用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC 聖瑪加利男女小一面試
樓主: Chan343
go

SMC 聖瑪加利男女小一面試   [複製鏈接]

ho_yan2406 發表於 20-4-18 23:08
個D係安排左o係返學時間上的興趣班,每星期一堂,會分組輪流上,有二胡,children dance,table tennis,chinese  ...

多謝晒

希望疫情快d過去,我哋小朋友唔會錯過多姿多采既校園生活

mumofthree 發表於 20-4-18 23:18
多謝晒

希望疫情快d過去,我哋小朋友唔會錯過多姿多采既校園生活
係啦,仲有幾種興趣班都未上,好多學校活動又冇左

11月1st in, 4月尾2nd in , 老師有見家長....老師當時評語都好正面.....老師都講到若校長安排到3rd in ,3rd in 都係講下入學既野.....我地仲以為有機會,點知今日打去學校問在waiting list....信就仲未寄出

係咪家長表現唔好?我同老公都表示好欣賞喜歡學校。好失望

wcs123 發表於 20-5-5 12:38
11月1st in, 4月尾2nd in , 老師有見家長....老師當時評語都好正面.....老師都講到若校長安排到3rd in ,3r ...

If parent was seen, there remains a high chance even only in the waiting list!!!!!

今日去左2nd in, 見校長,見完30分鐘,無見家長,係咪無啦?

2nd有得直接見校長咁好,你小朋友1st in 應該好叻.....我個日2nd in, 見到另一個小朋友都係面見校長,個職員叫小朋友入去見校長,我估都係2nd in (睇舊post如果3rd in 應該唔使見小朋友)....所以我相信2nd in 見老師定校長已經好大分別⋯⋯

wcs123 發表於 20-5-5 21:12
2nd有得直接見校長咁好,你小朋友1st in 應該好叻.....我個日2nd in, 見到另一個小朋友都係面見校長,個職員 ...

我同朋友傾開SMC interview,佢啱啱 2nd in 完,佢話見到有小朋友係上課室in 但又有小朋友起校務處裏面in, 其實有冇分別?

suzysheep 發表於 20-5-6 00:17
我同朋友傾開SMC interview,佢啱啱 2nd in 完,佢話見到有小朋友係上課室in 但又有小朋友起校務處裏面in,  ...

我估無咩分別。我地校務室見,入去前仲有一pair家長小朋友等緊。我哋見完老師出黎唔見佢地,所以應該有其他老師/副校/校長同時接見學生

有冇過來人真係試過/知道身邊人,2nd in 後見家長收waiting, 最後真係會有offer?

我都心知緣份遊戲。不過見過老師,個心以為有希望。點知...所以想睇下有無過來人...

wcs123 發表於 20-5-5 12:38
11月1st in, 4月尾2nd in , 老師有見家長....老師當時評語都好正面.....老師都講到若校長安排到3rd in ,3r ...

2nd in 家長會面時小朋友表現如何

Chan343 發表於 20-5-6 09:12
2nd in 家長會面時小朋友表現如何

老師講得都正面。讚佢男仔黎講定,好好會嘗試去答佢唔識既野,英文對答全無問題,咁都有問佢中文。然後go through佢答既日常生活野同埋問吓我哋點認識學校,我同老公都有回答.....跟住老師自己講校長有機會third in 既野係講學校課程.......我小朋友有講數學有唔識,老師教佢點計,雙位加減,佢唔識心算,學校功課有紙筆去計

家長會面時,小朋友有望門口/其他地方,張椅又轉過幾次。我地有輕輕拍下佢提醒佢。是否因為咁....唉....

wcs123 發表於 20-5-6 09:28
家長會面時,小朋友有望門口/其他地方,張椅又轉過幾次。我地有輕輕拍下佢提醒佢。是否因為咁....唉....
...

有人話2nd in 家長會面時,如果小朋友郁得較多,會變waiting,但郁多少為之勁就唔知,因為我囡都有少少郁,亦好唔耐煩,我都有輕拍提醒佢,但我最後有3rd in。你最好立即寫信,唔好理有冇效果,表示左誠意先。祝好運

我都有諗,不過見老師走前最後咁講話有third in 就見校長。。我以為小朋友既郁應該算可接受啦⋯⋯我唯有寫信啦⋯⋯請問你有offer group , 學校是否已收滿了嗎?

仲in 緊人, 我估未收齊掛

我的機會應該不大了如因為郁得多....我爬文所見,7、8月call waiting 都是一些1st 後waiting 的再second in....無見人話見完家長waiting 後有番offer/ third in......早知個日問老師如waiting 係咪無機會啦(emoji)

wcs123 發表於 20-5-6 09:56
我都有諗,不過見老師走前最後咁講話有third in 就見校長。。我以為小朋友既郁應該算可接受啦⋯⋯我唯有寫 ...

offer group未收滿,祝你成功,喺group見你(emoji)

回覆 TYSC 的帖子

請問offer group 有幾多人?

wtfbbq 發表於 20-5-6 16:29
回覆 TYSC 的帖子

請問offer group 有幾多人?

暫時35人。

wcs123 發表於 20-5-6 14:38
我的機會應該不大了如因為郁得多....我爬文所見,7、8月call waiting 都是一些1st 後waiting 的再second in ...

當年,我個仔好早有得2nd in, 係見副校,仲即時見埋家長,但係個衰仔唔生性,係咁郁,轉櫈插咀做齊,結果係waiting, 我寫左大大話話5封信都無用... 只怪自己當初無諗過佢會有得見校長,無提佢要坐定,太佛系... 我諗我都係少數有得見副校但衰左嘅家長
‹ 上一主題|下一主題