用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-1-7 13:35
咁老師既問題,其實間間都會有既,又好難每科都遇到好老師。

我之前讀咗6年,剩係遇到一個咁既老師咋。不過最慘係佢教S4-5英文,搞到我英文咁鬼差⋯⋯

IloveJJ 發表於 20-1-7 15:04
到高中應該多啲實驗卦?不過應該點都唔會只有實驗,無上課既。

e+唔同以前,量多咗未必每個實驗都可以有得做。高中係好過初中,實驗後嘅檢討分享都認真好多,學生會明白得多好多。

YmOra 發表於 20-1-7 13:54
整體多數無問題。其實每間學校肯俾少少壓力D懶散老師,唔需要多改變,起碼全個學期有半個學期上心DD就 ...

原來學校會俾壓力老師的嗎?唔怪得之我哋班某科平均分全級最高,老師咁開心啦⋯⋯

little_yolky 發表於 20-1-7 15:51
原來學校會俾壓力老師的嗎?唔怪得之我哋班某科平均分全級最高,老師咁開心啦⋯⋯
...

我話。。。"肯"。。。俾就有更好的明天

...

對D成日hea教嘅老師,校長係要俾少少壓力先有機會收斂DD。

...

協和同學會助攻得力,阿女話佢地呢科好強,完全唔明點解咁犀利,究竟佢哋小學時嘅課程係學咩嘢?

gigayan 發表於 20-1-7 16:48
協和同學會助攻得力,阿女話佢地呢科好強,完全唔明點解咁犀利,究竟佢哋小學時嘅課程係學咩嘢?: ...

相同地,人哋咪又問你阿女小學英文課程學乜囉

gigayan 發表於 20-1-7 16:48
協和同學會助攻得力,阿女話佢地呢科好強,完全唔明點解咁犀利,究竟佢哋小學時嘅課程係學咩嘢?: ...

我問阿女協和D同學係咪好勁,阿女答:我唔知邊個係協和架喔唉!點解佢可以咁自閉

little_yolky 發表於 20-1-7 19:54
我問阿女協和D同學係咪好勁,阿女答:我唔知邊個係協和架喔唉!點解佢可以咁自閉
...
禁佢都無參加乜課外活动……有無同人出去食晏?定自己帶飯?睇黎小息佢都係整理筆記多过同人搭訕~

little_yolky 發表於 20-1-7 17:40
相同地,人哋咪又問你阿女小學英文課程學乜囉

但幫唔到手,人數太少,助唔到攻

我地小學英文科課程三個字形容曬:深。深。深。 記得一年級時作文,睇到派返嚟嘅super sentence,d同學已經識用gorgeous princess, fantastic jokes, feel blessed, feel grateful, awfully tired, extremely happy.... 份作文係上堂作㗎,我個女當時識得用beautiful, happy 㗎咋,呢d字仲要p2時講明唔好再用,咁就會明呢6年我女過緊咩日子......

little_yolky 發表於 20-1-7 19:54
...

我女識其中一個協和同學,係阿女小學同學嘅親戚,所以就知一d囉......

Yanamami 發表於 20-1-7 20:03
禁佢都無參加乜課外活动……有無同人出去食晏?定自己帶飯?睇黎小息佢都係整理筆記多过同人搭訕~ ...

佢話出街食飯好辛苦喔,所以迫我煮飯佢帶。

不過你估錯喇!佢小息唔係寫筆記,係做功課而已

gigayan 發表於 20-1-8 00:27

佢到依家都唔會咁用⋯⋯

IloveJJ 發表於 20-1-8 09:04
你女有無睇晒Roald Dahl?

無,一本都唔肯睇,響書架封塵!

妹妹頭    發表於 20-1-8 09:54

little_yolky 發表於 20-1-8 06:39
佢到依家都唔會咁用⋯⋯

有相為證,6年前p1,我影低嚟警醒自己

little_yolky 發表於 20-1-8 06:36
佢話出街食飯好辛苦喔,所以迫我煮飯佢帶。
有分别嗎?都係缺乏social life.....第日会後悔~回想中学生涯係白过、無回憶,同学聚會焦得想當年、無得答咀(似搭枱就有)……如果到时仲有同学記得約佢既話。中学、大学……人生最开心自由無憂慮既日子,唔係淨係讀書㗎~

gigayan 發表於 20-1-8 00:27

真係……有点兒过份~我两个女果時都無禁深,我認為果时係合理既~

Yanamami 發表於 20-1-8 10:06
有分别嗎?都係缺乏social life.....第日会後悔~回想中学生涯係白过、無回憶,同学聚會焦得想當年、無得答 ...

我係咁同佢講㗎,佢問我:做乜要玩!
‹ 上一主題|下一主題