-8-18 00:50
回復 cani09 的帖子

原本在HK 已出boarding pass, 在登記前有一班由HK 去𨍭機去UK 的26 人full 咗 ...
多謝解答. 咁我要叫我仔手提行李帶多D必需品了! 仲要睇清楚個BOARD.

我用Crown guardian,我已聯絡guardian公司,希望可跟阿仔的host family 見面,他們說無問題和給了對方的電話給我,還有阿仔會跟另外兩位同年齡的男同學一齊入住此家庭,但我忘記問是那國籍!我之前問agent想知多些guardian的問題,總有藉口話未定,求人不如信自己,自己直接問會更清楚!

回復 Ding 的帖子

Ding,  書本方面,是否學校會代安排呢?

引用:回復+Ding+的帖子 Ding,++書本方面,是否

原帖由 Taimum 於 13-08-21 發表
回復 Ding 的帖子

Ding,  書本方面,是否學校會代安排呢?
學校會有書提供,主要嘅書唔洗買,因為佢地會 Share 用,唔似得香港每年都買新書

Ding

回復 Ding 的帖子

Ding, 校服張list有部份打*一定要在校買因有校logo,其他可自行買,學校應該全部都有得買?我又唔想周圍找!比D意見!

引用:回復+Ding+的帖子 Ding,+校服張list有部份

回復 Ding 的帖子

Ding, 校服張list有部份打*一定要在校買因有校logo,其他可自行買,學校應該全部都有得買 ...
我只買了恤衫西褲,其餘全部經學校訂。

Ding

引用:回復+Ding+的帖子 Ding,+校服張list有部份

回復 Ding 的帖子

Ding, 校服張list有部份打*一定要在校買因有校logo,其他可自行買,學校應該全部都有得買 ...
你要買D咩校服?

Ding

引用:Quote:原帖由+Taimum+於+13-08-21+發表回復

原帖由 Ding 於 13-08-21 發表
你要買D咩校服?
學校包左醫療保險,如果放假萬一要睇醫生,有無得claim架番保險,抑或要自費?是否另外需要再買多一份保險cover埋假期?

引用:Quote:原帖由+Ding+於+13-08-21+發表你要買

原帖由 dizidizi 於 13-08-21 發表
學校包左醫療保險,如果放假萬一要睇醫生,有無得claim架番保險,抑或要自費?是否另外需要再買多一份保險c ...
所有在英國就讀全日制課程超過六個月以上的學生,在課程期間,都可以獲得英國國民保健服務(NHS)的保障。當然您還是可以另外購買私人醫療保險以涵蓋所有可能發生的疾病。

詳情可到以下網址睇下
http://www.nhs.uk/Pages/HomePage.aspx

Ding

引用:回復+Ding+的帖子 如想另再買約多少錢?因a

原帖由 bigfoothk 於 13-08-22 發表
回復 Ding 的帖子

如想另再買約多少錢?因agent NHS只可傷風...橋正牙齒有否??
牙科都有包,不過要另外再申請,而且可能要排好耐,見意如非緊急,就等返香港整,或者臨過英國前作一次詳細檢查,要補要拔就做晒佢好D!

Ding

引用:回復+Ding+的帖子 如想另再買約多少錢?因a

原帖由 bigfoothk 於 13-08-22 發表
回復 Ding 的帖子

如想另再買約多少錢?因agent NHS只可傷風...橋正牙齒有否??
我個仔本身已買醫療保險,係國際性,最近加埋危疾保,你可以問下你個保險agent

bigfoothk  thx  發表於 13-8-22 15:31
Ding

引用:想問下男仔去英國讀u要帶d乜預寒衫褲鞋物?

原帖由 JP 於 13-08-17 發表
想問下男仔去英國讀u要帶d乜預寒衫褲鞋物?
我個仔9月中去,都想知洗唔洗帶羽絨呢?

JP 發表於 13-8-17 20:51
想問下男仔去英國讀u要帶d乜預寒衫褲鞋物?
唔駛點帶,英國的公司如PRIMARK買平市過香港。

JP  Thanks, sklll  發表於 13-8-23 16:52

Taimum 發表於 13-8-15 15:20
阿仔話要帶結他去開學,問Emirates話只可寄倉不可手提!

其實英國買結他平過及方便過香港買,我支結他都係網上買然後等佢送上門,第一支收到的結他身花左,佢地立即送第二支,如果自己帶結他去真係幾煩, 將來發現英國更平更多選擇會覺得好傻。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2607514&pid=36670797&fromuid=21296

Ding 發表於 13-8-8 06:24
我會在英國買西褲,洗頭水,沖涼液之類嘅日用品,校褸,運動服就由學校安排,我叫學校幫我買羽絨被,因為唔 ...
英國大的超級市場都有被賣,約HK$100以下,買13.5tog或以上的就好夠,唔一定要羽絨被。

Ding 發表於 13-8-1 11:15
唔洗雙卡,1部電話,每次換卡就可以。
我同兩部電話,其中一部低智能用lebara卡,只供打返香港用,另一部同來收來電及whatsapp,呢個組合幾方便。香港的卡就冇用。

Mius0403 發表於 13-8-22 21:03
我個仔9月中去,都想知洗唔洗帶羽絨呢?

唔駛點帶,英國買平過香港,同埋比個機會亞仔自己去行街shopping,唔好用哂佢啲quota。
‹ 上一主題|下一主題