用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 孩子近來愛看的書
樓主: madscientist
go

孩子近來愛看的書   [複製鏈接]

四隻貓 發表於 14-6-13 11:13
Franny K. Stein, Mad Scientist我都只買到1-4,  平時唔多見到有得賣. 我都係去圖書館借.
今年書展希望買 ...
我尋日喺商務見到有1,5,6,7, CHECK咗全線冇2,3,4, 不過頭先我上book depository 三十幾蚊本, 尋日商務9折咗$42左右, 今日我一次過買埋其他, 可以慳幾十蚊

好開心,小兒P1,之前讀完ort stage 9後,再上stage 10總有点吃力,之後試magic tree house, 老鼠記者等,都過度吾度,有時又会睇番ort回味,總喜双有图畫書,唔喜欢chapter book直至前日借Roald Dahl magic finger,他很喜双,好快睇晒,仲叫借埋其他,其實呢set系列都几淺易,多謝你们各人不断的好書推介。

引用:Quote:四隻貓+發表於+14-6-13+11:13+Franny

原帖由 S-Kwok 於 14-06-13 發表
我尋日喺商務見到有1,5,6,7, CHECK咗全線冇2,3,4, 不過頭先我上book depository 三十幾蚊本, 尋日商務9折咗 ...
我仔今日開始追Rainbow magic!

家姐上星期同我講:「唔知點解,現在覺得Rainbow magic不是那麼好看。」
我就將堆Rainbow magic執出來放書櫃上高處打算冷藏,點知細佬見到就拿了一本去看,跟住就話好睇。
我就將堆書轉晒去細佬書櫃

老公見到好開心,之前佢成日話我買太多書,今日話:值呀值呀…媽咪你盡管買書啦!

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-06-13+發表我尋

原帖由 四隻貓 於 14-06-15 發表

家姐上星期同我講:「唔知點解,現在覺得Rainbow magic不是那麼好看。」
Rainbow Magic都睇得懂,勁
我仔迷緊mad scientist, 今朝追我幾時有,但我喺book dep.訂咗,我估最快都要2星期後
等我中間呢段時間用rainbow引吓佢先

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-06-13+發表我尋

原帖由 四隻貓 於 14-06-15 發表

家姐進步咗,所以鍾意睇情節豐富啲?

醒目開學勳章

回覆:孩子近來愛看的書

請問我小朋友九月升小一了,一向睇開短故事,依家佢話想轉睇其他書,我想問應該選咩書睇呢?佢比較喜歡中文書多d,請問有無好介紹?謝謝解答。

kinyee125 發表於 14-6-13 15:30
好開心,小兒P1,之前讀完ort stage 9後,再上stage 10總有点吃力,之後試magic tree house, 老鼠記者等,都 ...
恭喜你, 是一個好開始!
Magic finger 我女直到現在仍十分喜歡. 我也覺得很好看.

去圖書館/書店找些書俾佢地看看, 睇下有無0岩佢地口味既書.

S-Kwok 發表於 14-6-15 22:26
家姐進步咗,所以鍾意睇情節豐富啲?

可能啦, 家姐睇左好多其他書, 慢慢對劇情有了不同的要求.
不過尋晚家姐見細路睇Rainbow Magic, 佢又由頭快速重溫.
Rainbow Magic始終是家姐閱讀生活中其中一套最重要的書, 好感謝當時幫我用平價訂書的同學仔媽咪.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+14-6-15+22:26+家姐進

IloveJJ 發表於 14-6-16 10:25
Rainbow magic大概講咩架?我見個樣好女仔咁,無試過俾阿仔睇添!
Rainbow Magic 系列書中內容, 主要是講兩位女主角如何幫助仙子們抵抗壞心地專搗蛋的壞精靈, 結局永遠邪不能勝正.
我覺得算係女仔書, 不過男仔當童話故事睇下都可以.  

我都無想過呀仔會睇, 可能佢之前成日見家姐睇所以有興趣掛?  

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-6-16+10:25+Rainb

引用:Quote:S-Kwok+發表於+14-6-15+22:26+家姐進

原帖由 四隻貓 於 14-06-16 發表
可能啦, 家姐睇左好多其他書, 慢慢對劇情有了不同的要求.
不過尋晚家姐見細路睇Rainbow Magic, 佢又由頭快 ...
呢2日仔終於有興趣叫我講donald rahl, 點知埋門開始講都係要講mad scientist

S-Kwok 發表於 14-6-13 11:36
我尋日喺商務見到有1,5,6,7, CHECK咗全線冇2,3,4, 不過頭先我上book depository 三十幾蚊本, 尋日商務9折咗 ...
請問你在那一間商務見到有6,7 ?

引用:Quote:S-Kwok+發表於+14-6-13+11:36+我尋日

原帖由 可樂~ 於 14-06-17 發表
請問你在那一間商務見到有6,7 ?
沙田

可樂~  謝謝你~~  發表於 14-6-17 10:38

想請教大家, 你們的孩子看英文書時, 如遇上有不懂的字, 會去查字典嗎? 我見我他有時會問我, 有時佢會自己估意思, 這樣是否不太好呢?

引用:想請教大家,+你們的孩子看英文書時,+如遇上

原帖由 可樂~ 於 14-06-17 發表
想請教大家, 你們的孩子看英文書時, 如遇上有不懂的字, 會去查字典嗎? 我見我他有時會問我, 有時佢會自己估 ...
我仔多數係估

可樂~  係, 我仔都係, 我問佢明唔明佢又話明, 但問佢單一個字點解, 佢又答我唔知, 總之腸得明喎  發表於 14-6-18 09:36

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+14-06-16+發表可能

原帖由 S-Kwok 於 14-06-16 發表
呢2日仔終於有興趣叫我講donald rahl, 點知埋門開始講都係要講mad scientist

...
今晚成功了,講咗magic fingers

Obiepapa    發表於 14-6-18 08:27

回覆:四隻貓 的帖子

多謝鼓勵,有呀,不斷借不同series嘅書比佢試,這次算是一個milestone.

而家睇緊Roald Dahl 嘅esio trot,原來magic fingers係成個系列最少頁數,其他有成百幾頁(唔知我啱唔啱?!)

我要佢睇完一本英文,睇一本中文咁睇。唔識個啲字佢都係估意思,佢話明喎。

引用:多謝鼓勵,有呀,不斷借不同series嘅書比佢

原帖由 kinyee125 於 14-06-17 發表
多謝鼓勵,有呀,不斷借不同series嘅書比佢試,這次算是一個milestone.

而家睇緊Roald Dahl 嘅esio trot, ...
我仔鍾意啲古靈精怪嘅故事,所以我覺得magic fingers會啱我仔多啲,希望佢可以繼續睇呢個作者嘅書啦

Obiepapa    發表於 14-6-18 08:27

也可以看本地製作的書,baby-kingdom 也是 Sponsors 之一:
http://kids4kids.org.hk/wfac-2013-review/

‹ 上一主題|下一主題