用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 洛婷
go

校際音樂節 [複製鏈接]

洛婷,

唔一定的...我女第一年參加校際, K3, 一級, 第一個出場, 當年攞第二名架! 評判當時仲話佢會特別留意第一個出場既小朋友既表現的, 相信阿女啦, 佢一定無問題架!

原帖由 洛婷 於 11-3-11 11:39 發表

出場序我都係鍾意中間或者後少少 ,

耐何今年唔好彩抽到第一個出場 ,

評判應該會手緊兼被遺忘

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 11-3-11 11:44 發表
未必架洛婷, 上年我仔都係第一個, 我都有好似你咁諗, 我地又看不到下半場, 但最後呀仔取得第一, 我都覺得有些意外!

原帖由 十月媽咪 於 11-3-11 11:58 發表
洛婷,

唔一定的...我女第一年參加校際, K3, 一級, 第一個出場, 當年攞第二名架! 評判當時仲話佢會特別留意第一個出場既小朋友既表現的, 相信阿女啦, 佢一定無問題架!

...

聽到你地咁講 ,

希望我女可以好似你地小朋友咁叻 ,

發揮到水準 !!!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 11-3-11 07:38 發表
Camom,

多謝你呀! 你囝囝彈得咁好, 明年一定要參加, 我絕對對佢有信心呀!

其實理性上我一直都話畀自己知要平常心, 我哋既target只係keep住個merit! 但內心深處始終都希望個女既努力無白費的! 幸好d luck無 ... 其實個女已經第三年參加, 我都唔知點解仲係咁鬼緊張的, 可能真係要學吓佢哋所講, 麻醉吓自己至得喇!

其實我大仔之前參加咗九年校際,每次我都會好似你地咁,緊張到幾乎暈低,因為佢唔會好似細佬咁參加咁多比賽,一年先一次咁滯,點會唔緊張!!!就係因為吸取咗呢個經驗,所以依家會幫細佬報多D比賽,當係俾佢吸收經驗,亦都可以睇吓其他參賽者嘅表演,上台經驗豐富咗,變得大家都好麻木!

醒目開學勳章

原帖由 ycmami 於 11-3-11 09:05 發表
阿仔 G4 昨天85分得第2呀,佢好興奮,話要更加努力,希望出年可以第一!

恭喜你和囝囝呀!

我仔今年都係第一個出場,得86分,欠一分才有獎,評語有"well done, good performance" 囝囝好失望,我安慰佢表演得好好,只要盡咗力就得,出年再比心機來過.

p.s. 我想問各位,得獎小朋友的評語通常是甚麼,謝謝 !

醒目開學勳章

原帖由 Benbenmum 於 11-3-11 13:10 發表
我仔今年都係第一個出場,結果欠一分才有獎,評語有"well done, good performance" 囝囝好失望,我安慰佢只要盡咗力就得,出年再比心機來過.

第一次比賽有這樣嘅成績已經唔錯,恭喜晒!
明年再努力!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 snoppy 於 11-3-11 11:30 發表
yanyan-mummy,

重想問你仔仔首歌要幾快, 你仔仔有無開拍子機? 邊到需要停頓?

亞仔話佢係彈132,我有見佢用拍子機~
但亞仔話係冇停頓,由於我完全吾識,所以幫吾到你,sorry~~

冬日勳章 醒目開學勳章

亞女终於彈完返黎,78分,完全平常心,冇心跳ge感覺,仲有D想快D走(因為趕住返去補習)

原帖由 yanyan-mummy 於 11-3-10 14:59 發表

今次個評判係日本人,佢覺得D小朋友彈得太快,要享受首歌,要有停頓位,吾好一味死衝,佢就評亞仔太heavy~

呢個係好有用評語嚟,各位比賽同學唔好忘記呀!

THANKS!

原帖由 yanyan-mummy 於 11-3-11 19:13 發表

亞仔話佢係彈132,我有見佢用拍子機~
但亞仔話係冇停頓,由於我完全吾識,所以幫吾到你,sorry~~

恭喜你呀!
原帖由 ycmami 於 11-3-11 09:05 發表
阿仔 G4 昨天85分得第2呀,佢好興奮,話要更加努力,希望出年可以第一!

今日超開心!!

今朝大囡參加 piano G.6 U121, 佢一路彈, 我都係一路個心呯呯跳, 因為佢尋晚有幾處甩漏, 嗌手指痛(乾燥爆裂), 彈極都唔好, 我又唔敢俾太大壓力佢, 叫佢瞓醒先算.  比賽時見佢彈得好投入, 亦發揮得很好, 我聽得好感動, 臨尾仲係好似有淚水想湧上眼o個隻.  

亞囡k3開始參加, 今年第4年了, 之前未攞過獎, 曾有諗過係咪應該報低一級半級, 但今次終於證明唔需要嘞, 佢有87分, 第2名. 評判D評語好潦草, 有D睇唔清楚, 但好開心最後一句係"you are so musical"!

原帖由 Heidi媽 於 11-3-12 00:06 發表
Hi all,
呀囡今晚賽完G7, 她幸運地取得第一名88分 , 第二名86, 第三名85, 每個獎一個~ 呀女很開心~

多謝你呀!

你囡囡好叻!!

醒目開學勳章

原帖由 濤兒 於 11-3-12 00:04 發表
今日超開心!!

今朝大囡參加 piano G.6 U121, 佢一路彈, 我都係一路個心呯呯跳, 因為佢尋晚有幾處甩漏, 嗌手指痛(乾燥爆裂), 彈極都唔好, 我又唔敢俾太大壓力佢, 叫佢瞓醒先算.  比賽時見佢彈得好投入, 亦發揮得很好 ...

好叻呀....一門雙傑 , 恭喜恭喜

醒目開學勳章

原帖由 Heidi媽 於 11-3-12 00:06 發表
Hi all,

呀囡今晚賽完G7, 她幸運地取得第一名88分 , 第二名86, 第三名85, 每個獎一個~ 呀女很開心~

你亞女邊到係幸運 , 佢真係好有實力

恭喜你同你女女 !!!

預祝你仔仔下星期有好成績 !!!
‹ 上一主題|下一主題