用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排申請英國Visa大約要幾多日?
樓主: WoonMan
go

呢排申請英國Visa大約要幾多日?   [複製鏈接]

monicacjx 發表於 19-9-6 19:53
想問 個passport裡面的簽證寫valid until 24/10/19。我辦了3年的簽證。下年怎麼過海關   :quest ...
UKVI 01 封信有寫簽証年期,我兒子是3/9/2019-3/10/2022, 3年零4個月

monicacjx 發表於 19-9-6 19:53
想問 個passport裡面的簽證寫valid until 24/10/19。我辦了3年的簽證。下年怎麼過海關   :quest ...

Visa 只有一個月有效期,期間要入境activate及帶那封信去取BRP,BRP等於在英國的身分証,上面有效期會去到2022年

DKmum 發表於 19-9-6 22:09
恭喜你及各位已順利申請到Visa的同學們,但我覺得Visa Centre啲行政真係好混亂,不吐不快!我哋係25號凌晨 ...

佢地係令人無所適從話幾時畀就幾時,我地家長只有出錢出汗求盡快完成。26/8是英國假期,連績放3日假積聚左大量申請,依佢地一向有遺漏搞錯的辦事方式,唔排除將快証和普通証調轉左處理。
我和你買相同服務再加upload docs$110,因為太趕時間不容有失。
我記得職員幫我upload 完文件正想離開櫃枱,突然叫番我地畀過文件,原來剛才upload 唔到,好彩職員年紀大小小穩陣再看多一眼咋。所以今次有驚無險,真係5個工作天完成。我同自己講遲收証早收証都唔太重要,趕及上機就算大功告成。
我們的子女已升大學,做埋今次簽證應該唔駛再畀vfs玩,這樣想或許會容易接受一些。
我大女明年1月過英國exchange,兩個semesters 剛好不超過半年,太好了不用搞簽證!

hongkeikei 發表於 19-9-6 22:46
佢地係令人無所適從,話幾時畀就幾時,我地家長只有出錢出汗求盡快完成。26/8是英國假期,連績放3日假積聚 ...
我家大少個degree可以3+1年,3年後可能又要再申請多次

shanna852 發表於 19-9-6 18:03
的確是有一封信跟住 passport 的。
我女8月23號做簽證快證,9月4 號先收到速遞,但郵件只有 passport 沒有 ...

有啲不吐不快:

collect BRP letter係可以用信/email自己print out~請問邊位家長事前知道?  

每日walk in quota 話20個~請問最終係幾多個?我自己排咗兩日,第一次早上0550到唔成功,第二次早一晚2230開始排先成功

何謂快証?普通証?相信每個家長因應自己需要不吝多付出金錢為求安心早日取得簽証,結果好多家長都覺得~快証又唔覺快,普通証又有啲唔普通喎,竟然可以同快証一齊到手。

呻完。
希望各位順順利利

qyeternity 發表於 19-9-6 22:27
傻瓜,信上面寫嘅先至係visa有效日期,passport上面寫嘅係這日期前要入境。
...

嘿嘿嘿嘿嘿嘿 好啦 明白   

yiphalook 發表於 19-9-6 21:07
入英國境後要喺post office or 學校領BRP(Biometric residence permit),亦即VISA permit to study in the ...

明白嗮 Thx    

hongkeikei 發表於 19-9-6 22:32
Visa 只有一個月有效期,期間要入境activate及帶那封信去取BRP,BRP等於在英國的身分証,上面有效期會去到 ...

明白 Thx   

NChan 發表於 19-9-7 01:04
有啲不吐不快:

collect BRP letter係可以用信/email自己print out~請問邊位家長事前知道?   
我相信列印封信出來是可以的。我女的情況是到了英國才收到封信,所以我有啲氣頂!整個辦簽證過程讓人感覺搶錢、很不安的等待、得不到同等金錢的待遇,佢哋做了咁多年,仍服務很差。

我仔26/8做visa(不是快証),今早收到courier, visa 同信都齊全。安樂哂。可能仔在英國讀開,不用再花時間check文件, 只要收齊錢,就一切順利。

trendy007 發表於 19-9-7 12:39
我仔26/8做visa(不是快証),今早收到courier, visa 同信都齊全。安樂哂。可能仔在英國讀開,不用再花時間 ...
我哋今次申請VISA讀大學,除咗護照,TB test可免外,其實只交舊護照影印本已足夠

yiphalook 發表於 19-9-8 11:37
我哋今次申請VISA讀大學,除咗護照,TB test可免外,其實只交舊護照影印本已足夠
...
其實係架!但我驚唔齊文件,如果補交又拍遲(因我唔想比多D錢做快証),所以比多咗資料中心,仲比了$110中心scan文件。其實呢$110真是白比架。

trendy007 發表於 19-9-8 12:36
其實係架!但我驚唔齊文件,如果補交又拍遲(因我唔想比多D錢做快証),所以比多咗資料中心,仲比了$110中 ...
一句講晒:搶錢

我想問如果Visa寄出左係咪會收到email?

回覆 Mok426 的帖子

我9月7日收到visa, 前一天收到信息話visa已到港。

trendy007 發表於 19-9-8 15:15
回覆 Mok426 的帖子

我9月7日收到visa, 前一天收到信息話visa已到港。

你幾多號去整

Mok426 發表於 19-9-8 15:54
你幾多號去整
26/8

trendy007 發表於 19-9-8 15:57
26/8

你係整快證定係普通證?

Mok426 發表於 19-9-8 16:08
你係整快證定係普通證?
你不如看了我的呢一,兩日的post先吖?由#710開始。

yiphalook 發表於 19-9-8 11:37
...

我仔6月返香港,都無交TB test,只影咗ticket receipt (用mobile boarding pass), 舊護照都無影印。主要影左BRP, CAS, transcript, consent letter, birth cert, and parent's ID
‹ 上一主題|下一主題