用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
樓主: Ben2003
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

原文章由 Sandra_100 於 07-9-24 08:44 硐表
Hi, Annie,

The book your son brought back didn't have name on it?? If no, it's quit difficult to find out who's book is...

書面有那個小朋友名稱,但不便在這裡公開,囝囝的書都有寫名,可能傳簿的時候,我囝囝先拿錯人家的書,坐在後面的想有剩的一定是自己,所以便錯了

Hi Annie,

Have your son get his book back today?

原文章由 annie163 於 07-9-24 09:50 硐表

書面有那個小朋友名稱,但不便在這裡公開,囝囝的書都有寫名,可能傳簿的時候,我囝囝先拿錯人家的書,坐在後面的想有剩的一定是自己,所以便錯了

原文章由 Sandra_100 於 07-9-24 16:32 硐表
Hi Annie,

Have your son get his book back today?

sandra
囝囝巳經比返本書人地,但佢本書就無人交返比佢,睇怕都要買定本新書:cry:

Have your son ask the one who's book was taken by him??? Maybe you can also try to ask the teachers.  Hope your son can get it back tomorrow.

原文章由 annie163 於 07-9-24 16:55 硐表

sandra
囝囝巳經比返本書人地,但佢本書就無人交返比佢,睇怕都要買定本新書:cry:

原文章由 Sandra_100 於 07-9-24 17:13 硐表
Have your son ask the one who's book was taken by him??? Maybe you can also try to ask the teachers.  Hope your son can get it back tomorrow.

我叫左miss so 幫我問,我備案先,費是因為無左本書,變成欠交功課

醒目開學勳章

原文章由 annie163 於 07-9-24 18:07 硐表

我叫左miss so 幫我問,我備案先,費是因為無左本書,變成欠交功課

annie,
你仔綜合運動班編了A1 or A2? 我女A2
今Sat就開始了。

原文章由 春卷 於 07-9-24 18:39 硐表

annie,
今Sat就開始了。

春卷:
唔知,係邊度睇?

原文章由 春卷 於 07-9-24 18:39 硐表

annie,
今Sat就開始了。

春卷:
囝囝都係A2,到時見

本身我都有join, 不過而家quit 左,
因為時間有點分配吾到

Hi, Annie & 春卷,

My son also A2, see u all this Sat.!

原文章由 annie163 於 07-9-24 20:40 硐表

春卷:
囝囝都係A2,到時見

Hi 各位1C班家長,

想問問各位小朋友是否都有帶回Grammar Practice 1B 及Read and Explore 回家, 因自從看到annie 163登出拿錯書後, 我回家才發現沒有此兩本書, 我還以為是留在校用. 其實怎用分留校用或帶回家. 我個仔成日都唔知發生咩事,

annie163,
請問本錯書是否姓殷? (JXXXXXXX Yan)?? Thanks.

Crystalss

原文章由 annie163 於 07-9-23 14:56 硐表
有勞1c班的家長,睇下小朋友有無拿錯不是自己的Grammar Practice 1B 因為我個囝囝本書,不是他自己的,我會叫他明天拿回學校,
如小朋友有拿錯的,有煩明天拿回學校交換 ...

原文章由 crystalss 於 07-9-25 09:03 硐表
Hi 各位1C班家長,

想問問各位小朋友是否都有帶回Grammar Practice 1B 及Read and Explore 回家, 因自從看到annie 163登出拿錯書後, 我回家才發現沒有此兩本書, 我還以為是留在校用. 其實怎用分留校用或帶回家. 我個 ...

hi,
srystalss
我囝囝昨日巳經還返本書比同學仔(lau xxx xxxxx)
不過,自己個本就無左,明天有時間我會去書店買左先,唔等啦

原文章由 t421316 於 07-9-25 09:10 硐表
Dear Annie163

I guess you may write your message down on your kid's handbook, asking the teacher to check it for you.

My kid told me, GP is kept by teacher, not kids. My kid just brought it back occ ...

hi,t421316
其實我都通知左老師,無左本書,如果學校那裡今日找不到,我都會明天去買本新,不想浪費時間了

醒目開學勳章

分配時間

原文章由 bebe1217 於 07-9-24 21:29 硐表
本身我都有join, 不過而家quit 左,
因為時間有點分配吾到

說到分配時間,我真的
今天會同囡去畫畫,這個畫班,她由今年一月開始的。老師很好,只有幾個同學(都同齡),除學到畫功外,囡一進畫室,人也活潑起來。可是每次畫班後,成七點先返屋企,又睏又做唔切工課,準備幫她quit了:cry: ,囡好唔想,我都係,但係無辨法....
已經2 weeks無學琴了,因無時間練,自從開學,個琴只打開過3-4次 ...
功課雖然不多,但因為阿女係讀'街方'幼稚園,D英文追唔上 ,D English homework 她完全不知自己做緊咩,每天要花個半小時做功課...
完全無時間玩 ,點算???

唉! 講開分配時間, 我個仔都有同樣問題, 但大部份不是他不懂做, 而是他太依賴我同他一齊做, 已經同佢講放學返到屋企先做功課然後先準睇电視,佢話之你, 到我打电話比佢. 佢竟然冇做. 於是我同佢講, 我返到屋企, 唔會再比佢做功課. 若果冇功課交, 就任由老師罰佢. 並收起所有电視机remote. 冇得比佢睇电視. 睇下行唔行得通

Crystalss

原文章由 春卷 於 07-9-25 11:58 硐表

說到分配時間,我真的
今天會同囡去畫畫,這個畫班,她由今年一月開始的。老師很好,只有幾個同學(都同齡),除學到畫功外,囡一進畫室,人也活潑起來。可是每次畫班後,成七點先返屋企,又睏又做唔切工課,準備幫她quit了:cry: , ...

No adult (like grandma or grandfather) at home??

原文章由 crystalss 於 07-9-25 12:54 硐表
唉! 講開分配時間, 我個仔都有同樣問題, 但大部份不是他不懂做, 而是他太依賴我同他一齊做, 已經同佢講放學返到屋企先做功課然後先準睇电視,佢話之你, 到我打电話比佢. 佢竟然冇做. 於是我同佢講, 我返到屋企, 唔會 ...

有婆婆及姐姐, 姐姐唔識睇佢啲中文, 亞婆唔識睇手冊.

原文章由 Sandra_100 於 07-9-25 13:03 硐表
No adult (like grandma or grandfather) at home??

Ask him to finish the homework before u come back, if not => no TV anymore!!!

We also use this method.  Seems to be quit effective.  Or you can set other rules, if he not obey => can't do things he like to......  OK ga!!

原文章由 crystalss 於 07-9-25 13:13 硐表
有婆婆及姐姐, 姐姐唔識睇佢啲中文, 亞婆唔識睇手冊.

I suggest your daughter to take some Eng. classes
after school or on the weekend.  Pls do something at
this early stage or she'll find it very hard to catch up
later.

原文章由 春卷 於 07-9-25 11:58 硐表

說到分配時間,我真的
今天會同囡去畫畫,這個畫班,她由今年一月開始的。老師很好,只有幾個同學(都同齡),除學到畫功外,囡一進畫室,人也活潑起來。可是每次畫班後,成七點先返屋企,又睏又做唔切工課,準備幫她quit了:cry: , ...           

醒目開學勳章

原文章由 Yanamami 於 07-9-25 14:11 硐表
I suggest your daughter to take some Eng. classes
after school or on the weekend.  Pls do something at
this early stage or she'll find it very hard to catch up
later.

試過英國文化協會&劍橋果d course,but not work and my
daughter does not like to go those courses.  She perfer I
teach her, and I have time to teach her.  The case is that 佢根本無時間。
‹ 上一主題|下一主題