用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

醒目開學勳章

都係果句, 選校"以孩子為本", 2間都係好學校, 但教學方法略有不同, 選一間你認為可讓你囡囡讀得開心的.  如所有條件都相約, 由於兩者校網不同, 一間net 11, 一間net 12, 咁就選一間你所屬的net, 以增加round 2成功機會.

而我個人喜歡net 12的聖方濟各, 今年囝囝學校有1個同學round 1 15分入到, 亦聽到有唔止一個人手持15分round 1抽到呀!!!

原帖由 Yiuyiubee 於 10-4-23 17:55 發表
聖方濟各同聖心又如何呢?2選1,如何選擇?

原帖由 臻媽 於 10-5-5 08:59 發表
20分抽st james, 機會一家大過15分, 但有幾大, 真係唔咁講, 因要睇你果年有幾多個20的人入紙喇...只知近呢一兩年好似無聽過有人15分入到.

咁你點解想入呢間學校??? 以沒有聯系/直系學校計, st james 的升中派位係好 ...

多謝你的意見,

我想揀聖雅各, 因為我有宗教分, net 12只有這間我取到分.  

其實我仲猶豫緊揀11網/12網, 兩個網都有好好的聖公會學校, 但中西區無band 2的中學, 如果男仔成績麻麻唔上唔落, 在中西區揀中學時就好煩.  相反, 12網band 1, 2, 3的中學都有, 這點很吸引.  因為我未知我仔仔讀書的能力, 如果考慮埋升中學這點, 似乎12網比11網穩陣.

醒目開學勳章

我個人覺得 2 個都係好中學網, 而且選中學係6年後的事, 都是或的政策或已不同了.....

我地作為家長, 可以做的是去"親身"了解你心目中想選的學校, 切勿盜聽圖說, 因當你深入了解過你所選後, 往往結果大有不同吧!!! 而且最了解仔仔的人係家長/教師, 不防去問問老師的意見吧!!!

另你住邊區??? 最後樣樣條件都相約時, 選自己區網, 以增加round 2的中籤機會.

原帖由 shootingstar 於 10-5-5 09:51 發表

多謝你的意見,

我想揀聖雅各, 因為我有宗教分, net 12只有這間我取到分.  

其實我仲猶豫緊揀11網/12網, 兩個網都有好好的聖公會學校, 但中西區無band 2的中學, 如果男仔成績麻麻唔上唔落, 在中西區揀中學時就好 ...

轉校

臻媽,
你好,很想你給我一些意見,謝謝你。
小女就讀小西灣培僑小二,成績中上,原先選讀培僑是想女兒學好普通話,真的好好,很滿意,但該校的英語水平卻領人擔心,最近校外評的英語部份也不大好,雖然校內已有3名NET,但未見喜色,故打算試考港大同學會(有幾位同事的子女就讀該校初小),也很滿意其英語水平。也希望學習主動性。
請分享一下你的意見。

醒目開學勳章

.....但該校的英語水平卻領人擔心,最近校外評的英語部份也不大好,雖然校內已有3名NET,但未見喜色....

-- 你何解會擔心其英文水準?? 我去觀課時(小一)學生的表現也很不錯吧....另"校外評英語部份"不大好-->係咩意思???

港同很不錯, 要考入都唔係一件易事, 當然你可以一試, 因港大同學會&培僑都係頗活動教學的學校, 喺學習方面囡囡應該唔大問題. 但你要留意你囡囡現在讀書開心嗎? 喜歡培僑嗎?? 如你轉校, 佢要重新適應學習環境外, 重要同新老師/新同學相處, 囡囡會開心/喜歡嗎?

其實培僑不斷在進步中, 聽聞呢一兩年的程度都深了, 當然每間學校的課程最基本都係跟教統局的指引, 一間好學校係應隨著學生的程度去微調授課的模式, 咁樣先可令學生得著較多.

唔知你有否聽過近呢兩年有培僑畢業生去到張祝珊都名列前茅呢? 佢亦曾分享過上到中學亦唔覺適應英文有問題.
我個人覺得, 如小朋友讀得開心, 我係唔會轉校, 因能讓小朋友愉快學習唔係一件易事, 佢地愛學習成績自然理想.  我會認為如小朋友讀得唔開心/ 成績係非常超卓(=遠超學校課程的程度, 令小朋友覺得完全無難度, 因而提唔起番學學習的動機), 以上的原因我才會考慮轉校吧!!

仲有培僑的校長 & 教職員都係有學養的一群, 佢地包容度又高, 事事從學生出發, 這點唔係間間學校都做得到. (港同呢方面也OK的). 我見我仔仔的師兄一個係港同, 一個係培僑, 但兩個都OK, 英語水準也相約吧.

你見同事的仔女英語水評較你女女高, 咁佢地都只係在課堂學英語? 定係有報坊間的課程?

你有否幫囡囡報讀一些英語課程, 幫助佢進一步提升佢的英語水評, 如有其實已經足夠, 當然你要佢再好一D, 係要你幫佢製造一個日常生活都係英語環境.

原帖由 jwoo 於 10-5-5 18:35 發表
臻媽,
你好,很想你給我一些意見,謝謝你。
小女就讀小西灣培僑小二,成績中上,原先選讀培僑是想女兒學好普通話,真的好好,很滿意,但該校的英語水平卻領人擔心,最近校外評的英語部份也不大好,雖然校內已有3名NET,但未見 ...

請問大家:
本身16 網, 心儀 14 - 嘉諾撒, 分數現只得 15 分.
1) 如甲部: 填此間是否渺茫?
2) 乙部:  是否要填 16網機會大D?
3) 將會成為基督徒, 如入嘉諾撒 (天主教), 是否如叩門時, 學校是否不歡迎呢?
Tks!

臻媽,謝謝你的回覆。

2校教學方法略有不同,咁我想問有咩分別?(因為唔知邊間亞女會讀得開心D?

其實我係住NET16,但小女是聖心幼稚園學生,所以2間都是跨網。

謝謝!

原帖由 臻媽 於 10-5-5 09:19 發表
都係果句, 選校"以孩子為本", 2間都係好學校, 但教學方法略有不同, 選一間你認為可讓你囡囡讀得開心的.  如所有條件都相約, 由於兩者校網不同, 一間net 11, 一間net 12, 咁就選一間你所屬的net, 以增加round 2成功機 ...

醒目開學勳章

我記得上次 interview St.Francis 時老師都問過我有冇宗教信仰,我好老實答冇,不過個女星期日間唔中會跟佢EE返教會(基督教),其實好多野好老實答就得,佢地老師主要係想睇家長點樣同小朋友相處,點樣教小朋友. 我連佢問我係米揀佢地學校第一志願我都好老實答唔係. 最後個女都考入左.
之前15分都見有人入到,不過近年競爭激烈左好多,好多人揀 St.Francis(可能因為佢有英中同新校舍,而且口碑月黎月好),所以15分可以試下,不過未必入到. 基本上14區係得3間女校個個都會揀,第一間係瑪莉曼(好多都會揀佢第一),之後就係 St.Francis and 聖保祿, 如果個個走哂去報瑪莉曼,咁15分就好大機會入到之後兩間.
原帖由 ML-BB 於 10-5-5 23:44 發表
請問大家:
本身16 網, 心儀 14 - 嘉諾撒, 分數現只得 15 分.
1) 如甲部: 填此間是否渺茫?
2) 乙部:  是否要填 16網機會大D?
3) 將會成為基督徒, 如入嘉諾撒 (天主教), 是否如叩門時, 學校是否不歡迎呢?
Tks! ...

謝謝你的分析,既有深度又以小朋支的感受而想,好讓我再思量一吓。
原帖由 臻媽 於 10-5-5 19:09 發表
.....但該校的英語水平卻領人擔心,最近校外評的英語部份也不大好,雖然校內已有3名NET,但未見喜色....

-- 你何解會擔心其英文水準?? 我去觀課時(小一)學生的表現也很不錯吧....另"校外評英語部份"不大好-->係咩意思? ...

Net 12 嘉諾撒聖方濟各學校

http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_108.pdf

收生位: 124 (4)

直屬中學(嘉諾撒聖方濟各書院)

新校舍
小一至小五採用活動教學模式

08-09 年度兩班小一試行「普教中」
Longman English testbook

Net 11 嘉諾撒聖心學校
http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_38.pdf
PM (小五至小六為全日制)
收生位: 148 (5)
直屬中學(嘉諾撒聖心書院)
重學術性
Longman English testbook (教早一年)

原帖由 Yiuyiubee 於 10-4-23 17:55 發表
聖方濟各同聖心又如何呢?2選1,如何選擇?
My daughter goes to SFCS普教中

Polarbb, 謝謝妳回覆.
請問叩門, 學校有問什麼問題? 及自己需要什麼準備?

小女現年k2, 家住14區, 真係冇咩緒, 請提供意見,tks

不想女兒讀太深太多功課的學校, 希望她有快樂精彩的學校生活. 主要想學校著重品德教育, 老師有愛心. 有可能的話就想算男女校因為還有一個弟弟.

請問:
1. 如果誇區在港島有何選擇
2. 本區我只知衛理堂和北循不錯. 但現讀的幼稚園老師認為衛理堂比較理想. 是嗎?還有什麼選擇?
3. 私校直資我只心儀大坑真光, 還有其他選擇嗎?我只想報學費不會太貴的作個後備

many thanks

臻媽:
想請問一個非我們討論學區的學校,"英皇書院同學會小學"這間好嗎?你對這間有點了解嗎?讀這間是否可以直升英皇書院?十分感謝。

醒目開學勳章

我只知大坑真光很好, 而已收咗都可報大抽獎, 所以應可一試考考作後備

原帖由 nibikalea 於 10-5-6 23:30 發表
小女現年k2, 家住14區, 真係冇咩緒, 請提供意見,tks

不想女兒讀太深太多功課的學校, 希望她有快樂精彩的學校生活. 主要想學校著重品德教育, 老師有愛心. 有可能的話就想算男女校因為還有一個弟弟.

請問:
1. 如果 ...

醒目開學勳章

你睇返我之前 post 我有講, quote 比你睇
好多媽咪PM問我關於叩門資料,或者我在這裡同大家分享自己上年的經驗,咁就唔駛PM咁麻煩.
我上年幫女女報左6間私校,有4間收左: 聖心私小, St.Clares, 聖士提反,德望.  唔收o既係DGS,SPCC.
我最想佢可以入聖保祿,St.Francis,派位後結果係派左一間我冇揀的學校比我,於是我就當日即去這兩間學校放低左份 profile,份 profile真係好簡單,得幾頁,裡面有求位信,個人資料同學校成績表(因為個女年年都有成績優異獎),之後就等電話佢地通知.
St.Francis 的 interivew著重同家長溝通,兩個老師見父母同小朋友,問一D好簡單問題,例如邊個湊女女,點解揀E間學校,係米揀佢地第一志願(E題我好老實答唔係),又問女女鍾意咩,搭咩黎,個日我個女答到亂哂,成個過程大約15分鐘.
聖保祿 interview著重學術性,個小朋友要考中英數,不過都係好簡單,係幾個小朋友一組去考,父母可以在旁睇,成個過程大約半個鍾。
最後兩間都有收,不過我揀左 St.Francis,因為一方面係全日,又有新校舍. 聖保祿就要上下午咁返我又唔想.

原帖由 ML-BB 於 10-5-6 23:06 發表
Polarbb, 謝謝妳回覆.
請問叩門, 學校有問什麼問題? 及自己需要什麼準備?

原帖由 polarbb 於 10-5-7 08:00 發表
好多媽咪PM問我關於叩門資料,或者我在這裡同大家分享自己上年的經驗,咁就唔駛PM咁麻煩.
我上年幫女女報左6間私校,有4間收左: 聖心私小, St.Clares, 聖士提反,德望.  唔收o既 ...

多謝妳詳盡回覆.  Tks!

polarbb, 請問你是天主教背景的嗎?謝謝

原帖由 polarbb 於 10-5-7 08:00 發表
我上年幫女女報左6間私校,有4間收左: 聖心私小, St.Clares, 聖士提反,德望.  唔收o既 ...

polarbb, 煩請check pm

原帖由 polarbb 於 10-5-6 10:09 發表
我記得上次 interview St.Francis 時老師都問過我有冇宗教信仰,我好老實答冇,不過個女星期日間唔中會跟佢EE返教會(基督教),其實好多野好老實答就得,佢地老師主要係想睇家長點樣同小朋友相處,點樣教小朋友. 我連佢問 ...

醒目開學勳章

各位 mami 係地唔駛PM問我拎 profile, 因為都收到幾多PM要 profile.
我冇留底,同埋份 profile 真係好簡單,我都係大約4,5頁紙.
求位信,小朋友個人資料(名,年齡,地址,幼稚園名稱...),學校成績表,學校獎狀,係咁多,都係得4,5頁紙.
最重要係小朋友 interview表現.

臻媽,
輕鬆地過了幾個月, 2010年6月5日公布統一派位結果後可能又要面對叩門的來臨了, 你知道各間學校的叩門申請安排嗎? 往年大致是點樣呢? 例如時間, 拎表, 面試, 要不要即時排隊等… 請指教. 謝謝!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題