用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

醒目開學勳章

太客氣喇, 我都係因為仔仔今年升小一, 所以才搜集資料, 既然有就同人分享一下吧!!!

兩間都係熱門之選, 你小朋友被2間收咗嗎???

唔好意思, 我手頭上對直資/私小的資料只是好皮毛, 皆因我沒讓仔仔考直資/私小, 我同你對此兩校的見解差不多....

我個人選校是以孩子為本, 每間學校都有優劣, 既然兩間學校都有你喜愛的優點, 不如考慮哪兩者分別有幾多缺點是你唔接受的. 以你孩子的個性, 你認為哪間學校會令佢喜歡學校生活呢??? 你有否問過你小朋友愛哪一間多一點呢???  仲有以你接觸過兩所學校, 那所的教職員較有愛心及學養呢??? 哪間在"補底"方面做得較好呢???

相信你經過上述考慮因素, 應該會有較明確的決定吧!!!

唔好意思, 我俾唔到太多資料你, 或許你分析過後, 希望你有所決定吧!!!

歡迎多點上嚟交流一下吧!!! 祝選校一切順利!!!

原帖由 BeeBee11 於 10-4-16 00:15 發表
臻媽:

你很厲害,很多學校的資料你也很清楚。我想向你請教一下,沙田培僑書院與高主教,您點睇呢?

我兩間都喜歡,尤其沙田培僑。喜歡她的教學理念及語言、校園環境,唔狂谷小朋友。但又冇過往成績可參考!

高主教勝在歷史悠久, ...

醒目開學勳章

最好在1st round入表前已搬回住處, 因真的會有機會版抽查甚至家訪!!!

原帖由 bb@wonderland 於 10-4-19 10:05 發表
臻媽:

首先, 好多謝你係bk既分享, 了解好多有關小一選校既情況.

我想請教一個問題:
我小朋友而家k1响九龍塘返學, 因為方便搭校車, 住係九龍(但不是net41).

我本身响net 12有物業, (有address prove) 所以抽小一, ...

醒目開學勳章

net 14的top hit, 你想知甚麼???

原帖由 夏安 於 10-4-9 13:09 發表
net 14 「北衛」
請問臻媽您有資料嗎?

醒目開學勳章

筲小同筲中好似係聯系, 所以你要睇睇有幾多間聯系學校吧!!!

筲小唔係net 16的top hit, 如只持15分機會都有d的!!!

見你有興趣官小, 有無諗過愛秩序灣官小呢??? 因除筲中, 佢同皇仁都係聯系中學喎!!! 而且校舍環境很好呀!!!

原帖由 mimi1102 於 10-4-20 08:42 發表
臻媽:

想請教你如何睇筲箕灣官立小學呀 ? 筲小升筲中的機會有幾大呀 ? 學業上和品德上如何呀 ?

謝謝 ~

醒目開學勳章 王國長老

有個舊同事, 佢E生仔有"阿氏保加", 行為情緒上真係唔易攪, 佢之前小學讀筲官6年, 老師既"包容性"真係無得頂(有時D case聽到我地都滴汗......)

原帖由 臻媽 於 10-4-21 01:55 AM 發表
筲小同筲中好似係聯系, 所以你要睇睇有幾多間聯系學校吧!!!

筲小唔係net 16的top hit, 如只持15分機會都有d的!!!

見你有興趣官小, 有無諗過愛秩序灣官小呢??? 因除筲中, 佢同皇仁都係聯系中學喎!!! 而且校舍環境很 ...

醒目開學勳章 王國長老

你要想清楚, 自己小朋友o係一個咩環境下成長
好似我女讀港大同學會, 都係一間happy school, 對於d鐘意傳統既家長黎講, 有人真係會覺得"唔駛錢讀我都唔要", 但對於我黎講我就好鐘意, 學你話齋, 鐘意佢理念, 鐘意佢offer到俾小朋友既自由度同包容性, 鐘意佢唔係用"高壓"去教小朋友
培橋同高主教, 2間我都係知少少, 無謂扮代表了, 所以我只能勸你想清楚"你"要既係咩, "小朋友"需要既係咩, 譬如小朋友勁叻既, 我會俾佢更上一層樓, 如果小朋友資優, 我希望佢入間識教資優既學校, 如果小朋友一般, 我想佢開心, 我想有起咩問題學校會補底會幫佢, 唔係迫佢走唔係叫家長搵補習, 而學校尊重小朋友係獨立個體, 俾到各種機會去欣賞自己, 老師亦唔係只睇學業成績去決定小朋友成功失敗
呢個係我睇法

原帖由 BeeBee11 於 10-4-16 12:15 AM 發表
臻媽:

你很厲害,很多學校的資料你也很清楚。我想向你請教一下,沙田培僑書院與高主教,您點睇呢?

我兩間都喜歡,尤其沙田培僑。喜歡她的教學理念及語言、校園環境,唔狂谷小朋友。但又冇過往成績可參考!

高主教勝在歷史悠久, ...

想問如果住net16, 可否選net14的學校?

醒目開學勳章 王國長老

第一輪唔計區, 只計分, 你想申請邊一間都可以(只可申請一間), 佔total學額50%(如果太多"世襲生", 會take up埋大抽獎既位, 如果無咩人揀, 有位剩, 當然亦係用黎大抽獎)

另外50%會大抽獎(第2輪統一派位), 有甲部同乙部, 甲部可誇區or唔誇區揀3間, 留意誠區只有10%, 即譬如收120個小一生, 60個第一輪派左, 60個for大抽獎, 其中6個for誇區(即除左14網之外既所有申請人, 住附近都無jetso)
乙部就只可揀本區

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

原帖由 bobolam 於 10-4-21 11:51 AM 發表
想問如果住net16, 可否選net14的學校?

醒目開學勳章

百分百同意....

這就係我堅持選校首要以 "孩子為本", 不要盲目祟尚名校

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-21 11:30 發表
你要想清楚, 自己小朋友o係一個咩環境下成長
好似我女讀港大同學會, 都係一間happy school, 對於d鐘意傳統既家長黎講, 有人真係會覺得"唔駛錢讀我都唔要", 但對於我黎講我就好鐘意, 學你話齋, 鐘意佢理念, 鐘意佢off ...

醒目開學勳章

溫馨提示:

收到消息, 兩間唔係太多對外開放資料的學校今年都有OPEN DAY, 有興趣要珍惜機會去LOOK LOOK 喇...

肯定的: NET 14 炮米 OPEN DAY 24/4/10 (六)

未肯定的: NET 16 愛蝶灣基灣 好似係10月

詳情自行致電校方問問

Dear 臻媽,

多謝您的分享。有時旁觀者多提兩句,總好過自己鑽牛角尖。我想我會focus那間會令小朋友快樂些去學習。Thanks a lot!!!

原帖由 臻媽 於 10-4-21 01:36 發表
太客氣喇, 我都係因為仔仔今年升小一, 所以才搜集資料, 既然有就同人分享一下吧!!!

唔好意思, 我手頭上對直資/私小的資料只是好皮毛, 皆因我沒讓仔仔考直資/私小, 我同 ...

臻媽,

謝謝回覆 !

其實我係對 sfcc 有興趣, 不過又驚佢太過多功課, 我搞佢唔掂, 所以我想睇下仲有冇d好學校, 但區內唔算太hit 又唔太谷的, 我可以考慮一下.

原帖由 臻媽 於 10-4-21 01:55 發表

見你有興趣官小, 有無諗過愛秩序灣官小呢??? 因除筲中, 佢同皇仁都係聯系中學喎!!! 而且校舍環境很 ...

Hi ensonBB,

我仔今年讀緊蘇浙K2W, 舊年讀K1時考St. Jo Kinder....失敗了。
不過一試防。反正不試,自己必然後悔。
我大女都是蘇浙後,手持15 Round 1Net 12 嘉諾撒聖方濟各學校。現今已二年級。當年d同學仔叩門都入St. Jo。 但係這兩年!!!因為預備轉全日,學位削減。近兩年,St. Jo Kinder 叩門失敗。平常心la。反正小朋友讀得開心,又有蘇小作後盾。我一心等待Round 2大家公平咁抽。 Good Luck la.

1.)st jo 小學 係咪真係好深 + 多功課? 要家長幫好大忙先讀
得上
?
十分同意臻媽d意見.我大女

原帖由 ensonBB 於 10-1-26 12:28 發表
臻媽:

sorry, 我仔唔係今年選小一的,但係有d問題我無法上網搵到資料, 所以想問下你意見呀, 謝謝!

大仔讀緊蘇浙k1, 今年想考st jo kinder, 但此校真係好神秘呀!
1.)st jo 小學係咪真係好深 + 多功課? 要家長幫好大 ...

是SFCS嗎?

原帖由 mimi1102 於 10-4-22 15:07 發表
臻媽,

謝謝回覆 !

其實我係對SFCC有興趣, 不過又驚佢太過多,
我搞佢唔掂, 所以我想睇下仲有冇d好學校, 但區內唔算太hit 又唔太谷的, 我可以考慮一下.

...

Hi TinHay,

係呀,唔好意思, 我打錯左呀, 係嘉諾撒聖方濟各學校.

你個女入到 st francis 呀 ? 功課多嗎 ? 一日幾多樣呀 ? 你係唔係working mom 黎架 ?

謝謝

原帖由 TinHay 於 10-4-22 15:33 發表
Hi ensonBB,

我仔今年讀緊蘇浙K2W, 舊年讀K1時考St. Jo Kinder....失敗了。
不過一試冇防。反正不試,自己必然後悔。
我大女都是蘇浙後,手持15分 Round 1收咗 Net 12 嘉諾撒聖方濟各學校。現今已二年級。當年d同學仔叩 ...

mimi1102,

功課太過多? like臻媽's comment"每日六、七樣功課,現時好多小學 都係咁",我不感覺太過多。又唔太谷。
一班三十多學生,家長擁護支持非常重要。

原帖由 mimi1102 於 10-4-22 15:07 發表
臻媽,

謝謝回覆 !

其實我係對 sfcc 有興趣, 不過又驚佢太過多功課, 我搞佢唔掂, 所以我想睇下仲有冇d好學校, 但區內唔算太hit 又唔太谷的, 我可以考慮一下.

...

TinHay,

I sent PM to you, pls chk, thanks !

原帖由 TinHay 於 10-4-22 15:48 發表
mimi1102,

功課太過多? like臻媽's comment"每日六、七樣功課,現時好多小學 都係咁",我不感覺太過多。又唔太谷。
一班三十多學生,家長擁護支持非常重要。

...

Dear 臻媽,

I received yr e-mail already.  It's very useful.  U r very kind.  Thanks a lot.   

BeeBee11

原帖由 臻媽 於 10-4-21 01:36 發表

唔好意思, 我手頭上對直資/私小的資料只是好皮毛, 皆因我沒讓仔仔考直資/私小, 我同 ...

醒目開學勳章

唔駛客氣, 舉手之勞吧.....

你仔仔今年升小一嗎???  兩間都收咗, 你仔仔好叻呀!! 大抽獎邊區呀???

原帖由 BeeBee11 於 10-4-22 16:25 發表
Dear 臻媽,

I received yr e-mail already.  It's very useful.  U r very kind.  Thanks a lot.   

BeeBee11

醒目開學勳章

如係NET 12囡囡, 我非常建議選嘉諾撒聖方濟各學校...... 質素好, 有中學(仲要係英中), 新校舍, 收生位較多!!!

原帖由 mimi1102 於 10-4-22 15:48 發表
Hi TinHay,

係呀,唔好意思, 我打錯左呀, 係嘉諾撒聖方濟各學校.

你個女入到 st francis 呀 ? 功課多嗎 ? 一日幾多樣呀 ? 你係唔係working mom 黎架 ?

謝謝

...
‹ 上一主題|下一主題