用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 20-1-6 15:04
回覆 YolandaTam 的帖子

可能有教你女, 你女冇同你講遮, 經過S1寫筆記訓練, 阿女都係BUY用MILD MAP依個方 ...

唔知呢,係我女覺得咁多嘢唔知點記,主動要求我教佢做筆記㗎。
佢學校啲文科教學好得意㗎:
中文 - 用校本教材,高中有埋校本筆記,老師上堂基本上照讀。
英文 - 主要教 grammar 同操 listening
中史 - 課本基本上係擺設。中一二嗰位老師堂堂大話西遊,測考完全唔係嗰回事。如果係 panel 教就有筆記,照背就高分,但如果唔係 panel 教嘅話,請自己諗辦法。中三就全級同一份筆記
西史 - 中一二嗰位老師照書讀。中三嗰位話本教科書唔好,自製 ppt 同筆記教。我睇過啲筆記同 ppt,  老師真係有真才實學,連我女呢個理科人都想高中修歷史(可惜上堂時間撞咗 phy )
地理算係正常咁教,只係中二下學期已經讀高中內容。

妹妹頭 發表於 20-1-5 18:55
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我果個都係,中西史below average,所以我至驚

你駛乜驚,中西史高中隨時唔讀,我個數學唔掂咪仲大鑊

回覆 little_yolky 的帖子

我有話我果個數學好好咩,咪又係唔多掂,上次ut,都只係中間位咋

妹妹頭 發表於 20-1-6 17:51

我有話我果個數學好好咩,咪又係唔多掂,上次ut,都只係中間位咋 ...

見你話S4會take phy丫嘛

想佢take phy,但要睇依2年數學上唔上番軌道先,如果唔太好,就選geog,econ,bafs 就算了。

妹妹頭 發表於 20-1-6 13:46
回覆 IloveJJ 的帖子

唔駛怕, 一般S1老師都會教點樣整理(做)筆記, 當然小朋友可以完全唔用老師果種方法,  ...

我問阿女,佢話無教喔

IloveJJ 發表於 20-1-6 19:56
我問咗阿仔,原來佢話有啲科係有筆記派,啲筆記係要填返啲答案既。而另外一啲科就無派筆記,亦無教做筆記 ...

原來我問左阿女,阿女講科科都要抄筆記的,昨天考完中史,中文,返來講中史好難,中文文言文閱讀理解也好難。個中史都吾知系咪溫懵左,佢有D題目又撈亂曬

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我地明天至開始考試, 今次都好驚, 因為上次UT考得好差, 要收復失地, 有D難度

瑩希媽媽 發表於 20-1-7 11:12
原來我問左阿女,阿女講科科都要抄筆記的,昨天考完中史,中文,返來講中史好難,中文文言文閱讀理解也好 ...

上堂“抄”筆記,同自己温习“做”筆記不-樣吧~上堂抄只需速度,溫习既就要啱自己用,即每个人都唔-样,亦無特定形式,真要自己慢慢摸。

Yanamami 發表於 20-1-7 11:19
上堂“抄”筆記,同自己温习“做”筆記不-樣吧~上堂抄只需速度,溫习既就要啱自己用,即每个人都唔-样, ...

我見佢有抄,但溫書又無見過佢照筆記來溫。淨系數學會拿出來睇下,可能老師要抄她們才抄吧

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女有2份不同既筆記, 一份係上堂抄老師既POINT, 另一份係佢自己番到屋企一星期做一次自己筆記, 我見佢溫習只係溫自己筆記, 老師果份只係睇少少

Yanamami    發表於 20-1-7 11:26

妹妹頭 發表於 20-1-7 11:24
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女有2份不同既筆記, 一份係上堂抄老師既POINT, 另一份係佢自己番到屋企一星期做一 ...

咁佢又真系無自己做筆記。我見佢次次溫書都系睇書,同工作紙,無其他了

上堂前做下預習啦,對聽書同做筆記都有相輔相乘嘅作用。

little_yolky 發表於 20-1-6 20:44
我問阿女,佢話無教喔

但你女都識自己整理筆記,怕甚麼喎.....

瑩希媽媽 發表於 20-1-7 11:21
我見佢有抄,但溫書又無見過佢照筆記來溫。淨系數學會拿出來睇下,可能老師要抄她們才抄吧
...
上堂抄,lili林林,未必裝到入腦,更勿論有無消化,所以通常温書时会自己去整合-下,將堆資料整到对自己make sense同易記,係做呢个功夫之中,就已經温左-次。單單“温”/望下上堂抄既野,未必好湊效。

Yanamami 發表於 20-1-7 11:31
上堂抄,lili林林,未必裝到入腦,更勿論有無消化,所以通常温書时会自己去整合-下,將堆資料整到对自己ma ...

我見我果個溫書,拿住D野望好耐,有時寫下咁,不過都好少寫,我成日問佢,D生字望下就識咖啦?唉,所以成日甩甩漏漏呱,學校抄D筆記,無見佢望的

妹妹頭 發表於 20-1-7 11:15
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我地明天至開始考試, 今次都好驚, 因為上次UT考得好差, 要收復失地, 有D難度

你女咁勤力,無問題咖啦

Yanamami 發表於 20-1-7 11:31
上堂抄,lili林林,未必裝到入腦,更勿論有無消化,所以通常温書时会自己去整合-下,將堆資料整到对自己ma ...

我見她溫科學,對住本書睇好耐,之後我問佢睇乜,佢話好多實驗上堂也沒做,有時老師播視頻給佢地睇,睇左也不是好明白,但考試成日考解釋果D實驗咁,佢話要睇返書,睇到自己明左,再串下D生字點寫,考試先識答喔,不過我無理佢呢D,因為我又吾識,佢自己慢慢摸索

回覆 瑩希媽媽 的帖子

佢依家至唔勤力, 叫至郁下, 可以到左反叛期, 我都唔敢迫太緊
‹ 上一主題|下一主題