用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回復 Taimum 的帖子

我都係買左阿聯酋,係28號00:35飛!

2boysmum 發表於 13-8-14 15:30
回復 Taimum 的帖子

我都係買左阿聯酋,係28號00:35飛!

Please check your PM!

阿仔話要帶結他去開學,問Emirates話只可寄倉不可手提!

Taimum 發表於 13-8-15 15:20
阿仔話要帶結他去開學,問Emirates話只可寄倉不可手提!
我個仔一樣, 想帶結他上機, 我話就算airline比, 你都冇咁多隻手攞啦

RT 發表於 13-8-15 23:12
我個仔一樣, 想帶結他上機, 我話就算airline比, 你都冇咁多隻手攞啦

我由佢決定,佢可能想有結他陪下呢!

請問各家長須唔須要幫去英國讀書的小朋友照肺?

Ding 發表於 13-7-31 08:03
我個都係 town 仔,只知有HSBC提款機,但唔知部機可唔可以俾第二D卡攞錢,不過如果佢已經係大學生,GBP400  ...

請問用渣打excel banking 開戶有沒有免手續費呢?

引用:Quote:Ding+發表於+13-7-31+08:03+我個都係

原帖由 Mius0403 於 13-08-16 發表
請問用渣打excel banking 開戶有沒有免手續費呢?
渣打好少分行,如去其他分行攞唔知要唔要收

Ding

回覆:Taimum 的帖子

我都係坐28-8-2013,EK機,0035起飛。

去年首次用student visa 入境,Agent 要求要做照肺,入境時有收了report, 後來知道很多朋友冇做,都ok, 如果入境冇病冇咳,唔照肺應冇問題。

昨天搞UK visa 大排長龍,要兩小時才搞掂。
我用特區護照,冇睇Bank statements, 但見有人因bank balance 未夠一年學費,就reject 咗,聽職員講就算減school deposit, 余款不足夠余下school fee 都唔得。整份申請退回。

呀仔昨日才講由杜拜去UK, 成日在登記前轉閘,第一次自已回UK, boarding pass 寫A閘,電䐉亦寫A,登機前才知改C閘,仲要坐車去C閘,用咗卄分鐘跑去。差D上唔到機。之後幾次上機閘唔跟boarding pass, 機場又大,不過佢話現慣咗成日check 住個電䐉,唔好睇boarding pass.

加上去年杜拜轉機時,有boarding pass 都上唔到機的經驗,結果有26 HK人住杜拜一晚。這些你們要帶仔女行熟杜拜個機場,我仲在exchange counter HKD 換定杜拜錢傍身。

引用:昨天搞UK+visa+大排長龍,要兩小時才搞掂。

原帖由 noel2010 於 13-08-17 發表
昨天搞UK visa 大排長龍,要兩小時才搞掂。
我用特區護照,冇睇Bank statements, 但見有人因bank balance  ...
如果攞特區護照應該唔洗睇 bank statement , 可能佢唔係特區護照

Ding

noel2010 發表於 13-8-17 14:56
呀仔昨日才講由杜拜去UK, 成日在登記前轉閘,第一次自已回UK, boarding pass 寫A閘,電䐉亦寫A,登機前才知 ...

thanks your information ^^

想問下點解有boarding pass都唔可以上機既??

noel2010, 還想請問你, 在杜拜過夜, 係留在機場? 還是出境住酒店?
如果想轉機時STAY一兩日杜拜, 其實洗唔洗簽證?

回覆:Ding 的帖子

想問下男仔去英國讀u要帶d乜預寒衫褲鞋物?

QC2000 發表於 13-8-17 08:22
我都係坐28-8-2013,EK機,0035起飛。
您一齊去嗎?

回復 cani09 的帖子

原本在HK 已出boarding pass, 在登記前有一班由HK 去𨍭機去UK 的26 人full 咗,要改下午另一班機,出過張新boarding pass, 奌知再登機前又再full ,上唔到機,行李就飛咗去UK, 阿聯酉叫我哋比錢坐另一airline 半夜機去UK, 剛巧遇見小學同學去UK 讀書,他早一年已去UK 了,他媽媽就有唒經驗,同阿聯酉要了酒店房一晩包食住。改下一天有機位的機。當時好擔心行李下落,下一天有兩班機去UK, 要早早在機場等那班有位才出boarding pass。因在杜拜只是等等等,冇機會去玩。如出杜拜玩一兩天才去UK, 機票不是此價了。
有以上經驗,呀仔下次就識執生。

EK 同CX 我和呀仔都坐過去UK,  CX 當然唔使煩,他知慳到幾千元,他寧煩D都坐EK, 不過EK 坐位較CX 舒服,杜拜機場又大又靚。所以今年都坐EK 了。
‹ 上一主題|下一主題