用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-1-8 10:06
有分别嗎?都係缺乏social life.....第日会後悔~回想中学生涯係白过、無回憶,同学聚會焦得想當年、無得答 ...

不過,佢有同朋友仔食飯同一齊響地鐵站meet既朋友仔買飯,佢霸位

little_yolky 發表於 20-1-8 10:11
我係咁同佢講㗎,佢問我:做乜要玩!
唔係“玩”,係交流。 人係群體动物,点前要互相交流、溝通、建立感情。

Yanamami 發表於 20-1-8 10:13
唔係“玩”,係交流。 人係群體动物,点前要互相交流、溝通、建立感情。

呢點阿妹做得好好多,日日唔做功課去「交流」

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-1-8 10:23
你知我大仔自閉架嘛!佢不嬲無理周圍既事,亦講唔到學校/同學間既事俾我知。
曾幾何時,有個家長話你問佢 ...

係呀,今朝起身無啦啦又黑面呀,無人犯佢㗎!

Yanamami 發表於 20-1-8 10:10
真係……有点兒过份~我两个女果時都無禁深,我認為果时係合理既~

呢張已經係6年前我女小一時㗎啦,聽有細佬妹妹班家長話宜家仲深.....

最好笑p2老師話作文唔好再用glad happy (用grateful, smile like a clam) pretty beautiful (用magnificent, fascinating) funny (用humorous)..... 當日我對住個本vocabulary book, 真係深深感受到教學相長,同埋原來小朋友可以有咁嘅吸收能力

咁多年嘅vocabulary book我女都有keep住,呢幾本嘢嘅英文字,真係有排用。

當成班細路都係識用呢堆字,咁呢d咪就係語境,係咁嘅語境浸咗6年,點都唔會空手而回,所以KTS係中小呀,但英文唔差就係咁。btw, 同家長傾開,佢地反映KTS嘅中英文到中學校長唔夠用,所以校長聽到聲用,開始搞校本課程。

gigayan 發表於 20-1-8 10:29

咁我明喇,阿大係浸咗落中文攤水唔記得浸英文果攤⋯⋯

IloveJJ 發表於 20-1-8 10:23
你知我大仔自閉架嘛!佢不嬲無理周圍既事,亦講唔到學校/同學間既事俾我知。
曾幾何時,有個家長話你問佢 ...

其實你大仔又咁自閉,我大女又咁自閉,佢兩個坐埋會傾乜丫拿?會唔會齋坐做功課呢?

IloveJJ 發表於 20-1-8 11:48
咁一定啦!我大仔自己好少主動講野 都話約你女入中大歷史系,到時咪知囉!  

喂,我預佢 ...

佢話唔結婚喔!我話你哋細個時答應我一人生兩個孫俾我架喔。佢話叫妹妹生四個妹妹即刻話:吓?!

gigayan 發表於 20-1-8 10:29

中文係好唔夠,但英文我大女年代都夠洗喎……

Yanamami 發表於 20-1-8 13:54

唔會掛,你哋要求高啫係咪呀?我哋二線學校見阿女D中文都夠用丫

little_yolky 發表於 20-1-8 14:23
唔會掛,你哋要求高啫係咪呀?我哋二線學校見阿女D中文都夠用丫
我細女已經無家姐禁英文人,當年升中去SPCC考中文,考到面青青,話好多字唔識讀,連问題都唔明问乜,更唔洗慌識答……

Yanamami 發表於 20-1-8 13:54

中文暫時我地都夠,但舊同學覺得超級唔夠。英文上到中學似乎寸步都無乜進步...... 暫時叫佢努力由外圍吸收

Yanamami 發表於 20-1-8 15:15
我細女已經無家姐禁英文人,當年升中去SPCC考中文,考到面青青,話好多字唔識讀,連问題都唔明问乜,更唔洗 ...

所以話你哋要求高啫。

IloveJJ 發表於 20-1-8 10:20
當P1已經有人睇完Hp, 我相信P1睇完RD既細路都唔出奇。
細仔同學都睇緊HP第三集,本RD reader 聽細仔講,好 ...

HP細女最近睇左5本,RD個D就睇左10本8本(成套入面)。但唔覺佢英作好好,唔似家姐睇完D書識自然用返。家姐又冇話特別抄寫背書。
依家阿妹得input冇output。英文科用唔洗好出力溫都高分,夠小學用(可能淺 ),但上中學就未必keep到。

家姐中學,英文勁個D都私小黎,家姐都叫可以貼近佢地,真係靠睇英文書。
但問題黎,佢中文成績中間位置,但考試溫書一路溫一路叫住好唔鍾意。

培養英文興趣又不失中文科興趣,真係大學問。

kirstyau 發表於 20-1-8 16:16

HP細女最近睇左5本,RD個D就睇左10本8本(成套入面)。但唔 ...

Input完後識output,再要寫得靚,都係一門學問.....

‹ 上一主題|下一主題