用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

我是 net 16 的, 我預左要跨區, 不過, 我都想博一博.

原帖由 臻媽 於 10-4-23 01:10 發表
如係NET 12囡囡, 我非常建議選嘉諾撒聖方濟各學校...... 質素好, 有中學(仲要係英中), 新校舍, 收生位較多!!!

為咗直資,已放棄41網。但而家又搞到頭到大埋!

原帖由 臻媽 於 10-4-23 01:06 發表
唔駛客氣, 舉手之勞吧.....

你仔仔今年升小一嗎???  兩間都收咗, 你仔仔好叻呀!! 大抽獎邊區呀???

Totally agreed....

如係NET 12囡囡, 我非常建議選嘉諾撒聖方濟各學校...... 質素好, 有中學(仲要係英中), 新校舍, 收生位較多!!!

聖方濟各同聖心又如何呢?2選1,如何選擇?

醒目開學勳章 王國長老

我住12網但心儀培僑(傳統學校唔係我杯茶), 政府d制度真係
原帖由 mimi1102 於 10-4-23 08:52 AM 發表
我是 net 16 的, 我預左要跨區, 不過, 我都想博一博.

寶血小學 (跑馬地)?

請問有無人可以comment 下 寶血小學 (跑馬地)?

寶血小學十分重視學生的學業成績,TSA中英數成績俱不俗;或許它不是12網中最受歡迎的,但亦有不少家長選擇它。

多謝你的意見.

那請問寶血"谷"嗎? 功課重復抄寫多嗎?

未至於太過"谷"學生,但要求是有的,特別是精英班的學生。但幸好,學校和老師對非精英班的學生同樣用心教導。

醒目開學勳章

我個女都讀緊 St.Francis P1,係自己考入去,聽個到D嬸嬸話派完位後佢地都揀左百幾人去 in,收左10個.
功課就間間都差唔多,都係中英數常功課,每日大約有6-7樣功課,宜家我都未發覺係好谷,學校老師同校長都好有愛心,係一間好好學校.
原帖由 mimi1102 於 10-4-22 15:48 發表
Hi TinHay,

係呀,唔好意思, 我打錯左呀, 係嘉諾撒聖方濟各學校.

你個女入到 st francis 呀 ? 功課多嗎 ? 一日幾多樣呀 ? 你係唔係working mom 黎架 ?

謝謝

...

Hi polarbb, can you please share more about "knocking door" of this school? We need to send letter in or they will open the application & when?? Thanks.

原帖由 polarbb 於 10-4-27 23:46 發表
我個女都讀緊 St.Francis P1,係自己考入去,聽個到D嬸嬸話派完位後佢地都揀左百幾人去 in,收左10個.
功課就間間都差唔多,都係中英數常功課,每日大約有6-7樣功課,宜家我都未發覺係好谷,學校老師同校長都好有愛心,係一 ...

醒目開學勳章

我係响佢放榜個日親自去學校放低D資料(求位信同一D個人資料),過左幾日佢地就打黎叫我地去見.
原帖由 Erica-Lee 於 10-4-28 12:07 發表
Hi polarbb, can you please share more about "knocking door" of this school? We need to send letter in or they will open the application & when?? Thanks.

原帖由 臻媽 於 10-4-21 01:38 發表
最好在1st round入表前已搬回住處, 因真的會有機會版抽查甚至家訪!!!

sorry, 我唔係咁明,想問清楚.
係咪即1st round 交表時未搬往該區已屬違規? 不是計小一入學時的住處.

如果我已打算小朋友入小學時(約之前的7,8月份)才搬,那麼我入表時應該填寫舊區or新區?

寫舊區抽的學校唔岩我(因到時會太遠),新區又違規,那我應怎麼辦呢?

醒目開學勳章 王國長老

我覺得係要一早搬
如果個個都話"我唸住抽到至搬", 咁根本無人會犯規, 根本唔需要睇ADDRESS PROOF啦係咪?!
(講規矩咋, 唔係針對你)
[quo講te]原帖由 emilyfun88 於 10-4-29 02:11 PM 發表
sorry, 我唔係咁明,想問清楚.
係咪即1st round 交表時未搬往該區已屬違規? 不是計小一入學時的住處.

如果我已打算小朋友入小學時(約之前的7,8月份)才搬,那麼我入表時應該填寫舊區or新區?

寫舊區抽的學校唔岩我( ... [/quote]

Charlotte_mom ,

想請教你,聖方濟各同聖心(PM)2選1,如何選擇?

THANKS!

醒目開學勳章

好多媽咪PM問我關於叩門資料,或者我在這裡同大家分享自己上年的經驗,咁就唔駛PM咁麻煩.
我上年幫女女報左6間私校,有4間收左: 聖心私小, St.Clares, 聖士提反,德望.  唔收o既係DGS,SPCC.
我最想佢可以入聖保祿,St.Francis,派位後結果係派左一間我冇揀的學校比我,於是我就當日即去這兩間學校放低左份 profile,份 profile真係好簡單,得幾頁,裡面有求位信,個人資料同學校成績表(因為個女年年都有成績優異獎),之後就等電話佢地通知.
St.Francis 的 interivew著重同家長溝通,兩個老師見父母同小朋友,問一D好簡單問題,例如邊個湊女女,點解揀E間學校,係米揀佢地第一志願(E題我好老實答唔係),又問女女鍾意咩,搭咩黎,個日我個女答到亂哂.
聖保祿著重學術性,個小朋友要考中英數,不過都係好簡單,係幾個小朋友一組去考,父母可以在旁睇。
最後兩間都有收,不過我揀左 St.Francis,因為一方面係全日,又有新校舍. 聖保祿就要上下午咁返我又唔想.

想請問大家, 20分自行抽12網的聖雅各, 機會大嗎?  大約幾多個人爭一個位?

12網各校林立, 聖雅各的升中派位怎樣?  我上過佢地學校的網站, 有講派邊間學校, 但無講人數, 所以睇完都唔知.

另外, 聖雅各幾時有新校?

醒目開學勳章

20分抽st james, 機會一家大過15分, 但有幾大, 真係唔咁講, 因要睇你果年有幾多個20的人入紙喇...只知近呢一兩年好似無聽過有人15分入到.

咁你點解想入呢間學校??? 以沒有聯系/直系學校計, st james 的升中派位係好理想, 單講入英中近幾年都有50幾個%, 呢個%係未計band 1的中中吧!!! 其實選校應以"孩子為本"作大原則, 選一間合適的小學, 可提升小朋友的讀書的興趣及自信心, 成績自然會理想.....以而家的制度, 基本上每間學校都有band 1, band 2 & band 3的學生, 每間學校升中派位時都有學生入到band 1中學吧!!!

新校預計完工期係2012年.  

原帖由 shootingstar 於 10-5-4 16:04 發表
想請問大家, 20分自行抽12網的聖雅各, 機會大嗎?  大約幾多個人爭一個位?

12網各校林立, 聖雅各的升中派位怎樣?  我上過佢地學校的網站, 有講派邊間學校, 但無講人數, 所以睇完都唔知.

另外, 聖雅各幾時有新校? ...

醒目開學勳章

totally agreed!!! 而且以呢個情況, 填表時都沒有"新"的住址證明, 又點可以填"新"區作本區呢, 極其量只可在跨區一攔填吧!!!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-29 15:18 發表
我覺得係要一早搬
如果個個都話"我唸住抽到至搬", 咁根本無人會犯規, 根本唔需要睇ADDRESS PROOF啦係咪?!
(講規矩咋, 唔係針對你)
[quo講te]原帖由 emilyfun88 於 10-4-29 02:11 PM 發表 http://forum.edu-kingdom.c ...

醒目開學勳章

right, 但由於位少, 而且佢有幼稚園, 所以如果1st & 2nd round入唔到, 叩門時機會會細好多!!!

原帖由 minibluebell 於 10-4-027 21:30 發表
寶血小學十分重視學生的學業成績,TSA中英數成績俱不俗;或許它不是12網中最受歡迎的,但亦有不少家長選擇它。
‹ 上一主題|下一主題