用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 聖羅撒小學 PART II
樓主: BBChu
go

聖羅撒小學 PART II [複製鏈接]

多謝妳!  
工人姐姐見到佢咁辛苦, 都話到學校接佢放學比較好, 橫掂佢肯行, 沿途仲可以買麵包食, 咁樣佢心情會開心d.

原文章由 大彤彤 於 07-10-12 00:08 硐表
BBChu,

唉!我聽見都有d心痛.
希望你囡囡大d會好d. 情況有改善喇.

C啦!我諗我都要進修下d中文!因為阿囡笑我教佢d中文成日都錯

原文章由 BBChu 於 07-10-12 09:29 硐表
多謝妳!  
工人姐姐見到佢咁辛苦, 都話到學校接佢放學比較好, 橫掂佢肯行, 沿途仲可以買麵包食, 咁樣佢心情會開心d.

真係"鄧"你囡囡辛苦, 不過都好, 你工人姐姐見佢咁樣, 都自動自覺話去接佢, 咁佢都好鍚你囡囡呀.

咁多位,我終於決定下個月開始唔坐校車啦,
叫姐姐送阿女返學同放學,
計過條數,只係需要比多$100,
仲未計好多時放假校車都要比足喎!
而阿女朝早起碼可以遲30分鐘起身!!

原文章由 miumi 於 07-10-12 11:33 硐表
咁多位,我終於決定下個月開始唔坐校車啦,
叫姐姐送阿女返學同放學,
計過條數,只係需要比多$100,
仲未計好多時放假校車都要比足喎!
而阿女朝早起碼可以遲30分鐘起身!! ...

我覺得都唔叫比多左錢既, 有d野唔可以用錢去衡量,
況且調反轉頭, 有長假期好似 X'mas 同 新年佢地唔使返學
一樣平返係度, 最緊要囡囡唔使咁辛苦ma~

原文章由 BBChu 於 11/10/07 04:00 PM 發表
阿囡真係頂吾順啦!  佢一落車, 臉都青晒同姐姐講想嘔, 我真係好心痛, 因為我自己都好易暈車(船)浪, 真係好辛苦.  所以我決定放學叫姐姐接佢, 而朝早就如常坐校車返學(因為20mins車程就到)! ...

BBChu
Oh!  No, 你啊囡都係唔掂呀?  咁不如連朝早都唔好坐校車啦, 叫 Daddy 車佢啦.

原文章由 kellyho123 於 12/10/07 11:47 AM 發表

況且調反轉頭, 有長假期好似 X'mas 同 新年佢地唔使返學
一樣平返係度, 最緊要囡囡唔使咁辛苦ma~ ...

我都同意, 錢唔係問題, 最緊要係啊囡唔洗咁辛苦.  

其實我都有諗過唔坐校車, 因真係好早, 但時間諗極都係唔掂, 冇計.  :(

咁我工人姐姐又真係好錫佢ga!    

原文章由 Kuseiszeto 於 07-10-12 09:47 發表

真係"鄧"你囡囡辛苦, 不過都好, 你工人姐姐見佢咁樣, 都自動自覺話去接佢, 咁佢都好鍚你囡囡呀.

妳買架車俾我地呀!  真係

原文章由 ShanShan 於 07-10-12 14:11 發表

BBChu
Oh!  No, 你啊囡都係唔掂呀?  咁不如連朝早都唔好坐校車啦, 叫 Daddy 車佢啦.

agree! 我囡幼稚園時都係放學嘔, 所以佢情願坐巴士轉mtr, 都吾搭校車.

原文章由 kellyho123 於 07-10-12 11:47 硐表

一樣平返係度, 最緊要囡囡唔使咁辛苦ma~ ...

阿女打比我話佢今日食lunch攪到件校服dirty晒, 冇眼睇:cry:

有d事想請教下大家,希望俾d意見!
前兩天早上我發現個女看自己的錢箱(只有幾十元,多數係老人家俾佢),想拿錢但沒有拿到錢.然後我問佢做甚麼,她說想要回校買野飲,我見佢好似好想買,而默書又不錯,就當係賞勵,給了她十元(因沒有散錢),叮囑她不要亂用,要找回來。
結果當天回來,她說她前面的同學要她買野飲時除了給自己的錢亦要替那同學的野飲給錢。因每盒$4,自己用了$4,替那同學俾又用了$4,所以只剩了$2.但我叫她給我看那$2, 她卻找不到。我當然了她一頓,她也說以後不帶錢回校,因自己管不了錢。

本來都算,但第二天回來,她說在抽屜找回兩元,但前面的那同學說要我女兒給她,我女兒說不好, 但結果也給那同學拿了,我女兒只能拿回兩毫。回家當然又俾我鬧。
最後今天,我女兒終於在那同學拿回$2,但又說那同學上課搶她的筆!
我當然又話個女la, 話吓話吓,發覺原來之前另一個同學曾經問我個女取錢,結果個女曾經在我不覺時在她的錢箱取了$3給那同學

我真係好担心個女,佢好單純,人地叫佢做mug,佢就做mug,唔識反抗。佢都知自己錯,但又唔識handle這些同學之間的関係, 佢都不斷叫我原諒佢,但我真係
我平時都日日同佢傾學校d事及對功課,都唔知点教佢好!
當然佢地都係細個!

Hello wanmui:
介唔介意講你個女係邊班, 我覺得要同班主任講, 同埋唔好比錢佢返學好D.

原文章由 wanmui 於 07-10-12 22:01 硐表
前兩天早上我發現個女看自己的錢箱(只有幾十元,多數係老人家俾佢),想拿錢但沒有拿到錢.然後我問佢做甚麼,她說想要回校買野飲,我見佢好似好想買,而默書又不錯,就當係賞勵,給了她十元( ...

原文章由 wanmui 於 07-10-12 22:01 硐表
前兩天早上我發現個女看自己的錢箱(只有幾十元,多數係老人家俾佢),想拿錢但沒有拿到錢.然後我問佢做甚麼,她說想要回校買野飲,我見佢好似好想買,而默書又不錯,就當係賞勵,給了她十元( ...

其實我女小一時都好多"與同學相處的問題"~
我會先同佢傾偈,聽吓佢睇法先,再教佢嘗試自己去解決,我女試過小一時有一次,同你個女剛剛相反,鄰座同學約佢一齊去買飲品,但我女無錢,佢俾錢我女買,重再俾錢我個女.......放學我個女閒聊時講左俾我知,當時我女本來係唔覺有問題,佢覺得大家只係"分享",但我解釋俾佢知"錢"唔同其他!再教佢點樣禮貌地去拒絕別人!
如果你小朋友唔識點去同其他同學仔相處,可以教佢方法,俾佢自己試左先,小朋友好直接,就係直接話俾對方知道"你令我唔開心",若對方真係搶,小朋友就要去同老師講!我都會盡量唔會俾個女有一種"告發"同學的心態,話佢知小朋友可能唔識,所以要諗辦法去幫佢改過......我自己就鍾意俾個女試吓自己解決問題,佢攪唔掂我先再幫手,咁可以間接令佢學識同其他人溝通!
不過,小一又真係最好唔帶錢返學好d!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

好多謝你地的回應!教小朋友真不容易!
其實我平時都無俾錢去番學, 個日送完佢返學,自己趕住返工,心急未諗清楚,又見佢都好乖,做功課及默書好似好辛苦,先至俾一次錢!點知就出事。
佢都知以後都不會帶錢返學,話等大d懂得管錢再算!我都好安慰!
但就担心d同學相處問題
我個女是1D班,但我相信與班無關, 她們是同班同學,但也是幼稚園同學,所以在那班也一樣.

原文章由 cameo 於 07-10-13 02:17 硐表

其實我女小一時都好多"與同學相處的問題"~
我會先同佢傾偈,聽吓佢睇法先,再教佢嘗試自己去解決,我女試過小一時有一次,同你個女剛剛相反,鄰座同學約佢一齊去買飲品,但我女無錢,佢俾錢我女買,重再俾錢我個女.......放 ...

原文章由 wanmui 於 07-10-13 09:08 硐表
好多謝你地的回應!教小朋友真不容易!
其實我平時都無俾錢去番學, 個日送完佢返學,自己趕住返工,心急未諗清楚,又見佢都好乖,做功課及默書好似好辛苦,先至俾一次錢!點知就出事。
佢都知以後都不會帶錢返學,話等大d懂得 ...

唔好客氣,只係大家傾吓偈~
我自己眼見個女都係小一時較多呢d問題,"唔聽同學話,又驚個個排擠佢"!
我女到而家三年級都會鍾意自己買野o架,佢依然都係無零用錢返學,我都會間中氹吓佢,例如而家星期六工人帶佢返興趣班,我今日俾左10蚊佢買兩個包,叫佢自己帶工人去買去揀,其實喺我能夠控制的範圍內,俾佢自由發揮,佢會好開心,我又可以放心!..hehehe~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

真係要向你多多學習!
原文章由 cameo 於 07-10-13 11:21 硐表

唔好客氣,只係大家傾吓偈~
我自己眼見個女都係小一時較多呢d問題,"唔聽同學話,又驚個個排擠佢"!
我女到而家三年級都會鍾意自己買野o架,佢依然都係無零用錢返學,我都會間中氹吓佢,例如而家星期六工人帶佢返興趣班,我 ...

原文章由 wanmui 於 07-10-13 14:37 硐表
真係要向你多多學習!

你唔好咁講啦,,,,,,
and我都想請教大家,學體操的技巧鞋可以去邊買??
thx

原文章由 cameo 於 07-10-14 01:51 硐表

你唔好咁講啦,,,,,,
and我都想請教大家,學體操的技巧鞋可以去邊買??
thx

我係花園街街頭中間一檔, 男人睇舖既買左三對藍色長"勿", 十蚊對, 好抵 (個牌子同合唱團表演既一樣, 所以應該ok), 另外"勿"褲就20一條, 之前我係藍田要成四,五十蚊, 著一季都抵 !
至於技巧鞋, 國貨公司實有, 而我個女果對就係保靈街買,我記得以前由金綸果條街直行多一兩個街口有一檔專買底衫同冷外套既, 個d舖應該有得買, 不過唔知仲有冇係度 !

‹ 上一主題|下一主題