用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣葵青扣門
樓主: arun
go

荃灣葵青扣門   [複製鏈接]

醒目開學勳章

arun 發表於 17-8-7 19:14
今朝收到梁省德來電通知收個仔, 即刻取假下午去註冊。
恭喜你呀

恭喜晒,我地小朋友做咗同學仔,希望大家都讀得開心。
雖然適應班已上完,但18/8都有迎新日,你要快D去買校服,因為當日要著校服同埋影相。

你講得冇錯,b2生不但止唔係一定派b3頭,仲唔係派第一間選嘅b3. 有同學仔派李炳,最後只叩到姚。

恭喜哂
MCS奮鬥中        

恭喜! 恭喜!  我仲等緊!

leungsyhk 發表於 17-8-8 09:27
恭喜! 恭喜!  我仲等緊!

等緊邊間?

恭喜呀!

恭喜晒!大團圓結局!

oiyau2005 發表於 17-8-8 02:09
恭喜晒,我地小朋友做咗同學仔,希望大家都讀得開心。
雖然適應班已上完,但18/8都有迎新日,你要快D去買 ...
我仔個編咗去1B班, 妳個小朋友係邊班? 知否只有1班用普通話教中文堂 ?

arun 發表於 17-8-14 23:04
我仔個編咗去1B班, 妳個小朋友係邊班? 知否只有1班用普通話教中文堂 ?

咁啱,我呀女都係1B呀。
兩班精英班,其中一班普教中,1B一定唔係精英班,因為呀女英文好差下

oiyau2005 發表於 17-8-14 23:07
咁啱,我呀女都係1B呀。
兩班精英班,其中一班普教中,1B一定唔係精英班,因為呀女英文好差下:ha ...

遇到同一班又幾有緣!
我女學校仍未分班吖。

熊大 發表於 17-8-15 09:24
遇到同一班又幾有緣!
我女學校仍未分班吖。

係呀,一直有留意呢個post,知道樓主想叩入梁中,最後入到都替佢高興。

我地分完班,上埋銜接班,仲響學校搞咗一次BBQ,18/8迎新日。

oiyau2005 發表於 17-8-15 09:31
係呀,一直有留意呢個post,知道樓主想叩入梁中,最後入到都替佢高興。

我地分完班,上埋銜接班,仲響學 ...

有BBQ咁好玩呀!

我女上完了10天銜接班啦,呢幾日返學迎新  好似無乜放過假咁!

熊大 發表於 17-8-15 10:24
有BBQ咁好玩呀!

我女上完了10天銜接班啦,呢幾日返學迎新  好似無乜放過假咁!

係呀, BBQ仲係佢地自己分組自己買嘢食, 唔使家長同老師理.

無錯, 真係無放過假一樣, 仲有3本暑期作業, 只完成一本.

oiyau2005 發表於 17-8-15 10:29
係呀, BBQ仲係佢地自己分組自己買嘢食, 唔使家長同老師理.

無錯, 真係無放過假一樣, 仲有3本暑期作業, 只 ...

咁你女女已經有認識的同學仔未?
分group去買BBQ食物,幾好呀!

我女都有3本作業+4份閱讀報告。爭2份閱讀報告就做完。

熊大 發表於 17-8-15 10:47
咁你女女已經有認識的同學仔未?
分group去買BBQ食物,幾好呀!

呀女學校有7個同學入梁中,分組買嘢都識到D同學仔。18號迎新日應該會識多D

雖然仔仔miss 咗中學好多迎新活動, 但正如 "熊大" 所講, 來回地獄多次, 終於回到人間。

回想嗰日陪個仔返葵涌蘇淅第一日適應班, 在附近麥當勞食早餐, 見到前枱有三個蘇淅學生一起打手機遊戲, 跟住有個紋身大漢走入黎伏在枱上睡覺, 然後有個蘇淅女學生同七個穿黑衣的男仔入來食早餐, 其中一個男仔叫個女仔做老婆, 其他男仔叫佢做阿嫂, 我同太太無言對望, 然後一齊望住個仔, 但知大家都有相同想法。我在此聲明無意對蘇淅中學有任何抺黑或不敬, 因知道每間學校都有好與壞學生, 我只想表示, 在那一刻, 我地好擔心個仔在那個學校附近環境返6年學會變成點, 但現在總算放下心頭大石了。

但有個隔離班同學仔被派去李炳, 唔知有無扣門成功, 祝願他也找到一間心儀中學。

回覆 arun 的帖子

其實每間中學都有依D學生, 就講近D, 你隔離果間B1B中學, 我有朋友個女晌入面讀, 一樣有BLACK SOCIETY, 一樣晌街打交, 上警署, 個阿媽去到警署保釋, 唉, 仲係穿住校服, 成街既人都知

醒目開學勳章 王國長老

arun 發表於 17-8-16 23:56
雖然仔仔miss 咗中學好多迎新活動, 但正如 "熊大" 所講, 來回地獄多次, 終於回到人間。

回想嗰日陪個仔返 ...
間間學校都有呢 d 學生, 只係做得揚唔揚.

我囡幼稚園時我去某機構做義工, 入面名校生同幾有錢既學生都有, 所以唔好剩係諗 banding 差既學校先會有壞學生.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

arun 發表於 17-8-16 23:56

回想嗰日陪個仔返 ...

叩門呢個經歷,永世難忘。我仲要無預計會跌band.. 我只印得一set 成績表+cert.. 要當日晌學校影印。

回想起當天,已來不及了解原因,就要馬上出發叩門… 後尾叩門期間遇到同校同學家長,傾談中得知學校今年少了band 1位,相信是之前的師兄師姐考pres1 /hkat 差了,導致跌band...

囡囡連日考幾間學校(筆試+面試),等待結果的日子很辛苦!當囡囡自己知道荔天好大機會收,佢已經唔係好合作,還記得我帶到她到直資基督教崇真,她已經唔肯跟我入校園。如果唔係同伍撞了考試日期,我相信囡囡也未必肯去考   到第二天,荔天confirm 收佢時,囡囡自覺完成任務唔想考伍,因為荔天多同校同學派人…果時我們又要氹又要講道理。幸好佢都有䀆力去考,最終叩入

我想講俾下一年度的jm我個經歷,可以借鑒一下  希望你們下一次也能順順利利!

admiral1008    發表於 17-9-22 23:21
oldgamesman    發表於 17-8-17 10:23
妹妹頭    發表於 17-8-17 10:11

回覆 熊大 的帖子

你好叻呀, 如果係我, 一定冇咁鎮定
‹ 上一主題|下一主題