用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

回覆 676# mamafufu 的文章

mamafufu:有時自己真係擔心到食唔安,坐唔落...但係個女又唔緊唔緊..學校又好hea...大家都好似等放暑假咁~~連英文老師都竟然係呢個時候去進修...佢上年上學期已經放咗個產假,下學期又到常識老師放產假...下兩個星期就考試喇~~

重有兩星期就放榜啦!  我諗有D媽咪夜晚瞓覺都會夢見放榜日的情況,好緊張啊!!

依家開始要收集叩門位的資料,以便放榜當日,如有需要,可以立刻行動,盡量叩多幾間中學。

以下係已公佈中一叩門位申請辦法的資料:
(1) 盧幹庭中學
    申請表格﹕ http://www.lktmc.edu.hk/fupload/20112012_F1Trans.pdf
    注意事項﹕
    (a) 申請學生必須由家長陪同,親臨盧中辦理申請手續
   (b) 報名日期係7月5日及6日(4時前)
    (c) 今年只設面試,不設筆試,面試日係7月9日上午。

(2) 鄉議局中學
申請須知: http://www.nthykyldss.edu.hk/doc ... _after_sspa_chi.pdf
   申請表格﹕
    (i)http://www.nthykyldss.edu.hk/doc/1112_S1_app_form_after_sspa.pdf
    (ii) http://www.nthykyldss.edu.hk/doc/1112_S1_app_form_after_sspa.doc
    注意事項﹕
    (a) 申請人成績要求五及六年級中英數常四科全A。
    (b) 申請日期﹕7月5日及6日(中午12時前)
    (c) 會以電話通知面試或取錄。

(3) 伊利沙伯中學舊生會中學

(post 錯,今年既未有)

(4) 天水圍官立中學
申請表格﹕
    http://www.tswgss.edu.hk/circular_10_11/s1admissform.pdf

注意事項﹕
    (a) 需在2011年7 月6 日或以前交回校務處

暫時搵到以上叩門資料,如果各媽咪有其他中學的叩門資料,歡迎post 上嚟同大家分享!

回復 683# mamafufu 的帖子

mamafufu

伊中中呢張表格係上年架!!!
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

回復 686# christy-mama 的帖子

吓! 咁都得? 唔該哂你啊!

我今朝click入伊中中校網,見到"升中資訊" 有叩門位資料,冇睇清楚,原來係舊年既,到今日都重未delete,攪到我擺烏龍。

回復 687# mamafufu 的帖子

mamafufu:好犀利呀~~咁快搵到咁多好野比我地~~~

呢D資料全部都係校網搵到,有心搵唔難,我POST上嚟方便各媽咪。

你囡囡間學校呢排有冇操練HKAT? 亦或有好多試後活動比佢地玩?

今年的HKAT成績唔會計入派位BANDING(逢雙數年份先計),所以有D小學可能唔會點操練。

但對今年班小六學生嚟講,由於今年全區縮班,對比去年,今年可能多好多人派唔到理想中學,要去叩門及考入學試,所以要等到派到間好中學,D小朋友(及媽咪)先至可以鬆一口氣。

原帖由 sauhar 於 11-6-23 09:14 發表
mamafufu:好犀利呀~~咁快搵到咁多好野比我地~~~

咩都無~~
我依家對呢間學校好失望~~~

原帖由 mamafufu 於 11-6-23 15:18 發表
呢D資料全部都係校網搵到,有心搵唔難,我POST上嚟方便各媽咪。

你囡囡間學校呢排有冇操練HKAT? 亦或有好多試後活動比佢地玩?

今年的HKAT成績唔會計入派位BANDING(逢雙數年份先計),所以有D小學可能唔會點操練。

但對 ...

Hey 各位,

根據我上年的經驗, 白約翰&基元我都是放榜的前一天親自去拿"叩門"application form的正本, (因為要看成績表的成績才決定) 但今年就不知道有沒有更改了.....

你好,
我想問你係放榜前一日親身去攞 ??
因有d學校講話一定要放榜當日先可取表.....
thank you.....

原帖由 MATHEWMA 於 11-6-23 20:44 發表
Hey 各位,

根據我上年的經驗, 白約翰&基元我都是放榜的前一天親自去拿"叩門"application form的正本, (因為要看成績表的成績才決定) 但今年就不知道有沒有更改了..... ...

是的 !! 我一知可以早一天拿application forms, 就由銅鑼灣公司早走一點搭 taxi 返屋企取完成績表後去元朗...那時真的很緊張....還在晚上填完有關的心儀學校的"叩門"表格和影印有關的文件副本, 一份一份準備好, 一放榜不理想的話就可以立刻"叩門"行動...因為我是在職媽媽...不可能成日請假

還有學校是要所有副本文件(除了叩門表格+相片),但都需要核對正本的, 所以一定要交表時帶齊正本去, 因為我去年經驗, 只有兩天的時間接受叩門的 application, 而且學校會在ps1考試前決定取錄的學生, hopefully, 我的經驗可以幫到手.....

各位, 請問往年商中, 元中係咪不設叩門位架? 我剛才打去問, 佢地話無叩門位架喎, 唔知各位媽咪知唔知呢?

另外想問下, 元中知唔知今年開幾多班英文班? 我打去問, 佢地話未知, 答唔到我喎

死啦, 咁多間學校都話無叩門位, 如果真係咁唔好彩派得唔好咁點呀?

上年元中是沒有設叩門位的, 商中就不知道.....

原帖由 bobo 於 11-6-27 10:01 發表
各位, 請問往年商中, 元中係咪不設叩門位架? 我剛才打去問, 佢地話無叩門位架喎, 唔知各位媽咪知唔知呢?

另外想問下, 元中知唔知今年開幾多班英文班? 我打去問, 佢地話未知, 答唔到我喎

死啦, 咁多間學 ...

原帖由 bobo 於 11-6-27 10:01 發表

死啦, 咁多間學 ...

哇~元朗本來都好小band 1英中,商中, 元中都無叩門位,
咁元朗band 1英中學位更加小了...

回復 697# kilykilyk 的帖子

商中, 元中都會收取叩門學生,不過就唔會公開收取,要小學校長推薦。

兩三年前,有個小六學生(成績全級頭十名),唔好彩派去中中,到八月頭,收到小學校長電話,問佢商中有叩門位,要唔要,佢緊係要啦。(雖然已買中中的書及校服),到咗商中註冊,發覺有7/8名其他小學學生一齊註冊。

原帖由 mamafufu 於 11-6-28 12:36 發表
商中, 元中都會收取叩門學生,不過就唔會公開收取,要小學校長推薦。

兩三年前,有個小六學生(成績全級頭十名),唔好彩派去中中,到八月頭,收到小學校長電話,問佢商中有叩門位,要唔要,佢緊係要啦。(雖然已買中中的書及校服),到咗商 ...

如果有校長推薦信可以嘛??

有冇人知道崇德和趙律修舊年叩門情況? 幾時派叩門表格?
‹ 上一主題|下一主題